Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του – Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Ως “εσωτερική δουλειά” αντιμετωπίζεται πλέον η οργάνωση της απόπειρας δολοφονίας του Ν.Τραμπ με το σενάριο της «θεμελιώδης αποτυχίας των υπηρεσιών ασφαλείας» να χάνει σημαντικό έδαφος.

Ο εσωτερικός έλεγχος έχει κιόλας ξεκινήσει μεταξύ των υπηρεσιών που

θεωρούνται συνυπεύθυνες (αστυνομία, FBI, Μυστική Υπηρεσία κ.α.) και θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν παραιτήσεις και καρατομήσεις τις επόμενες ημέρες.

Στο επιτελείο Τραμπ αδυνατούν να πιστέψουν το σενάριο “ανικανότητας” που προσπαθούν να πλασάρουν διάφοροι κύκλοι εντός των ΗΠΑ. Ο εκτελεστής σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έριξε πέντε βολές (άλλες πληροφορίες αναφέρουν οκτώ βολές) ανενόχλητος πριν πέσει νεκρός.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλες οι κινήσεις των πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας, του FBI και της Αστυνομίας.

Ο Κέβιν Ρότζεκ, επικεφαλής της ομάδας στελεχών για την ασφάλεια του Τραμπ στην προεκλογική συγκέντρωση του Μπάτλερ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί σε συνέντευξη τύπου μετά από το περιστατικό ότι «προκαλεί έκπληξη ότι ένας ένοπλος άντρας κατάφερε να ανοίξει πυρ προς το βήμα του ομιλητή προτού οι σκοπευτές της Μυστικής Υπηρεσίας τον σκοτώσουν».

Ο Μάικ Τέρνερ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τάχθηκε με τη σειρά του σήμερα υπέρ της έναρξης κοινοβουλευτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν ελλείψεις στο σύστημα ασφαλείας της συνάντησης κατά την οποία στοχοποιήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η δημοκρατία μας απέφυγε μια σφαίρα χθες», είπε στο CNN. «Έχουμε δικαίωμα κριτικής και ευθύνης. Είδαμε χθες την απίστευτη δέσμευση [των πρακτόρων] της Μυστικής Υπηρεσίας να προστατεύσουν τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και (…) πώς έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά, την ίδια στιγμή, είδαμε και την αποτυχία του ευρύτερου δικτύου που υποτίθεται(!) ότι προστατεύει τον πρόεδρο».

Δείτε εδώ ένα ακόμη βίντεο που προκαλεί εντύπωση.

Τα κενά ασφαλείας – Τα μεγάλα ερωτηματικά

O Μπλέικ Χολ ιδρυτής και CEO της ID.me και βετεράνος του αμερικανικού στρατού ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ήμουν ο αξιωματικός στους ελεύθερους σκοπευτές και ήμουν επικεφαλής εκατοντάδων πολεμικών αποστολών. Υπήρχαν μεγάλα κενά ασφαλείας στο σχέδιο ασφαλείας που επέτρεψαν σε έναν σκοπευτή να εμπλέξει τον Πρόεδρο Τραμπ από απόσταση 130 μέτρων – μια εύκολη βολή».

2) Το ερώτημα είναι πώς μπόρεσε ο σκοπευτής να συρθεί κατά μήκος μιας ταράτσας, οπλισμένος με ένα τουφέκι, για να φτάσει σε απόσταση 130 μέτρων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

3) Επιπλέον, γιατί οι προειδοποιήσεις από το κοινό αγνοήθηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν; Και γιατί, θα ρωτήσει ο κόσμος, όταν οι προεδρικές εκλογές με τεράστιο διακύβευμα είναι μόλις τέσσερις μήνες μακριά, η Μυστική Υπηρεσία δεν έκανε καλύτερη δουλειά για να προστατεύσει τον άνθρωπο που πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής;

4) Αρκετοί αναλυτές στέκονται στο γεγονός του πώς δεν έγινε σωστή αυτοψία του χώρου και δεν σφραγίστηκε το σημείο από όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί παρότι ήταν πολύ κοντά στο χώρο της συγκέντρωσης.

Το επιχείρημα λογικό όχι μόνο γιατί ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς κατάφερε να ρίξει πέντε πυροβολισμούς, τραυματίζοντας τον Τραμπ και άλλα δύο άτομα, ενώ ένα άλλο έπεσε νεκρό, προτού εξουδετερωθεί από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική αν ο Κρουκς είχε συνεργό ή συνεργούς που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πυροβολούν κατά του Τραμπ σκοτώνοντάς τον.

5) Η τεράστια αμερικανική σημαία που κυματίζει πάνω από το κεφάλι του Τραμπ χρησίμευσε ως δείκτης ανέμου, υποδεικνύοντας την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου – τέτοιοι δείκτες χρησιμοποιούνται σε όλα τα πεδία βολής στρατιωτικών/σωμάτων ασφαλείας, τέτοιοι δείκτες θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί από την ασφάλεια.

Ο Στιβ Νότιγχαμ, απόστρατος αξιωματικός της ειδικής μονάδας SWAT (Special Weapons and Tactics) της αμερικανικής αστυνομίας εξέφρασε αυτό που σκέφτονται τις τελευταίες ώρες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη:

Πώς είναι δυνατόν να πέρασε απαρατήρητος από δεκάδες αστυνομικούς, ένστολους και μυστικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για την πρόληψη και εξουδετέρωση παρόμοιων επιθέσεων, εξού και επελέγησαν για την προσωπική φρουρά ενός πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Στιβ Μουρ, ένας συνταξιούχος ειδικός πράκτορας του FBI, ο οποίος εργάστηκε για δύο χρόνια ως ελεύθερος σκοπευτής, δήλωσε στο CNNi ότι η ταράτσα θα έπρεπε να είχε φρουρηθεί.

Ένας άλλος συνταξιούχος πράκτορας του FBI, ο Μπόμπι Τσακόν, δήλωσε επίσης στο CNNi ότι εξεπλάγη που κανείς δεν φρουρούσε την ταράτσα, την οποία αποκάλεσε «το τέλειο σημείο».

«Αυτό το κτήριο… είναι το πλησιέστερο κτήριο με σαφή οπτική επαφή με το σημείο όπου βρισκόταν η σκηνή. Είμαι σοκαρισμένος που δεν είχαν κάποιον στην ταράτσα», δήλωσε ο Τσακόν.

«Τον είδαμε να έρπει, φωνάξαμε στους αστυνομικούς, αλλά…»

Aμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αναπαράγουν κατά κόρον περιγραφές αυτοπτών για την, αδιανόητη και απαράδεκτη αδράνεια που επέδειξαν τα στελέχη των δυνάμεων περιφρούρησης τα οποία είχαν αναπτυχθεί στον χώρο της προεκλογικής ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ, στην πόλη Μπάτλερ της Πενσυλβάνια.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι η φρουρά του Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιηθεί 3-4 λεπτά πριν από την επίθεση, ότι υπάρχει ένας άντρας που κινείται από στέγη σε στέγη, σε κτήρια απέναντι από το βήμα όπου σε λίγο θα ανέβαινε ο Τραμπ.

Ένας πολίτης, συγκεκριμένα, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι φίλοι του, υπέδειξαν ζωηρά και έντονα σε αστυνομικούς το σημείο όπου είχαν δει τον άντρα να έρπει προς το σημείο όπου θα έστηνε τελικά το όπλο του για να σκοπεύσει τον Τραμπ, από απόσταση περίπου 125 μέτρων.

Αν και το πιο αξιοπερίεργο, είναι ότι ο δράστης κινήθηκε ψηλά, σε απόσταση αρκετών μέτρων από το έδαφος, χωρίς να ανακατευτεί με το πλήθος. Είχε φροντίσει να φορά ουδέτερα ρούχα, σαν παραλλαγή προς τις λαμαρίνες στις στέγες των κτηρίων όπου κινήθηκε, έτσι ώστε να ξεχωρίζει όσο το δυνατόν λιγότερο από το περιβάλλον.

Έστω και έτσι, όμως, το ότι βρέθηκε στο ιδανικό για εκείνον -και προκαθορισμένο προφανώς- σημείο βολής, εκθέτει ανεπανόρθωτα τους υπεύθυνους ασφαλείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από την απόπειρα, ένας αυτόπτης διηγήθηκε ότι «είδαμε τον τύπο να έρπει, μάλλον να κινείται στα τέσσερα σαν αρκούδα, στο διπλανό κτήριο, γύρω στα 30 μέτρα από το σημείο όπου βρισκόμασταν εμείς. Τον παρακολουθούσαμε να κινείται στη στέγη και είδαμε ότι είχε τουφέκι, το όπλο διακρινόταν κανονικά».

Ο ίδιος μάρτυρας συμπλήωσε ότι «οι αστυνομικοί ήταν λίγο μακρύτερα και περιφέρονταν, ενώ εμείς δείξαμε σε έναν από αυτούς τον τύπο στη στέγη με το όπλο. Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν ‘ε, τι λέτε τώρα;’ Δεν είχαν πάρει μυρωδιά τίποτα. Κι εμείς φωνάζαμε ‘εκεί, πάνω στη στέγη, έχει όπλο, τον βλέπουμε από εδώ’. Ταυτόχρονα σκέφτηκα ‘γιατί μιλάει ακόμη ο Τραμπ; Γιατί δεν τον έχουν κατεβάσει από τη σκηνή;»

Στα επόμενα δευτερόλεπτα, ο επίδοξος δολοφόνος άρχισε να πυροβολεί.

Σύμφωνα με τους New York Times, έριξε 8 βολές σημαδεύοντας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο παρ’ ολίγον δολοφόνος ταυτοποιήθηκε λίγη ώρα μετά από την επί τόπου εκτέλεσή του, ως Τόμας Μάθιου Κρουκς, ηλικίας 20 ετών, από το Μπίθελ Παρκ της Πενσυλβάνια. Χρησιμοποίησε ένα τυφέκιο τύπου AR-15, ημιαυτόματο, η εμβέλεια του οποίου είναι πάνω από 150 μέτρα για βολή ακριβείας, οπότε από τεχνικής άποψης ήταν ένα όπλο κατάλληλο για την ενέργεια που είχε σχεδιάσει ο Κρουκς.

Η αντίδραση των φρουρών, εκ των υστέρων, ήταν άμεση και ορθή. Μόνο που ο Τραμπ θα μπορούσε να ήταν ήδη νεκρός, γι’ αυτό και διατυπώνονται βαρύτατες μομφές για το πώς λειτούργησαν -δηλαδή πώς δεν λειτούργησαν- τα πρωτόκολλα ασφάλειας, πρόληψης, ελέγχου κ.λπ.

Από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμή, οι αστυνομικοί δεν έδωσαν σημασία στις φωνές των πολιτών και δεν κινητοποιήθηκαν. Βάσει όσων ακολούθησαν, η υποτίμηση των υποδείξεων από το πλήθος και η αδράνεια θα αποδεικνύονταν εγκληματικές.

Ακόμη και για πράκτορες του FBI, το ότι ο δράστης κατόρθωσε να φτάσει στο σημείο βολής, κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη» των φρουρών, θεωρείται ανεξήγητο.


Η τραγική αποτυχία των αρμόδιων φρουρών να αποσοβήσουν την απόπειρα, ιδιαίτερα εφόσον ο δράστης είχε γίνει αντιληπτός από τους πολίτες, έχει προκαλέσει οργή σε θεσμικά όργανα των ΗΠΑ. Ήδη, η Κίμπερλι Τσιτλ, η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, έχει κληθεί σε απολογία ενώπιον ειδικής επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 22 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου