Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Μια εποχή πείνας, και μια εποχή πολέμου ...

ΜΆΙΚΛ ΣΝΆΙΝΤΕΡ

Ο τεράστιος πόνος που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι μόνο η αρχή. Όπως έχω τεκμηριώσει επανειλημμένα, βρισκόμαστε στη μέση της χειρότερης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία και δεν έχουμε δει τόσες πολλές χώρες να εμπλέκονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Με άλλα λόγια, αυτή είναι μια εποχή πείνας, και είναι μια εποχή πολέμου. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρόβλημα για εκείνους που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι εγγενώς καλοί και ότι η ανθρωπότητα κινείται σε μια νέα χρυσή εποχή ειρήνης και ευημερίας. Αν οι άνθρωποι είναι εγγενώς καλοί, γιατί υπάρχει τόσο πολύ κακό γύρω μας; Φυσικά η αλήθεια είναι ότι το κακό που βλέπουμε τριγύρω είναι προϊόν του κακού στις ανθρώπινες καρδιές. 
Η ανθρωπότητα είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσος πόλεμος, τόση πείνα, τόση απληστία, τόση διαφθορά και τόση δυστυχία.

Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι στον δυτικό κόσμο ζουν την υψηλή ζωή, τεράστιες ορδές ανθρώπων στην άλλη άκρη του πλανήτη κυριολεκτικά πεθαίνουν από την πείνα.

Στο Σουδάν, αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι «αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας».


Εκτός από την απειλή βίας, η Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας ανέφερε ότι 25,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων έκτακτης ανάγκης. 
Η IPC προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο λιμού σε 14 περιοχές, επηρεάζοντας τους κατοίκους και τους πρόσφυγες σε περιοχές όπως το Greater Darfur και το Greater Kordofan.

Υπήρξαν κάποιοι εφιαλτικοί λιμοί στο Σουδάν στο παρελθόν, αλλά αυτό είναι το χειρότερο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της World Vision, Edgar Sandoval, λέει ότι οι άνθρωποι στο Σουδάν κυριολεκτικά αγωνίζονται για τους μύθους, επειδή είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή τροφής σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Sandoval συνάντησε επίσης μια άλλη μητέρα και τον γιο της, ο οποίος ζύγιζε μόνο 26 κιλά. Είπε ότι η καρδιά του ράγισε καθώς η μητέρα έκλαιγε, λέγοντας στον Sandoval ότι οι άνθρωποι στην κοινότητά της τσακώνονται μεταξύ τους για τους μύθους επειδή είναι τόσο πεινασμένοι. Είπε ότι θα φάνε τα κεχρί που αποθηκεύονται εκεί από τα μυρμήγκια.

«Και αγωνίζονται γι' αυτό ως τη μόνη πηγή τροφής», δήλωσε ο Sandoval. «Νομίζω ότι αυτό μιλάει για το επίπεδο απελπισίας που αντιμετωπίζει ο σουδανικός λαός. Είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι μητέρες ειδικότερα».

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν να είστε τόσο πεινασμένοι;

Και μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν να παρακολουθείτε τα δικά σας παιδιά να ικετεύουν για φαγητό;

Αναφέρεται ότι 730.000 παιδιά στο Σουδάν βρίσκονται σε «άμεσο κίνδυνο θανάτου»...


Τον Ιούνιο, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά ανακοίνωσε ότι σχεδόν 9 εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Περισσότερα από 3.800 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τότε που κλιμακώθηκαν οι μάχες τον Απρίλιο του 2023 και σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, με 730.000 να προβλέπεται ότι διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο θανάτου».

Όταν προσπαθώ να εξηγήσω τι συμβαίνει στο Σουδάν σε ανίδεους ανθρώπους εδώ στον δυτικό κόσμο, με κοιτάζουν σαν να είμαι από το διάστημα.

Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ακούσει ποτέ για τις ορδές των ανθρώπων που λιμοκτονούν στην άλλη άκρη του πλανήτη, επειδή τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν απόλυτη εμμονή να μιλούν για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν.

Αλλά αυτό συμβαίνει πραγματικά.

Όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιεί ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα μόνο στο Νταρφούρ και το Κορντοφάν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Ο λιμός στην Αιθιοπία σκότωσε ένα εκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ 1983 και 1985, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Ο Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι στο χειρότερο σενάριο, ένας λιμός στο Σουδάν θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο θανατηφόρος.

«Έχουμε δει προβλέψεις θνησιμότητας που εκτιμούν ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 15% του πληθυσμού στο Νταρφούρ και το Κορντοφάν – τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο – θα μπορούσαν να πεθάνουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρεσβευτής.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη. Και όμως, με κάποιο τρόπο, απειλεί να χειροτερέψει», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εντείνονται.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και αυτό κάνει αρκετούς γείτονες της Ουκρανίας πολύ νευρικούς.

Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής του πολωνικού στρατού μόλις δήλωσε ότι οι δυνάμεις του πρέπει να προετοιμαστούν για «σύγκρουση πλήρους κλίμακας»...


Η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τους στρατιώτες της για ολοκληρωτική σύγκρουση, δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς η χώρα αυξάνει τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία έχουν επιδεινωθεί απότομα από τότε που η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ξεκινώντας έναν πόλεμο που εξακολουθεί να διεξάγεται.

«Σήμερα, πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας, όχι για μια σύγκρουση ασύμμετρου τύπου», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Wieslaw Kukula, σε συνέντευξη Τύπου.

Φυσικά, η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και έτσι αν η Πολωνία καταλήξει να πολεμά τη Ρωσία, θα πολεμήσουμε και τη Ρωσία.

Αυτή την εβδομάδα, οι κινεζικές δυνάμεις συμμετέχουν σε πολύ ανησυχητικές στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα μόλις μίλια από τα πολωνικά σύνορα.


Η Λευκορωσία και η Κίνα ξεκίνησαν 11ήμερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τη Δευτέρα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας - με δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μόλις μίλια από τα σύνορα της Πολωνίας, μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κοινές ασκήσεις αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης «Attacking Falcon» στη Λευκορωσία θα δουν στρατιωτικό προσωπικό και από τις δύο χώρες να «ενεργεί μαζί» ως μία μονάδα σε ορισμένα στάδια, δήλωσε ο στρατηγός Vadim Denisenko του λευκορωσικού στρατού σε ανάρτηση στο Telegram.

Νομίζω ότι οι κινεζικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί για να αποτρέψουν μια πιθανή εισβολή στη Λευκορωσία.

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και τεράστιες ποσότητες εξοπλισμού κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία εδώ και αρκετό καιρό και υπήρχαν φόβοι ότι η Ουκρανία μπορεί να προσπαθήσει να κάνει κάτι πραγματικά ηλίθιο. 
Στην πραγματικότητα, αξιωματούχοι στη Λευκορωσία ανησυχούσαν τόσο πολύ που προειδοποιούσαν δημοσίως ότι θα χρησιμοποιούσαν τακτικά πυρηνικά όπλα εάν εισέβαλαν.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ άρχισε να παραδίδει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία...


Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είχαν αρχίσει να μεταφέρουν αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και ενέτειναν τις υποσχέσεις προς το Κίεβο για ενδεχόμενη ένταξη στη συμμαχία σε μια σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο που επισκιάστηκε από πολιτικές αβεβαιότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε απάντηση, η Ρωσία βομβαρδίζει τα φώτα της ημέρας από τα αεροδρόμια όπου υποτίθεται ότι θα βασίζονταν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Εύχομαι πραγματικά οι ηγέτες και των δύο πλευρών να καθίσουν και να προσπαθήσουν να βρουν μια ειρηνική διέξοδο από αυτό το χάος.

Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Στη Μέση Ανατολή, οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν απεγνωσμένα να αποτρέψουν έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.


Το Ισραήλ και η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια διπλωματική λύση που θα τερματίσει τις μάχες. Εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένουν έναν πλήρη πόλεμο με την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Δυστυχώς, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ένας τέτοιος πλήρης πόλεμος θα μπορούσε να απέχει μόλις λίγους μήνες.

Αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια και η απόλυτη σφαγή που τελικά θα γίνουμε μάρτυρες θα συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο.

Ζούμε πραγματικά σε μια εποχή «πολέμων και φημών πολέμων» και οι λιμοί θα ενταθούν καθώς εξαπλώνονται οι παγκόσμιες συγκρούσεις.

Οπότε όχι, μια νέα χρυσή εποχή ειρήνης και ευημερίας δεν είναι καθ' οδόν.

Αντίθετα, το μέλλον μας θα είναι γεμάτο με πόλεμο, πείνα και τεράστιο πόνο.


michaeltsnyder.substack.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου