Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να μειώνονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση

  • Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνέχισαν να πέφτουν την Τρίτη, με το WTI να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 75 δολάρια και το Brent να υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια.
  • Οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση συνεχίζουν να συμπαρασύρουν τις τιμές χαμηλότερα, με τις προσδοκίες για συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
  • Σε ορισμένα αισιόδοξα νέα, τα αποτελέσματα των εκλογών της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και χαμηλότερη προσφορά πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω νωρίς την Τρίτη, αφού περισσότερες οικονομικές εκθέσεις από την Κίνα έδειξαν ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με το West Texas Intermediate να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα σήμερα. Αυτή η κίνηση των τιμών ήρθε καθώς το Reuters ανέφερε μια δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που αναμένουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας θα συρρικνωθεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Παραμένοντας στην Κίνα, η Citi μείωσε χθες τις προοπτικές της για την οικονομία της χώρας, αναμένοντας τώρα αύξηση του ΑΕΠ στο 4,8%, από 5% σε προηγούμενη πρόβλεψη, αφού η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν κατώτερη των προβλέψεων.

Σε ορισμένες ανοδικές ειδήσεις, οι αναλυτές της ANZ σημείωσαν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη παγκόσμια προσφορά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν τις κυρώσεις τους στο Καράκας. Η εκλογική αρχή της χώρας ανακήρυξε τον Νικολάς Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών, αλλά η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι κέρδισε το 73% των ψήφων.

«Η νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις τελευταίες εκλογές της Βενεζουέλας είναι ένας αντίθετος άνεμος για την παγκόσμια προσφορά, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ», ανέφερε η ANZ σε σημείωμα, όπως ανέφερε το Reuters, εκτιμώντας την πιθανή επίδραση των αυστηρότερων κυρώσεων μεταξύ 100.000 και 120.000 bpd στην ημερήσια παραγωγή της Βενεζουέλας.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, με μια συνεδρίαση της Fed προγραμματισμένη για την Τετάρτη που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Μια μέρα αργότερα, ο ΟΠΕΚ πραγματοποιεί συνάντηση παρακολούθησης και, σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς φαίνεται να αναμένουν ότι μπορεί να αποφασίσει να αποσύρει ορισμένες από τις περικοπές παραγωγής.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο στο τρέχον περιβάλλον τιμών, καθώς το καρτέλ σημείωσε λέγοντας ότι οι ανατροπές θα εφαρμοστούν μόνο εάν το περιβάλλον της αγοράς είναι σωστό, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές είναι υψηλές.

oilprice.com/Energy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου