Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Εκλογές στη Γαλλία: Ποιο είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που θριάμβευσε στον δεύτερο γύρο

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μπορεί να δηλώνει απόψε νικητής. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας βλέπει τη συμμαχία του να κερδίζει την πρώτη θέση και παρόλο που δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ πρέπει να παραιτηθεί, διαμηνύοντας ότι το

Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη Γαλλία.

«Είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν την δημοκρατία. Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Δεσμεύτηκε δε μεταξύ άλλων ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, το συντομότερο δυνατόν.


Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 172 με 215 έδρες, το προεδρικό μπλοκ έρχεται δεύτερο με 150-180 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός στην τρίτη θέση με 115 έως 155 έδρες.

Η σύνθεση του Λαϊκού Μετώπου

Ποιοι συγκροτούν όμως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο;

Πρόκειται για μια συμμαχία Σοσιαλιστών, Οικολόγων, Κομμουνιστών και της Ανυπότακτης Γαλλίας, που σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών από τον Πρόεδρο Μακρόν στις 9 Ιουνίου.

Αυτά τα κόμματα είχαν προηγουμένως επικρίνει το ένα το άλλο και έχουν κάποιες βασικές διαφορές στην ιδεολογία και την προσέγγισή τους. Αποφάσισαν όμως να σχηματίσουν ένα μπλοκ για να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός κυβέρνησης. Και όπως φαίνεται το πέτυχαν.

Οι υποσχέσεις του Μελανσόν

Η Ανυπότακτη Γαλλία έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, να δημιουργήσει μια υπηρεσία διάσωσης για μετανάστες χωρίς έγγραφα και να διευκολύνει τις αιτήσεις βίζας.

Θέλει επίσης να ορίσει ανώτατα όρια στα βασικά αγαθά για την καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής, ενώ έχει δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου