Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Ποιοί και γιατί θέλουν πραξικόπημα και χάος στη Γεωργία μέχρι το φθινόπωρο;

 Στην «αυλή» της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιτύχουν αλλαγή καθεστώτος στη Γεωργία υποκινώντας μεγάλες αναταραχές κοντά στις βουλευτικές εκλογές στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία αργότερα αυτό το έτος, ισχυρίστηκε η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR).

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τιφλίδας επιδεινώθηκαν μετά την ψήφιση στο

γεωργιανό Κοινοβούλιο τον Μάιο του νόμου για τους ξένους πράκτορες, ο οποίος απαιτούσε από ΜΚΟ, ΜΜΕ και ιδιώτες, που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγραφούν ως οντότητες που «προωθούν ξένα συμφέροντα», αποκαλύπτοντας τους δωρητές τους.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της χώρας, Salome Zourabichvili, άσκησε βέτο στη νομοθεσία, αλλά παρακάμφθηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο.

Η υπηρεσία Τύπου της SVR ανέφερε την Τρίτη ότι οι πληροφορίες που έλαβε «υποδηλώνουν την ισχυρή αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στη Γεωργία ως αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 26 Οκτωβρίου».

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «έχει ήδη προετοιμάσει μια εκστρατεία ενημέρωσης μεγάλης κλίμακας για να δυσφημήσει το κόμμα του Γεωργιανού Ονείρου», τόνισε.

«Οι Αμερικανοί έχουν ήδη δώσει εντολή στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Γεωργία να αρχίσουν να σχεδιάζουν διαδηλώσεις στη χώρα για να συμπέσουν με τις εκλογές», ανέφερε το πρακτορείο.

Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της χώρας, της Τιφλίδας, θα χρησιμοποιηθεί ως κατά της κυβέρνησης του Γεωργιανού Ονείρου, πρόσθεσαν οι Ρώσοι.

Σύμφωνα με το SVR, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι ο Ζουραμπιχβίλι θα γίνει βασικός παράγοντας για την πυροδότηση των διαδηλώσεων στη χώρα των περίπου 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταγγέλλουν οι Ρώσοι, η Γεωργιανή πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης στην οποία «θα κατηγορήσει τη γεωργιανή κυβέρνηση για την υποβάθμιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τιφλίδας στην ΕΕ και θα προειδοποιήσει δημόσια για τις «καταστροφικές συνέπειες της προσέγγισης με τη Μόσχα».

Ο ρόλος του Zourabichvili θα είναι να προετοιμάσει το γεωργιανό κοινό για μια «πολιτική έκπληξη» από την αντιπολίτευση, η οποία μπορεί τελικά να αποδειχθεί μια άλλη έγχρωμη επανάσταση που υποστηρίζεται από τη Δύση, προειδοποίησαν οι Ρώσοι.

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου