Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ο Ορμπαν και το σκηνικό ρήξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνάει κάθε φαντασία και προηγούμενο. Απειλεί δε την συνοχή της με απρόβλεπτες ίσως συνέπειες.

Ο λόγος είναι ότι αυτό το εξάμηνο την προεδρία έχει η Ουγγαρία και συνεπώς ο μη αγαπητός Βίκτωρ Ορμπαν και η κυβέρνησή του, που θα προεδρεύουν όλων των συνεδριάσεων και θα έχουν την δυνατότητα να συν-καθορίσουν την ατζέντα. Όπως σε όλες τις προεδρίες, τα άτυπα συμβούλια θα διεξάγονται στην Ουγγαρία, ενώ τα επίσημα στις Βρυξέλλες.

Όταν όμως ο κ. Ορμπαν αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο τέλος του Αυγούστου στην Βουδαπέστη, προκειμένου να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την εξάμηνη ατζέντα, (κάτι που γίνεται από όλες τις προεδρίες) οι Βρυξέλλες αντέδρασαν.

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστή η πρόθεση Ορμπαν, υπήρξαν συντονισμένες διαρροές από πλευράς Βρυξελλών ότι ο ΥΠΕΞ της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ θα μποϋκοτάρει την σύνοδο της Βουδαπέστης και θα καλέσει, τις ίδιες ημερομηνίες τους υπουργούς εξωτερικών της Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, το Politico, ο «χώρος» όπου οι Βρυξέλλες επιλέγουν να κάνουν τις διαρροές τους για να «πιάσουν» αντιδράσεις, τα λεγόμενα test balloons, έγραψε βάσει ανώνυμων πηγών ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σνομπάρουν τη σύνοδο στη Βουδαπέστη στις 28-29 Αυγούστου για να αποφύγουν να δώσουν την ευκαιρία στον Ούγγρο ΥΠΕΞ Π. Σεγιάτρο να…κερδίσει πολιτικούς πόντους.

Η εξήγηση που δόθηκε από τις πηγές ήταν ότι ο Ορμπάν, με το που έγινε προεδρεύων της ΕΕ την 1η Ιουλίου, «τόλμησε» να συναντηθεί με τους «εχθρούς», Πούτιν και Σι, χωρίς να συντονιστεί προηγουμένως με τους άλλους 26 ηγέτες την ΕΕ. Και για αυτό τον λόγο έπρεπε να «μπει στη θέση του» και να υποχρεωθεί να ακυρώσει την άτυπη σύνοδο του Αυγούστου καθώς «δεν μιλάει εξ ’ονόματος της ΕΕ».

Η διαμάχη Ορμπαν-Βρυξελλών όμως μετράει πάρα πολλά χρόνια.
Ο ίδιος έχει καταφερθεί ανοιχτά κατά των Βρυξελλών και πολλών άλλων ομολόγων του, κατηγορώντας τους ευθέως ότι προσπαθούν να τον ρίξουν και να μεθοδεύσουν εκλογικά αποτελέσματα. Από την άλλη, οι Βρυξέλλες τον κατηγορούν, ανάμεσα στ’ άλλα, για έλλειψη Δημοκρατίας, ελευθερίας του Τύπου και διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της ΕΕ, εμποδίζοντας την ψήφιση νόμων ή χρηματοδοτήσεις για να κερδίσει παραχωρήσεις σε άσχετους τομείς. Το τελευταίο, μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλεί, καθώς όλες οι χώρες χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια τακτική. Οι χώρες δε του λεγόμενου ισχυρού Βορρά την χρησιμοποιούν συνεχώς.

Για όσους καλύπτουν τις προεδρίες και τις συνεδριάσεις της ΕΕ είναι γνωστό ότι η κάθε προεδρία «εκμεταλλεύεται» κάπως τους 6 μήνες που της δίνεται για να προωθήσει δικά της θέματα. Για παράδειγμα, οι προεδρίες της Γαλλίας και της Γερμανίας, έβγαζαν «μάτι» ως προς τη προώθηση γαλλικών και γερμανικών συμφερόντων, χωρίς όμως να λεχθεί το παραμικρό. Το ίδιο έγινε και με τις χώρες τις Βαλτικής. Όσο για τις μικρότερες χώρες, εάν γινόταν προσπάθεια να μπει στην ατζέντα κάτι που θα ξένιζε το ισχυρό μπλοκ, υπήρχε πάντα η ανάλογη πίεση-προειδοποίηση-οπισθοχώρηση.


Με τον Ορμπαν όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί ο «πόλεμος» των δύο πλευρών είναι ανοικτός και επίσημος. Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ, για παράδειγμα, τον είχε αποκαλέσει δικτάτορα, έχοντας ανοικτό το μικρόφωνό του, με αποτέλεσμα το περιστατικό να κάνει τον γύρω του κόσμου μέσω του YouTube.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες όμως, οι επαφές των δυο παρέμεναν θερμές. Και στους δικούς του ανθρώπους ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ισχυριζόταν ότι από την στιγμή που τον επανεκλέγει η χώρα του, ο ίδιος είναι υποχρεωμένος βάσει της θεσμικής του ιδιότητας να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται μαζί του.

Το εγχείρημα Μπορέλ όμως τραβάει το σχοινί σε σημείο που μπορεί να σπάσει. Και βάζει την Ένωση να πάει εναντίον του ίδιου της του εαυτού και της λειτουργίας της, που ψήφισαν όλα τα μέλη. Η εκ περιτροπής προεδρία είναι μια από αυτές τις λειτουργίες.

Αμέσως μετά την διαρροή, υπήρξαν αντιδράσεις των μετριοπαθών της Ένωσης και κάποιοι μίλησαν ότι τέτοιες ενέργειες «θυμίζουν πραξικόπημα» και «Ορμπανισμό». Επίσημη τοποθέτηση περί μποϊκοτάζ έκαναν μέχρι τώρα μόνο η Σουηδία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής ενώ πολλές μετριοπαθείς χώρες εξέφρασαν (ιδιωτικά πάντα) την έκπληξη τους για την πρωτοβουλία Μπορέλ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εuro2day.gr, για να δοθεί η ανάλογη θεσμική βαρύτητα σε ένα μποϊκοτάζ που, αν πραγματοποιηθεί, θα διαρκέσει 6 μήνες και ουσιαστικά θα παραλύσει την ΕΕ σε πολλά σημεία, ομάδα 63 ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τον Eσθονο Ρ. Τέρας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησαν αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ με το πρόσχημα ότι η κινήσεις Ορμπαν θέτουν σε κίνδυνο τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου