Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Goldman Sachs: Πού να επενδύσετε μετά τις γαλλικές εκλογές και ενόψει της κάλπης στις ΗΠΑ

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Αναθεωρεί τις συστάσεις της για τις μετοχές στην Ευρώπη η Goldman Sachs καθώς, όπως επισημαίνει, η δυναμική της ανάπτυξης άρχισε πρόσφατα να επιβραδύνεται και οι εκλογές στις

ΗΠΑ και στη Γαλλία αυξάνουν την αβεβαιότητα πολιτικής. Εξακολουθεί να προτιμά έναν συνδυασμό μετοχών και κλάδων ποιότητας/ανάπτυξης και βαθιάς αξίας, ενώ τηρεί προσεκτική στάση όσον αφορά την κυκλική αξία και τις εταιρείες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές στο κόστος κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs σημειώνει πως οι μακροοικονομικές εκπλήξεις έγιναν αρνητικές σε όλες τις περιοχές τον περασμένο μήνα, οι ευρωπαϊκοί PMI υποχώρησαν σε περίπου 50 και το κλίμα γύρω από την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένει θετικό, αλλά έχει επιβραδυνθεί. Η περίοδος ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης είναι πιθανό να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, καθώς η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος έχει επιβραδυνθεί και το καταναλωτικό κλίμα έχει αμβλυνθεί. 

Οι εκλογικές και πολιτικές ανησυχίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες και η κλιμάκωση των δασμών μπορεί να επηρεάσει περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Remaining Time 0:00
 

Το μακροοικονομικό σκηνικό που αναμένουν οι οικονομολόγοι της Goldman παραμένει θετικό, με μέτρια ανάκαμψη της δυναμικής ανάπτυξης του δεύτερου εξαμήνου λόγω των πιο χαλαρών χρηματοοικονομικών συνθηκών και της μείωσης του ποσοστού αποταμίευσης, το οποίο τελικά θα ενισχύσει την κατανάλωση. Αν και αυτό θα οδηγήσει σε θετικές αποδόσεις των μετοχών, υποστηρίζει ότι οι μετοχές είναι πλέον πιο ευάλωτες σε μια διόρθωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη τράπεζα προχωρά στην επικαιροποίηση ορισμένων από τις συστάσεις της για τους ευρωπαϊκούς κλάδους: 

Έτσι, αναβαθμίζει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε overweight από underweight - οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας από τους πιο αμυντικούς τομείς όταν αυξάνονται οι κίνδυνοι πολιτικής και οι εμπορικοί δασμοί.

Ανοίγει long θέσεις στις εταιρείες κατασκευής κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου - Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έχει δεσμευτεί να χτίσει 1,5 εκατομμύριο νέες κατοικίες (300.000/έτος) με τη μεταρρύθμιση των πολεοδομικών νόμων.

Ανοίγει long θέσεις στις εταιρείες-εκδότες media - κατατάσσονται μεταξύ των κλάδων που τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν αυξάνεται η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής και τείνουν να μην είναι ευαίσθητες στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ανοίγει long θέσεις στις εταιρείες του κλάδου της άμυνας - τώρα που οι κίνδυνοι μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης στη Γαλλία έχουν εξαφανιστεί, ο κλάδος θα ανακάμψει. Οι αυξανόμενες προσδοκίες της αγοράς για μια προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να σημαίνουν αυξημένες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη,

Ανοίγει long θέσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες με έκθεση στις ΗΠΑ - Οι οικονομολόγοι της Goldman πιστεύουν ότι η επιβολή δασμών θα ήταν πιο πληθωριστική για τις ΗΠΑ παρά για την Ευρώπη, ενώ θα επιβάρυνε περισσότερο την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης παρά των ΗΠΑ.

Υποβαθμίζει τον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε neutral από overweight  - ο κλάδος είναι κυκλικός, εκτεθειμένος στην αγορά ειδών πολυτελείας και στην Κίνα. Είναι ένας από τους ευρωπαϊκούς κλάδους που γνώρισε μερικές από τις πιο αρνητικές αναθεωρήσεις EPS φέτος και τον τελευταίο μήνα.

Υποβαθμίζει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε underweight από neutral - το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν υποστηρίζει σημαντική ανάκαμψη της ανάπτυξης. Επιπλέον, ο κλάδος είναι πολύ εκτεθειμένος σε αυξήσεις δασμών και η Κίνα είναι πιθανό να ανταποδώσει την πρόσφατη αύξηση των δασμών από την ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται στην περιοχή.

Υποβαθμίζει τον κλάδο κατασκευών και υλικών σε underweight από neutral - Οι όγκοι έχουν σταθεροποιηθεί αλλά παραμένουν μειωμένοι και ενώ τα περιθώρια κέρδους παρέμειναν ανθεκτικά χάρη στις αυξημένες τιμές, ενδέχεται να τεθούν υπό πίεση καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Κλείνει τις long θέσεις στις υπηρεσίες επιχειρήσεων - Οι αυξανόμενοι εμπορικοί κίνδυνοι την περίοδο 2016-2019 είχαν επιβαρύνει σημαντικά τον κλάδο.

Συστήνει short θέσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες με έκθεση στην Κίνα - Η κατανάλωση στην Κίνα είναι υποτονική από την αρχή του έτους και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να φορολογήσουν περαιτέρω την κατανάλωση πολυτελείας και να μεταφέρουν αυτόν τον φόρο από την κεντρική κυβέρνηση στους τοπικούς δήμους. Η Κίνα πιθανότατα θα ανταποδώσει την αύξηση των δασμών που επέβαλε η ΕΕ στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα.

Κατά τα άλλα, και πέρνα των νέων συστάσεων που αναφέρθηκαν, η Goldman Sachs είναι overweight και στις τράπεζες, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο, την τεχνολογία και τα ταξίδια και αναψυχή.

Underweight δηλώνει και στα χημικά, τα τρόφιμα και ποτά, την προσωπική φροντίδα και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου