Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Τα... ρετιρέ και οι ευκαιρίες στην αγορά εξοχικής κατοικίας

Το «σπίτι στο χωριό» και αργότερα το «εξοχικό», ήταν πριν από μερικά χρόνια συνυφασμένα με την ελληνική πραγματικότητα, όπου συν τοις άλλοις το ποσοστό ιδιοκατοίκησης άγγιζε το 80%.

Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η οικονομική κρίση, που “βύθισε” το διαθέσιμο εισόδημα και έστειλε στο “κόκκινο” χιλιάδες νοικοκυριά κι εν συνεχεία η πληθωριστική κρίση, που επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες, έστειλαν στη σφαίρα σχεδόν του ονειρικού την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, ειδικά στα νησιά.   
Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Ισραηλινοί συνωστίζονται για μια θέση στον ελληνικό ήλιο, την ώρα που ένα μικρομεσαίο ελληνικό “πορτοφόλι” θα πρέπει να ψάξει πολύ για να βρει κάτι στα... μέτρα του.     

Τα... ρετιρέ   

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, η Μύκονος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις ακριβότερες περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας και σίγουρα, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη μιας και πρόκειται για ένα από τα διασημότερα και πιο πολυτελή νησιά της χώρας. Μάλιστα, παρατηρείται μια αύξηση 5,1% της μέσης ζητούμενης τιμής από το 2023 στο 2024 (6,637 €/τ.μ.).    

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως πέρα από την Πάρο (4,643 €/τ.μ. φέτος), η οποία έχει μια γενικότερη άνοδο τα τελευταία χρόνια ως κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός για Έλληνες και ξένους, στη λίστα με τις πιο ακριβές περιοχές για αγορά εξοχικού βρίσκουμε τόσο την Αντίπαρο όσο και την Πάτμο. Η Αντίπαρος μάλιστα είναι το νησί με τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή, αφού η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης από 4,400 €/τ.μ. το 2023, πλέον βρίσκεται στις 5,450 €/τ.μ. το 2024 (μέχρι στιγμής) με ετήσια μεταβολή +23,9%. 

Η Πάτμος με τη σειρά της παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 17,1%, με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης για το 2024 τις 5.229 €/τ.μ. Αυτή την πεντάδα των... ρετιρέ έρχεται να συμπληρώσει το νησί της Σαντορίνης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης για εξοχικές κατοικίες, το 2024, είναι 4,286 €/τ.μ. (από 4.167 €/τ.μ. το 2023)

Οι ευκαιρίες    

Στον αντίποδα, στις οικονομικότερες περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας, έχουμε τόσο νησιά όσο και σημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας.    

Η πιο οικονομική επιλογή για αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα είναι η περιοχή Πολιχνίτος (Λέσβος) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης το 2024 στα 708 €/τ.μ., ενώ ακολουθεί η Σάμος με 909 €/τ.μ.    

Άλλες οικονομικές λύσεις είναι η Ζαχάρω στην Ηλεία με μέση ζητούμενη τιμής πώλησης στα 955 €/τ.μ. με ετήσια μεταβολή -8.7%. Στα ίδια επίπεδα, κινήθηκε το Αίγιο το 2023 και το 2024 (1,000 €/τ.μ.), ενώ μικρή πτώση καταγράφεται στη Μεσσήνη όπου η τιμή από 1,100 €/τ.μ. το 2023, το 2024 βρίσκεται στα 1,039 €/τ.μ. (ετήσια μεταβολή -5.5%).   

Οι δημοφιλέστερες   

Μπορεί τα ελληνικά νησιά να έχουν την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά στις ακριβότερες αλλά και τις φθηνότερες περιοχές για αγορά εξοχικού, ωστόσο στη λίστα με τις δημοφιλέστερες περιοχές τα πράγματα διαφέρουν σε ένα βαθμό.     Ναι μεν εμφανίζονται νησιά, συγκεκριμένα η Κέρκυρα και η Λευκάδα, που κερδίζουν μια θέση στην 5άδα τόσο το 2023, όσο και το 2024, υπάρχουν όμως και περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας με θέα στη θάλασσα.    

Ειδικότερα, και φέτος αλλά και την περασμένη χρονιά, στους δημοφιλέστερους προορισμούς για αγορά εξοχικής κατοικίας βλέπουμε επίσης τη Χαλκιδική, την Καλαμάτα, καθώς και το Λουτράκι - Περαχώρα. Η εύκολη πρόσβαση στις περιοχές αυτές παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο για την ανάδειξή τους, όπως και π.χ. η κοντινή απόσταση από την Αθήνα. 

economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου