Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Κασσάνδρα: Μετά την παρατεταμένη λειψυδρία, έρχεται…. προειδοποποίηση για αφαίρεση υδρομέτρων λόγω οφειλών!

Πιο νωρίς από ποτέ και σίγουρα με μεγαλύτερη διάρκεια «χτύπησε» φέτος η λειψυδρία τη λεγόμενη… Μύκονο της Χαλκιδικής, το Πευκοχώρι. Για μέρες ολόκληρες και μάλιστα με το κύμα καύσωνα να επιμένει, σπίτια κι επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής σε Πευκοχώρι, Παλιούρι, Χανιώτη είπαν το νερό… νεράκι, για μια ακόμη χρονιά, αυτή τη φορά όμως με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.

Τι έγινε φέτος στο Πευκοχώρι και οι κάτοικοι έγιναν και πάλι στο ίδιο έργο θεατές; Βλάβες; Αλόγιστη χρήση; 

Παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που είχαν ως αποτέλεσμα να ξοδεύεται περισσότερο νερό; Το σίγουρο είναι ότι οι λύσεις που υποσχόταν η δημοτική αρχή δεν ήρθαν ποτέ…

Αντίθετα, 

όλες αυτές τις μέρες που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη νερού, η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά εξαπέλυε απειλές σε όσους αλόγιστα ποτίζουν γκαζόν…

«Πάντα υπάρχουν και αυτοί που κάνουν αλόγιστη χρήση νερού. Το να επικεντρώνεις όμως εκεί το πρόβλημα, δείχνει – αν μη τι άλλο – ότι δεν έχεις καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα και σίγουρα δεν έχεις βρει λύση γι’ αυτό», τόνιζαν στο TheOpinion κάτοικοι της περιοχής, την ώρα που η διοίκηση του δήμου παραπέμπει την επίλυση του προβλήματος στο πρόγραμμα ολιστικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκ. ευρώ, που θα εφαρμοστεί στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου και συγκεκριμένα στους οικισμούς Πολύχρονο, Χανιώτη και Πευκοχώρι.

Προς το παρόν πάντως το πρόβλημα λύθηκε μετά  από τη (με τη διαδικασία του κατεπείγοντος) μίσθωση (με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης) υδροφόρων για τη μεταφορά νερού προκειμένου να γεμίσουν οι δεξαμενές (κάτι που είχαν ήδη φροντίσει εγκαίρως να κάνουν οι ξενοδοχειακές μονάδες…).

«Αφαίρεση υδρομέτρων αν δεν πληρώσετε…»

Και σαν να μην έφτανε το παρατεταμένο πρόβλημα, την περασμένη εβδομάδα η κα Χαλκιά και η διοίκηση του δήμου θεώρησε επιβεβλημένο να βγάλει ανακοίνωση προς οφειλέτες με την οποία προειδοποιεί για «Διακοπή παροχών ύδρευσης λόγω οφειλών από 1 Αυγούστου» και για αφαίρεση υδρομέτρων και σφράγισμα παροχών εάν δεν έχει γίνει εξόφληση ή ρύθμιση οφειλών. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι οι δήμοι εκ του νόμου «είναι υπόχρεοι να εξασφαλίζουν την είσπραξη κάθε οφειλής».

«Βροχή», όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσαν τα σχόλια των κατοίκων κάτω από τη διαδικτυακή ανάρτηση:

«Κάντε καμιά δουλειά!έχετε τον κόσμο χωρίς νερό τόσες μέρες και ζητάτε και τα λεφτά σας!!!κανονικά αποζημίωση χρειάζεται σε όλους μας τόσες μέρες χωρίς νερο»

«Ντράπηκε και η ντροπή»

«Για ποιο νερό ζητάνε λεφτά; Αυτό που δεν έχουμε ολόκληρο τον Ιούλιο; Κάνετε πλάκα στον κόσμο, έτσι;»

«Πατε καθόλου καλά εκεί περα!!!Ελάτε στα συγκαλα σας. Σιγά μη σας δώσω και λεφτά για το νερό που δε ειχα τόσα χρόνια!!! Ειδικά το καλοκαίρι υποφέραμε κοιτάξτε να κάνετε κανενα έργο της προκοπής επιτέλους!!!!»

«Τις υπόλοιπες μέρες το κλείνετε για πλάκα δλδ? Update από Πευκοχώρι 26/07. Ποιο νερό θα κόψετε παιδιά? Αυτό που δεν μας δίνετε? Συγχαρητήρια που φροντίζετε έτσι τις τουριστικές ζωνες. Μη ξεχάσετε να το ξανακάνετε του χρόνου. Α ναι κάνατε αίτηση για ένταξη στην αφαλάτωση του 2030»

Τι λέει ο πρώην δήμαρχος

«Υπάρχουν δύο παράμετροι γύρω από το πρόβλημα. Το ένα έχει να κάνει με αυτά που πρέπει η κάθε δημοτική αρχή να κάνει κάθε χειμώνα για να είμαστε έτοιμοι, με νερο, το καλοκαίρι. Το δεύτερο, που είναι και το πιο ουσιώδες αν και μακροπρόθεσμο, ε΄χει να κάνει με τα έργα που πρέπει να προχωρήσουν, τις υποδομές», τονίζει στο TheOpinion ο πρώην δήμαρχος Κασσάνδρας και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Παπαγιάννης.

«Καταρχήν, κάθε χρόνο θα πρέπει να διατίθενται κονδύλια για να συντηρείται το σύστημα της ύδρευσης, δηλαδή οι γεωτρήσεις και το δίκτυο ύδρευσης.

 Για Πευκοχώρι, Παλιούρι, Αγία Παρασκευή υπάρχει αγωγός που είχε κατασκευαστεί από τον Αναπτυξιακή Σύνδεσμο που έδωσε νερό κατά βάση στο Πευκοχώρι από τη λεκάνη του Κασσανδρινού. 

Ο αγωγός αυτός στελνει 150 με 200 κυβικά νερού την ώρα από το Κασσανδρινό στο Πευκοχώρι. Σε σχετική ερώτηση που κάναμε στη διοίκηση για την κατάστασή του φέτος, μας είπαν ότι ο αγωγός αυτός στέλνει 190 κυβικά νερού την ώρα, επομένως το πρόβλημα δεν ήταν εκεί.

Φέτος λοιπόν είναι εμφανές ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή δεν είχαν συντηρηθεί εγκαίρως οι γεωτρήσεις. 

Γι’ αυτό δεν είχαμε νερό. Όταν μια γεώτρηση είναι επί τέσσερις μήνες χαλασμένη και δεν φροντίζεις να την αποκαταστήσεις, όταν δεν κάνεις τίποτα για να κρατήσεις καθαρές τις σωληνώσεις, τότε όταν τις χρειάζεσαι, παθαίνουν βλάβες…», ξεκαθαρίζει ο κ .Παπαγιάννης.

«Το ισοζύγιο, με άλλα λόγια, ήταν αρνητικό. Ρίξανε λιγότερο νερό από όσο απαιτούνταν για να καλύψουν τις ανάγκες. 

Τελικά το πρόβλημα αποκαταστάσθηκε καθώς δεχτήκαμε κι εμείς ως αντιπολίτευση να γίνει απευθείας ανάθεση με 6.200 ευρώ ημερησίως σε ιδιωτικά βυτία να μεταφέρουν για δύο ώρες κάθε μέρα νερό στη δεξαμενή από το Καλλανδρινό…», προσθέτει.

Τι γίνεται με τις υποδομές

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, είναι οι υποδομές που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. «Δεν γίνεται εν έτει 2024 ακόμη να υπάρχει πρόβλημα νερού…. Φυσικά και υπάρχει θέμα ανομβρίας, αλλά το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς, στον τόπο μας.

 Οι υδροφόρες είναι… ασπιρίνη για τον προσωρινό πονοκέφαλο. Δεν είναι οριστική θεραπεία του προβλήματος», τονίζει ο πρώην δήμαρχος και υπενθυμίζει:

«Το 2002, που έφυγα από το δημαρχείο, με το υπουργείο Γεωργίας αφήσαμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τα λεγόμενα χωμάτινα ελικοειδή φράγματα στο ρέμα Κασσανδρινό – Φούρκα. 

Στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας, αυτή τη μελέτη δεν μπορούν να τη βρουν καν! Αυτή η μελέτη εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ώστε στο Κασσανδρινό που έχουμε υπεράντληση νερού, να μην γίνεται υφαλμύρωση

Επίσης, προβλεπόταν και κατασκευή φράγματος στο Κασσανδρινό με πρωτοβουλία του μοναστηριού, μελέτη για έργο χαμηλού κόστους, που επίσης μένει στα συρτάρια. Τέλος, παρόμοιους χώρους για τέτοια φράγματα έχουμε και στο Παλιούρι…», λέει ο κ. Παπαγιάννης.

Αναφερόμενος άλλωστε στο περίφημο ολιστικό πρόγραμμα, στο οποίο αναφέρεται η κα Χαλκιά, επισημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν λύνει το πρόβλημα της υδροδότησης. 

«Δίνει λύση για Πευκοχώρι και Χανιώτη που είναι οι πλέον τουριστικές περιοχές, όμως δημιουργεί άλλα προβλήματα σε χωριά όπως η Κρυοπηγή και το Πολύχρονο απ’τα οποία παίρνει τα υπόγεια νερά, όπου με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρχει υφαλμύρωση κλπ, κλπ.Το μισό νερό από το περίφημο ολιστικό πρόγραμμα θα κατευθύνεται στους βιολογικους και το άλλο στο Πευκοχώρι», προβλέπει ο κ. Παπαγιάννης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ανέκδοτο για την περιοχή της Κασσάνδρας το περίφημο φράγμα του ποταμού Χαβρία, καθώς στην πρώτη φάση του η περιοχή είναι εκτός και ζητά από τη δημοτική αρχή να διεδικήσει χρήματα, πηγαίνοντας με έτοιμες μελέτες, στον κάθε αρμόδιο.


theopinion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου