Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Ο μπλε αστακός που σέρβιρε ο Μακρόν στον Κάρολο τίναξε στον αέρα τον προϋπολογισμό του Ελιζέ - Το δείπνο των 500.000 ευρώ


Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας στο βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου στο βράδυ στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, η αποκάλυψη του

μενού δεν είχε ξενίσει κανέναν. Ένας πρόεδρος δεξιωνόταν έναν βασιλιά.

Τι πιο φυσικό να του προσφέρει τα πιο εκλεκτά εδέσματα, με σκοπό την ικανοποίηση του γαλαζοαίματου ουρανίσκου αλλά και την ανάδειξη της γαλλικής γαστρονομίας. Το μενού περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μπλε αστακό και μια επιλογή από γαλλικά και αγγλικά τυριά.

Ο μπλε αστακός που σέρβιρε ο Μακρόν στον Κάρολο τίναξε στον αέρα τον προϋπολογισμό του Ελιζέ - Το δείπνο των 500.000 ευρώ
"Καλώς ήρθατε" λέει ο Λουδοβίκος-Μακρόν και η Καμίλα σχολιάζει στον Κάρολο ότι "μάλλον προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει".

475.000 για μπλε αστακό και ακριβά κρασιά

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το μεγαλειώδες δείπνο που κόστισε 475.000 ευρώ αποδεικνύεται ότι τίναξε στον αέρα τον προϋπολογισμό του προεδρικού Μεγάρου Ελιζέ προκαλώντας έλλειμμα.

Το ανώτατο ελεγκτικό δικαστήριο της Γαλλίας, (Cour des Comptes) είναι καταπέλτης. Στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, καταγράφονται όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με τα διπλωματικά και προεδρικά καθήκοντα του Εμανουέλ Μακρόν καθώς και τις διοικητικές δαπάνες, τα έξοδα για το προσωπικό, την ασφάλεια, τη συντήρηση. Συνολικά, οι δαπάνες έφτασαν τα 125 εκατομμύρια ευρώ βάζοντας μέσα το Ελιζέ κατά 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των υψηλότερων δαπανών που χτύπησαν κόκκινο για τους ελεγκτές είναι δύο επίσημα όσο και πολυτελή κρατικά δείπνα που παρέθεσε ο Μακρόν.

Στο ένα τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, τον οποίο ο Μακρόν δεξιώθηκε στο Μουσείο του Λούβρου.

Μακρόν
Μακρόν

Και στο άλλο, ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Γ', για τον οποίο στρώθηκαν τα καλύτερα τραπεζομάντιλα στις Βερσαλλίες.

Ειδικά στο δείπνο προς τιμήν του Καρόλου, συνδαιτυμόνες των δύο αρχηγών κρατών ήταν 160 λαμπεροί προσκεκλημένοι, όπως ο Μικ Τζάγκερ ή ο Χιου Γκραντ.

Οι αστακοί σερβιρίστηκαν συνοδευόμενοι με αμυγδαλωτά και ροδοπέταλα. Από τις 475.000, το κρασί που σερβιρίστηκε κόστισε 40.000 ενώ μία εκλεκτή φιάλη που ανοίχτηκε μόνο για τον Κάρολο ήταν ένα Château Mouton Rothschild του 2004.

Φθηνά κοκτέιλ για λίγους καλεσμένους αλλά πεταμένα λεφτά εξαιτίας κακού σχεδιασμού των ταξιδιών

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας αναγνώρισε κάποιες προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα του Ελιζέ όταν παραθέτει "κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα", εκδηλώσεις κατά τις οποίες συνήθως προτιμάται το μόνιμο προσωπικό της κουζίνας του Ελιζέ έναντι των εξωτερικών συνεργατών που παρέχουν υπηρεσίες catering.

Η έκθεση συνοδεύεται από σχολιασμό για τις "κακές δεξιότητες σχεδιασμού" των ταξιδιών που οργανώνει η γαλλικη προεδρία, υπογραμμίζοντας απώλειες άνω των 830.000 ευρώ που προκλήθηκαν από την ακύρωση 12 ταξιδιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η ακύρωση ενός προγραμματισμένου ταξιδιού στη Γερμανία που στη συνέχει ακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2023 οδήγησε σε απώλειες σχεδόν 500.000 ευρώ, κυρίως λόγω του κόστους μεταφοράς και διαμονής.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου