Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντώνται στο DC για να συζητήσουν την απειλή του Ιράν.

Η ομάδα «συζήτησε τον αμοιβαίο συντονισμό για μια σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φιλοξένησαν τη Δευτέρα τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι και τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας ΗΠΑ-Ισραήλ.

Οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί ηγέτες «συμμετείχαν από ανώτερους εκπροσώπους των αντίστοιχων υπηρεσιών εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και πληροφοριών» για μια συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής για το εβραϊκό κράτος και την περιοχή, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ομάδα εξέτασε επίσης «εξελίξεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συζήτησε τον αμοιβαίο συντονισμό για μια σειρά μέτρων για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», σύμφωνα με τις ΗΠΑ στη συνάντηση.

"Κύριος. Ο Σάλιβαν επιβεβαίωσε τη σιδερένια δέσμευση του Προέδρου [Τζο] Μπάιντεν για την ασφάλεια του Ισραήλ, μεταξύ άλλων ενόψει των συνεχιζόμενων και απερίσκεπτων επιθέσεων κατά του Ισραήλ από τη λιβανική Χεζμπολάχ. Τόνισε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι αυτών των επιθέσεων και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα διπλωματικό ψήφισμα που επιτρέπει στις οικογένειες του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν με ασφάλεια και ασφάλεια στα σπίτια τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η  Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα ΗΠΑ-Ισραήλ  (SCG) δεν είχε συνεδριάσει από τον Μάρτιο του 2023, με την πιο πρόσφατη αναβολή αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι κρατούσε όπλα από την Ιερουσαλήμ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η συνάντηση της Δευτέρας έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στο Ισραήλ για τις προσπάθειες του Ιράν να εξοπλίσει στοιχεία του πυρηνικού του προγράμματος.

Στα τέλη του περασμένου μήνα,  ο Axios  ανέφερε ότι η Ιερουσαλήμ επαναδημιουργούσε ομάδες εργασίας σε διάφορα κυβερνητικά όργανα που είχαν παγώσει πριν από περίπου 18 μήνες για να συζητήσουν την  πυρηνική απειλή του Ιράν .

Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ περιοδεύει σε έκθεση στην Τεχεράνη για την πυρηνική βιομηχανία του Ιράν, 11 Ιουνίου 2023. Πηγή: X. (πηγή: JNS)

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρωτοβουλία, υπό την επίβλεψη του Hanegbi, επανεκκινεί έξι ομάδες στη Μοσάντ, στην Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ και στους τομείς των πληροφοριών και του κυβερνοχώρου. Οι ομάδες της Μοσάντ θα επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα και τον εξοπλισμό, ενώ ο ISA θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των ιρανικών εκστρατειών επιρροής στο Ισραήλ. Οι άλλες ομάδες θα καταπολεμήσουν τις απειλές στον κυβερνοχώρο έναντι της Χεζμπολάχ και των Χούτι.

Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας έδειξε ότι  το Ιράν  κατέχει 30πλάσιο απόθεμα ουρανίου που επιτρεπόταν βάσει του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης του 2015 (JCPOA), κοινώς γνωστή ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Τα αποθέματα του Ιράν   εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% αυξήθηκαν κατά 20,6 κιλά (45,5 λίβρες) από τον Φεβρουάριο,  ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο  στις 27 Μαΐου, επικαλούμενο έκθεση της ΔΟΑΕ. Το εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο είδε επίσης το  Associated Press , αποκάλυψε ότι η Τεχεράνη είχε συσσωρεύσει 142,1 κιλά (313,2 λίβρες) ουρανίου εμπλουτισμένου έως και 60%. Αυτό το επίπεδο εμπλουτισμού είναι απλώς ένα τεχνικό βήμα από τον εμπλουτισμό κατά 90%, που θεωρείται βαθμός όπλων.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΟΑΕ, είναι τεχνικά δυνατό να δημιουργηθεί μια ατομική βόμβα με περίπου 42 κιλά (92,5 λίβρες) ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60%, εάν το υλικό εμπλουτιστεί περαιτέρω στο 90%.

Φυγόκεντροι νέας γενιάς που εκτίθενται στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της Εθνικής Ημέρας Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν, 10 Απριλίου 2021. Πιστώσεις: Γραφείο Ιρανικής Προεδρίας/WANA.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση στους μουλάδες στο Ιράν, αφού ο Μασούντ Πεζεσκιάν κέρδισε τον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Ο λαός του Ιράν έστειλε ένα σαφές μήνυμα απαίτησης για αλλαγή και αντίθεση στο καθεστώς του Αγιατολάχ μέσω των εκλογών», είπε ο Κατς.

«Τώρα ο κόσμος πρέπει να χαρακτηρίσει το [Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης] ως τρομοκρατική οργάνωση και να απαιτήσει την ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος και τη διακοπή της υποστήριξης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή», πρόσθεσε.

Την περασμένη Τρίτη, ο Κατς κάλεσε για δράση κατά του Ιράν σε συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Mélanie Joly και τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Lipavský.

«Ο εχθρός μας είναι και εχθρός σας. Οι ιρανικοί πύραυλοι και τα UAV που μας απειλούν στέλνονται στη Ρωσία και απειλούν και εσάς. Πρέπει να επιβληθούν εξοντωτικές κυρώσεις στο Ιράν και οι [Ισλαμικοί] Φρουροί της Επανάστασης πρέπει να κηρυχθούν τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Κατς.

israel365news.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου