Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Πρόστιμο – μαμούθ 2,1 δισ. δολ. στην Johnson & Johnson για το ταλκ με αμίαντο

Πρόστιμο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλλει η Johnson & Johnson, μετά τις καταγγελίες γυναικών – πελατών για την ύπαρξη αμιάντου σε πούδρα ταλκ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να μην εξετάσει την προσφυγή της φαρμακοβιομηχανίας, επικυρώνοντας επί της ουσίας τις αρχικές ποινές της δικαιοσύνης, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων σχεδόν 10 ετών.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2018, όταν 20 γυναίκες δικαιώθηκαν από δικαστήριο του

Σεντ Λούις, κατόπιν της καταγγελίας για την ύπαρξη της επίμαχης ουσίας στο προϊόν της J&J, κάτι το οποίο -σύμφωνα με το δικαστήριο- προκάλεσε στις ίδιες καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εις βάρος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας εκκρεμούν περισσότερες από 26.000 μηνύσεις από καταναλωτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το καρκινογόνο ταλκ.

Η εταιρεία, πάντως, αποφάσισε να το αποσύρει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μόλις πέρυσι.

«Σήμερα αποδόθηκε δικαιοσύνη» δήλωσε ο Μαρκ Λανιέρ, δικηγόρος των γυναικών. «Είκοσι οικογένειες θα λάβουν αποζημίωση για μια φρικτή ασθένεια. Και η J&J, η οποία την προκάλεσε, κατέστη υπόλογη» έσπευσε να προσθέσει.

Η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, υποχωρεί κατά σχεδόν 2% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 166 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ποινή της J&J κυμαινόταν στα 4 δισ. δολάρια. Όμως, τελικά, αποφασίστηκε να μειωθεί κατά το ήμισυ, δηλαδή στα 2,1 δισ. δολάρια.

Ο αμίαντος, ο οποίος βρίσκεται συχνά σε σημεία όπου γίνονται εξορύξεις ορυκτού ταλκ, έχει αναγνωριστεί από την ιατρική κοινότητα ως καρκινογόνα ουσία.

bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου