Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Πρώην αρχηγός βρετανικού Στρατού: «Θα ανατριχιάζατε αν ξέρατε πόσο μικρές είναι οι δυνάμεις μας μπροστά στη Ρωσία»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε το σύμπλοκο Ρωσίας, Κίνας και Ιράν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο στρατηγός Σερ Πάτρικ Σάντερς, αρχηγός του γενικού επιτελείου του βρετανικού στρατού ως και πριν ένα μήνα, δήλωσε στην εφημερίδα Times ότι Ρωσία, Κίνα και Ιράν αποτελούν τις «νέες δυνάμεις του άξονα», προειδοποιώντας ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι πιθανός εντός των επόμενων πέντε ετών εάν δεν ληφθούν αντίμετρα, καθώς αυτή τη στιγμή ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ είναι «ανατριχιαστικά μικρός».


Ωστόσο, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν ήταν δεδομένη αν τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, βελτίωναν σημαντικά τα όπλα τους.

«Οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε ότι έχουμε κάπου πέντε έως δέκα χρόνια πριν η Ρωσία αναδιανοργανωθεί και είναι σε θέση να αποτελέσει το είδος της απειλής που αποτελούσε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε ο σερ Πάτρικ Σάντερς.

«Αν λάβουμε τα σωστά μέτρα τώρα, αν αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τα κενά που έχουμε στις δυνατότητές μας, αν εκσυγχρονίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, αν κάνουμε την κοινωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ανθεκτικά, έτσι θα το αποτρέψουμε.

Αν το κάνουμε αυτό, η πιθανότητα είναι μικρή. Αν δεν το κάνουμε, αυξάνεται η πιθανότητα και ενθαρρύνεται η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν».

Εστιάζοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σερ Πάτρικ Σάντερς δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι πλέον αρκετά ισχυρές για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις όπως η εισβολή στο νότιο Ιράκ το 2003 ή ακόμη και στις Νήσους Φόκλαντ το 1982.

«Θα μπορούσατε να συγκεντρώσετε τις δύο ταξιαρχίες που κατέλαβαν τα Φόκλαντ; Ναι, φυσικά και θα μπορούσαμε», είπε.

«Αλλά θα μπορούσαμε να τις πάμε εκεί; Θα μπορούσαμε να έχουμε τη δύναμη κρούσης που το έκανε δυνατό και να το διατηρήσουμε; Όχι».

Και ενώ ο στρατηγός δεν αποκάλυψε το μέγεθος των σημερινών αποθεμάτων του στρατού, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο αριθμός αυτός «θα έκανε τις τρίχες να σηκωθούν στο σβέρκο σας».

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου