"οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών σκαρφάλωσαν κατά 5% τον Μάιο -το υψηλότερο "άλμα” σε διάστημα 13 ετών- και οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση ρεκόρ κατά 6,6% το ίδιο διάστημα" |
Της Sarah Hansen
Την ώρα που στην Ουάσιγκτον έχει φουντώσει η συζήτηση για το αν η χαλαρή νομισματική πολιτική και η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική τόνωση παρακωλύουν στην πραγματικότητα την ανάκαμψη της οικονομίας, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έστειλαν "σήμα” την Τετάρτη ότι αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023 -νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως- καθώς ο κίνδυνος του πληθωρισμού συνεχίζει να
κλυδωνίζει τις αγορές.Προς το παρόν, όμως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί το βασικά επιτόκια της αμετάβλητα, στο εύρος 0% έως 0,25%.
Την ίδια ώρα, οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών σκαρφάλωσαν κατά 5% τον Μάιο -το υψηλότερο "άλμα” σε διάστημα 13 ετών- και οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση ρεκόρ κατά 6,6% το ίδιο διάστημα.
Τον προηγούμενο Αύγουστο, δε, η Fed ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% για κάποιο διάστημα αντί να προσαρμόσει την πολιτική της προκειμένου να αποτρέψει την υπέρβαση του στόχου αυτού - που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο προετοιμασμένη από ό,τι στο παρελθόν να ανεχθεί υψηλότερες τιμές.
Αξιωματούχοι της Fed αλλά και της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η αύξηση των τιμών είναι αναμενόμενη καθώς επανεκκινεί η οικονομική δραστηριότητα, ότι οι αυξημένες τιμές θα αμβλυνθούν με την πάροδο του χρόνο καθώς θα ομαλοποιείται η κατάσταση, ενώ ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επεσήμανε εχθές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι "έτοιμη να προσαρμόσει την νομισματική πολιτική της” εάν δει ότι ο πληθωρισμός κινείται "ουσιαστικά και με συνέπεια” πάνω από τον στόχο του μέσου όρου 2%.
Επιπλέον, την Τετάρτη η Fed δήλωσε ότι θέλει να δει μεγαλύτερη βελτίωση της αγοράς εργασίας, η οποία εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 7,6 εκατ. θέσεις εργασίας σε σχέση με την εποχή που ξέσπασε η πανδημία, προτού προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε σύσφιξη της πολιτικής της.
Προκειμένου να αποφύγει να τρομάξει τους επενδυτές και να πλήξει τις χρηματοοικονομικές αγορές (αποτρέποντας μια αρνητική αντίδραση, φαινόμενο γνωστό και ως "taper tantrum”, όπως συνέβη όταν σύσφιξε την πολιτική της μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πασχίζει να πείσει τους επενδυτές ότι θα ενημερώσει πολύ πριν προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της.
"Η διαδικασία της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι άνευ προηγουμένου, όπως ήταν και το κλείσιμο, κατά την έναρξη της πανδημίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη. "Καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας συνεχίζεται, οι διαφοροποιήσεις στη ζήτηση μπορεί να είναι σημαντικές και ταχείες και να δημιουργήσουν προβλήματα, οι δυσκολίες όσον αφορά τις προσλήψεις και άλλοι περιορισμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν περιορίζοντας το πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί η προσφορά, αυξάνοντας την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι περιμένουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. "Όσο περισσότερο καθυστερεί [τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της] η Fed, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναγκαστεί να το κάνει απότομα στην συνέχεια”, έγραψε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Bloomberg. "Αυτό, με τη σειρά του, ενέχει τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές”, πρόσθεσε ο Ελ-Εριάν.
Η Fed εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% -μία εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από την πρόβλεψή της τον Μάρτιο, οπότε τοποθετούσε τον πήχη στο 2,4%. Αναμένει επίσης αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% και ανεργία 4,5% στο σύνολο του έτους.
Όταν η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 2020, η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιό της σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο προκειμένου να τονώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και έκτοτε δεν το έχει μεταβάλει. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε ανακοινώσει επίσης ότι θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 700 δισ. δολαρίων και συνεχίζει τις αγορές ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα προκειμένου να τονώσει την αγορά. Στα πρακτικά της συνεδρίασης της τον Ιούνιο, η Fed δεν διευκρίνισε πότε θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου