Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

W.Examiner: Έτσι διέφυγε ο COVID-19 από το εργαστήριο της Ουχάν - Ο ρόλος του P.Daszak και των Ελλήνων επιστημόνων

Ραγδαίες εξελίξεις για την έρευνες που γίνονται για την προέλευση του Covid-19 και για τον τρόπο με τον οποίο αυτός διέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν. 

Όπως αναφέρει το «Washington Examiner» ο Peter Daszak, επί χρόνια συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, στο οποίο κατέληγαν πολλές χιλιάδες δολάρια δεν θα συμμετέχει πλέον στην ομάδα που ερευνά την προέλευση του ιού, καθώς είχε ύποπτη συμμετοχή στην έκθεση που

είχαν συντάξει στις αρχές του 2020 επιστήμονες και σύμφωνα με την οποία τα σενάρια περί διαρροής του κορωνοϊού από το κινεζικό εργαστήριο ήταν «θεωρίες συνωμοσίας». 

Να θυμίσουμε εδώ ότι,  στην συγκεκριμένη έκθεση «φιγουράρουν» και ονόματα Ελλήνων επιστημόνων και συγκεκριμένα των  S. Tsiodras, G. Magiorkinis, D. Paraskevis, E.G. Kostaki, G. Panayiotakopoulos.

Η έκθεση είχε τίτλο «Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event» που και δημοσιεύθηκε αρχικά 27 Ιανουαρίου 2020 στο biorxiv.org και «αθωώνει» πλήρως τα κινεζικά εργαστήρια και φυσικά τον εαυτό του και τον Α.Φάουτσι που είχαν χρηματοδοτήσει την σχετική έρευνα.

Τι έλεγε εκείνη η «μελέτη»; Ότι ο Covid-19 είχε γεννηθεί από την φύση και μεταδόθηκε στους ανθρώπους που έτρωγαν νυχτερίδες από την κρεαταγορά της Ουχάν, αθωώνοντας πλήρως τα κινεζικά βιολογικά εργαστήρια που έτσι ή αλλιώς εκτελούσαν παραγγελία από κύκλους των... ΗΠΑ!

Το άρθρο λοιπόν του «Washington Examiner» τονίζει πως όπως αναφέρει η Επιτροπή του Lancet Covid-19 στην ιστοσελίδα της «η Επιτροπή θα ασχοληθεί με την ανάλυση των δεδομένων και όλες τις θεωρίες που υπάρχουν για την προέλευση του COVID», προσθέτοντας πως ο Daszak που αναφερόταν ως πρόεδρος της Επιτροπής «παύει από τα καθήκοντα του». 

Ο ιστότοπος NIH’s RePORTER δήλωσε ότι το η Επιτροπή παρείχε 15,2 εκατομμύρια δολάρια στην EcoHealth Alliance που εδρεύει στη Νέα Υόρκη με την πάροδο των ετών, τα 3,74 εκατ. δολάρια αφορούσαν τις έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού. 

Ο Daszak είναι μέλος της κοινής ομάδας ΠΟΥ-Κίνα και συνεργάστηκε με την Shi Zhengli, επίσης γνωστή ως “Bat Woman”, στο WIV (εργαστήριο της Ουχάν) σχετικά με τη διερεύνηση και την σύνταξη καταλόγου κορωνοϊών νυχτερίδας σε ολόκληρη την Κίνα.

Ο Daszak είχε απορρίψει τον Μάρτιο τα σενάρια περί διαρροής του κορωνοϊού από το εργαστήριο της Ουχάν και είχε ισχυριστεί πως οι απαντήσει που του έδωσαν οι εργαζόμενοι του εργαστηρίου ήταν πειστικές. Παράλληλα είχε πει πως δεν είχε δει στοιχεία συγκάλυψης από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. 

Όπως αναφέρει η Επιτροπή του Lancet η ομάδα θα εξετάσει «τους λόγους για τους οποίους ο SARS-CoV-2 κατάφερε να ξεφύγει από την Wuhan και εξαπλώθηκε παγκοσμίως» και θα «αξιολογήσει την εγκυρότητα των αποδεικτικών στοιχείων και τα κενά που υπάρχουν στο ζήτημα».

Πως διέρρευσε ο ιός 

Μια επιστολή που υπεγράφη από 27 επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Daszak, και δημοσιεύθηκε στο Lancet τον Φεβρουάριο του 2020, υποστήριζε πως τα περί διαρροής του ιού από εργαστήριο είναι «θεωρία συνωμοσίας». Πολλά στοιχεία δείχνουν πως ο Daszak προσπαθούσε να βάλει τέλος στις συζητήσει για την προέλευση του COVID-19.

Η επιστολή επαινούσε την ανταπόκριση της Κίνας στην πανδημία του κορωνοϊού ως «αξιοσημείωτη». Στην επιστολή ισχυρίζονταν ότι «η γρήγορη, ανοιχτή και διαφανής ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού απειλείται από φήμες και παραπληροφόρηση σχετικά με την προέλευσή του. Στεκόμαστε μαζί για να καταδικάσουμε έντονα τις θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι το COVID-19 δεν έχει φυσική προέλευση.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δημιουργούν φόβο και προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια συνεργασία μας για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Θέλουμε να καταλάβετε εσείς επαγγελματίες της υγείας της Κίνας ότι είμαστε μαζί σας στον αγώνα σας ενάντια σε αυτόν τον ιό».

Όπως τονίζει το «Washington Examiner» ένα δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο υποστήριζε ότι ερευνητές του εργαστηρίου της Oυχάν «έκαναν πειράματα με το RaTG13, τον κορωνοϊό της νυχτερίδας που τον Ιανουάριο του 2020 χαρακτηρίστηκε ως το πλησιέστερο δείγμα στον SARS-CoV-2 (παρόμοιο 96,2%)» και ότι το εργαστήριο έχει «ρεκόρ στις έρευνες για τη δημιουργία ιών από χίμαιρες». 

Το δελτίο επιβεβαίωνε επίσης πως το εργαστήριο «συμμετείχε σε διαβαθμισμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων σε πειραματόζωα, εκ μέρους του κινέζικου στρατού» και ότι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο αρρώστησαν με συμπτώματα τύπου κορωνοϊού το φθινόπωρο του 2019.

Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών δήλωσε ότι τουλάχιστον μία από τις 18 υπηρεσίες της θεωρεί πως ο ιός διέφυγε από εργαστήριο και πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον προηγούμενο μήνα όλες τις υπηρεσίες κατασκοπίας να διπλασιάσουν τις έρευνες τους. 

Τα email που ελήφθησαν από την US Right to Know, μια ΜΚΟ, δείχνουν ότι ο Daszak ήταν αυτό που είχε οργανώσει τη δήλωση στο Lancet καταγγέλλοντας τα περί διαρροής του ιού και είχε προσλάβει εξέχοντες επιστήμονες για να την συντάξουν (όπως προαναφέραμε ανάμεσα τους και Έλληνες). Όπως αναφέρεται σε email η «επιστολή αυτή δεν θα έχει το λογότυπο της EcoHealth Alliance και δεν θα φαίνεται ότι προέρχεται από κάποιο άτομο ή κάποιο οργανισμό». 

Ο Daszak είχε προτείνει να μην υπογράψει το γράμμα, καθώς «έτσι θα κρατούσε κάποια απόσταση», παρόλα αυτά στο τέλος επισύναψε το όνομα του, παρόλα δεν το έκανε ως πρόεδρος. 

Ουσιαστικά ο Daszak ήθελε να μην φαίνεται η ΜΚΟ του, αλλά και ο ίδιος στο γράμμα το οποίο συνέταξε ο ίδιος και προσέλαβε επιστήμονες ώστε να κάνουν πιο «επιστημονικοφανή» τα όσα έλεγε. 

Μάλιστα σε ένα από τα email που διέρρευσαν ο Daszak απευθύνεται στον Baric, και του λέει: «Δεν χρειάζεται να υπογράψεις την "Δήλωση" Ralph για να φανεί ότι έχει κάποια απόσταση από εμάς και ως εκ τούτου να μην λειτουργεί με αντιπαραγωγικό τρόπο. Στη συνέχεια θα το βγάλουμε με τρόπο που δεν θα το συνδέεται με τη συνεργασία μας, έτσι μεγιστοποιούμε μια ανεξάρτητη φωνή»!

Ο Baric συμφώνησε, απαντώντας,

«Διαφορετικά φαίνεται ως αυτοεξυπηρέτηση και χάνουμε τον αντίκτυπο»!

Όμως άλλοι έξι από αυτούς που υπέγραψαν την δήλωση είτε εργάστηκαν είτε είχαν λάβει χρηματοδότηση από την EcoHealth Alliance, σύμφωνα με το Vanity Fair.

O ρόλος του Βaric φαίνεται σε ένα άλλο άρθρο που συνέταξε τον Μάρτιο ου 2020, καθώς ο ίδιος είχε γράψει άρθρο το στο Nature Medicine που δημοσιεύθηκε το 2015 και έγραφε πως «χρησιμοποιήσαμε το σύστημα αντίστροφης γενετικής SARS-CoV και δημιουργήσαμε έναν χιμαιρικό ιό που εκφράζει την ακίδα του κορωνοϊού νυχτερίδας SHC014».

Ο Baric έγραψε μία σημείωση τον Μάρτιο του 2020 (5 χρόνια μετά) και τονίζοντας πως: «Γνωρίζουμε ότι αυτό το άρθρο χρησιμοποιείται ως βάση για μη επαληθευμένες θεωρίες ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί το COVID-19 δημιουργήθηκε. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια, οι επιστήμονες πιστεύουν ένα ζώο είναι η πιο πιθανή πηγή του κορωνοΪού»

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες να περιμένουν μία νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, καθώς η πρώτη έρευνα που έκανε ο ΠΟΥ υποστήριζε πως είναι «σχεδόν απίθανο» να προέρχεται από εργαστήριο ο ιός, με τους Κινέζους επιστήμονες να αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας. 

Από το 2014, η οργάνωση του Daszak έχει λάβει χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), τα οποία διοχετεύει στο WIV για να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τους κορωνοϊούς νυχτερίδας.

  pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου