Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

UBS: Σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες - Οι τιμές στόχοι και το upside-Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο πλούτος την τελευταία 15ετία.«Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι»-

Με σύσταση για την αγορά των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησε την κάλυψή τους η τράπεζα UBS.  Οπως αναφέρει, εξέρχονται ισχυρές από την ελληνική κρίση χρέους και είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τον συνδεόμενο με αυτή εταιρικό πιστωτικό κύκλο.

«Βλέπουμε ανοδικό περιθώριο στα συντηρητικά τριετή επιχειρησιακά σχέδια και τις

εκτιμήσεις για τα κέρδη τους», σημειώνει.

Upside 26%-51%

Η UBS συνιστά αγορά και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες – με τιμές στόχους για την Alpha Bank τα 2,3 ευρώ, τα 11 ευρώ για την Εθνική, τα 5,5 ευρώ για την Πειραιώς και τα 2,6 ευρώ για την Eurobank.

Σημειώνει ότι προσφέρουν ελκυστικό upside (26% έως 51%) καθώς και σημαντική προοπτική διανομής μερισμάτων. 

Κορυφαίες επιλογές Εθνική και Πειραιώς

«Οι κορυφαίες επιλογές μας είναι η Εθνικής (ισχυρό franchise, υψηλή κερδοφορία και κεφαλαιακή ευελιξία) και η Πειραιώς (προοπτική re-rating, ισχυρή κερδοφορία, κορυφαίες καταθέσεις λιανικής και franchise επιχειρηματικών δανείων).

Με τις τράπεζες να έχουν φτάσει στο ορόσημο της διανομής μερισμάτων, για πρώτη φορά μετά από πάνω από δέκα χρόνια, τα σχέδια ανταμοιβής των μετόχων φαίνονται συντηρητικά καθώς αυτή αρχίζει με ποσοστό 10%-30% και αυξάνεται προς το 50% σε μία τριετία.

«Βλέπουμε ισχυρή αύξηση κεφαλαίων με τη βοήθεια της υψηλής κερδοφορίας – με τα κέρδη ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να εκτιμώνται σε 13%-20% για το 2026 (προσαρμοσμένα με κεφαλαιακό δείκτη CET1 της τάξης του 14%).

Η UBS εκτιμά ότι τα διαθέσιμα προς διανομή κεφάλαια έως το 2026 μπορεί να φθάσουν έως το 60% της κεφαλαιοποίησης.

Πειστικό το αφήγημα της οικονομικής ανάκαμψης

Ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιών από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έχει μειωθεί, με το ύψος τους να ανέρχεται στο 4,4% τώρα, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) στα κεφάλαια CET1 αναμένεται επίσης να μειωθούν από το 58% στο 35% το 2026.

Κατά την UBS, η Ελλάδα προσφέρει ένα πειστικό αφήγημα οικονομικής ανάκαμψης και διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ 2,5% φέτος και 3% το 2025.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Εχοντας λάβει περίπου 15 δις. ευρώ από τα 36 δις. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η χρήση των πόρων που απομένουν την επόμενη τριετία είναι καταλύτης για επενδύσεις. «Αναμένουμε έναν ισχυρό κύκλο εταιρικών πιστώσεων περίπου 8% ετησίως την περίοδο 2023-2026, ο οποίος θα αντισταθμίσει την κάποια συμπίεσης του καθαρού περιθωρίου τόκων καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν ωφεληθεί από το πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης τους.

«Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε τα έσοδα να διατηρούνται καθώς προβλέπουμε ανάπτυξη -3% ετησίως για τον κλάδο με τη βοήθεια ισχυρής αύξησης στα τέλη και τις προμήθειες (κατά 10% ετησίως).

Οι αποτιμήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να είναι ελκυστικές, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) και την αύξηση κεφαλαίων.

UBS: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο πλούτος την τελευταία 15ετία - Στάσιμος το 2023

Σύμφωνα με τo Global Report Wealth 2024 της UBS, ο μέσος πλούτος μειώθηκε 11% και ο διάμεσος 31% στην τελευταία 15ετία, με την πολύ μεγαλύτερη μείωση του διάμεσου πλούτου να δείχνει διεύρυνση της ανισότητας στην κατανομή του - Υπήρχαν 80.655 εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα πέρυσι.

ΗΕλλάδα ήταν η μόνη από τις 56 χώρες, τις οποίες παρακολουθεί η UBS, στην οποία μειώθηκε ο πλούτος των πολιτών της μειώθηκε την περίοδο 2008-2023, τόσο όσον αφορά το μέσο όσο και το διάμεσο ποσό.

Σύμφωνα με τo Global Report Wealth 2024 της UBS, ο μέσος πλούτος μειώθηκε 11% και ο διάμεσος 31% στην τελευταία 15ετία. Η πολύ μεγαλύτερη μείωση του διάμεσου πλούτου δείχνει ότι πέραν της μείωσης του πλούτου αυξήθηκε και η ανισότητα στην κατανομή του, με αυτόν να συγκεντρώνεται περισσότερο στα υψηλότερα κλιμάκια.

Στην Ιταλία και την Ισπανία σημειώθηκε αύξηση του μέσου πλούτου στην τελευταία 15ετία, αλλά αυτή συγκαλύπτει τη μεγάλη μείωση στον διάμεσο πλούτο.  

Αντίθετα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο μέσος και ο διάμεσος πλούτος αυξήθηκαν περίπου με το ίδιο ποσοστό στο παραπάνω διάστημα, υποδηλώνοντας μικρή μόνο μεταβολή στην κατανομή του μεταξύ του πληθυσμού.

Αμετάβλητος το 2023

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων έμεινε αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Τουρκία, όπου εκτινάχθηκε 157%, πολύ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση του πλούτου το 2023 ήταν η Ρωσία, γεγονός που επίσης δείχνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν.

UBS, μεταβολή πλούτου 2022-2023

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων

Όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, στην Ελλάδα ανέρχονταν πέρυσι σε 80.655 και η UBS εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ελαφρά το 2028 σε 80. 295. Αντίθετα, ο αριθμός των Τούρκων εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% και να φθάσει τους 87.077.

Τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων είχαν οι ΗΠΑ, σχεδόν 22 εκατομμύρια (αντιστοιχούν στο 38% του παγκόσμιου αριθμού), και ακολουθούσαν η Κίνα και η Βρετανία.

UBS, αριθμός εκατομμυριούχων

Τον υψηλότερο μέσο πλούτο είχαν οι Ελβετοί, ενώ ακολουθούσαν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ.

UBS, πλούτος
imerisia.gr/oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου