Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Reuters: Τα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν με λειψυδρία

«Καμπανάκι» για τη λειψυδρία στα ελληνικά νησιά χτυπούν οι ειδικοί, στο μέσον της τουριστικής περιόδου. «Πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε την πρόληψη και να είμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε στο Reuters ο Άντρεα Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της

Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η μεγαλύτερη δεξαμενή στη Νάξο έχει στερέψει. Το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια αρδευτικά πηγάδια, βλάπτοντας την πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού.

 Νοτιότερα, στην Κάρπαθο, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη γέμιση των πισινών, ενώ στο βόρειο Αιγαίο στη Θάσο, οι αρχές αναζητούν μια μονάδα αφαλάτωσης για να κάνουν το θαλασσινό νερό πόσιμο.

Η έλλειψη νερού είναι έντονη στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή και ξηρά μέρη του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν καθημερινά στις ακτές του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα (7,7 εκατομμύρια κυβικά πόδια) νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.

«Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές δεξαμενές μας είναι άδειες», δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.

Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες.

Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες με θαλασσινό νερό. Οι αγρότες δήλωσαν ότι η μόλυνση αυτή συμβαίνει όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.

Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου, οι οποίες είναι αγαπητές στην Ελλάδα για τη βουτυράτη γεύση τους και προστατεύονται από τη μίμηση σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Οι αποδόσεις του θα μειωθούν περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης, είπε.

«Είναι μια μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπούσε και τις δικές μας πόρτες», είπε καθώς μια χούφτα εργάτες μάζευαν πατάτες σε κοντινή απόσταση.

Όλο τον χειμώνα, δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, την ώρα που τα νησιά ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν αριθμό ρεκόρ τουριστών.

Όπως σχολιάζει το Reuters, εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας.

Η φετινή χρονιά μοιάζει ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς, ορισμένες σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων ο γνωστός παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης, Μάικλ Μόσλεϊ, έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Άντρεα Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.

Λειψυδρία σε όλη τη Μεσόγειο

Οι χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα αποθέματα νερού τους με τη χρήση αφαλάτωσης, αλλά οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν σε ανεπάρκεια αυτό το καλοκαίρι λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης.

Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.

Ο κατασκευαστής Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερων χρόνων κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο. «Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», δήλωσε ο Υφαντής.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης η ελληνική κυβέρνηση αναζητά πόρους για ταχύτερη πράσινη μετάβαση στα νησιά με την αποτελεσματική αντίδραση σε θέματα κλιματικής κρίσης, όπως είναι η λειψυδρία.

powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου