Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Κόπωση παντού, προς μακρά περίοδο στασιμότητας στο χρηματιστήριο – Πρόβλημα με Delta+, χαμηλή ροή εμβολιασμών και τουριστών


Τα πράγματα δεν πάνε τόσα καλά όσο παρουσιάζονται.
Μπορεί να έγινε μετά από χρόνια το επόμενο βήμα στο Ελληνικό αλλά σε άλλους τομείς η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη, όσο παρουσιάζεται από πολιτικούς και επικοινωνιολόγους.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Πρόβλημα η μετάλλαξη Delta+

Η μετάλλαξη Delta+ φαίνεται ότι προβληματίζει τους ειδικούς και δεν είναι τυχαίο ότι εκ νέου έχουν επανέλθει με προειδοποιήσεις για την

πορεία του κορωνοιού.
Η μετάλλαξη Delta+ θεωρείται επικίνδυνη γιατί μπορεί να πλήξει με μεγάλη ταχύτητα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ υπάρχουν και ερωτηματικά ακόμη και για τους εμβολιασμένους.
Η μετάλλαξη Delta+ και προφανώς μπορεί να υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις αφού ξεκινήσαμε από την Alpha, αποτελεί ένα ευρύτερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν lockdowns εκ νέου σε γενικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα από Φθινόπωρο, σενάριο που το bankingnews έχει προειδοποιήσει και οι ειδικοί εντός ή εκτός εισαγωγικών το έχουν επιβεβαιώσει.
Με τον εμβολιασμό ένας πολίτης αποκτάει ανοσία 6 ή 8 μήνες π.χ. κάποιος που εμβολιάστηκε τον Απρίλιο 2021 χάνει την ανοσία του Οκτώβριο με Νοέμβριο 2021, οπότε διατρέχει πάλι κίνδυνο να μεταδοθεί ο Covid – 19 και να υπάρξει 4ο κύμα κορωνοιού.

Χαμηλή ροή εμβολιασμών

Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 3,46 εκατ που αυτό μεταφράζεται σε 32% του πληθυσμού.
Ωστόσο φθάσαμε μέσα Καλοκαιριού και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, καθώς πρέπει το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί. 


Οι βασικές αιτίες της χαμηλής ροής εμβολιασμού είναι οι εξής

1)Μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί αφενός γιατί όπως αποδείχθηκε στην πράξη λόγω Covid 19 οι παρενέργειες ήταν ελάχιστες όσων είχαν κρούσματα, αφετέρου από αντίδραση επειδή συζητείται εμμέσως πλην σαφώς η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, πράξη νομικά, ηθικά απαράδεκτη.

2)Η έννοια της υποχρεωτικότητας είναι προσβλητική τουλάχιστον.
Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει την επιλογή και την ατομική πρωτοβουλία, απαράδεκτο για τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες οποιαδήποτε επιβολή υποχρεωτικότητας.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι π.χ. κάποιες εταιρίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν υποχρεωτικότητα ή όπως απαράδεκτα συμβαίνει με τους ενασχολούμενους με τις υγειονομικές υπηρεσίες γιατρούς και νοσοκόμους.
Ως προς τις εταιρίες ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων είναι αστήρικτος και απαράδεκτος, ο εμβολιασμένος μπορεί να θεωρείται προστατευμένος μερικώς ή ολικώς κατά του Covid -19 αλλά δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο υγιής.
Οπότε έχουμε ένα εμβολιασμένο υγιή και ένα μη εμβολιασμένο πάλι υγιή.
Οποιοσδήποτε διαχωρισμός θα είναι νομικά διάτρητος, ήδη οι αμερικανοί αρχίζουν να μελετούν νομικά το ζήτημα και βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποχρεωτικότητα.
Ως προς τους υγειονομικούς δηλαδή γιατρούς και νοσοκόμους, είναι αυτοί που νυχθημερόν έδωσαν μάχη για να διασφαλίσουν το εθνικό σύστημα υγείας και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση να τους απαξιώσει με την υποχρεωτικότητα.
Δεν αποτελεί τιμή σε μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών της δημόσιας υγείας η επιβολή ειδάλλως διαθεσιμότητα.
Αποτελεί ντροπιαστική εξέλιξη.

3)Εάν διαβάσει κανείς με προσοχή στο emvolio.gov.gr στο σκέλος των ερωτήσεων – απαντήσεων για τα εμβόλια… στην ερώτηση για τις παρενέργειες, δίδεται μια γενική, απαράδεκτη απάντηση που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Όταν το Ισραήλ και το FDA η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι όντως έχουν προκύψει παρενέργειες όπως μυοκαρδίτιδες και άλλες ασθένειες και μάλιστα ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρονται… δεν μπορεί στην ελληνική εκστρατεία εμβολιασμού να αποσιωπούνται.
Το κείμενο των 20 ερωτήσεων και απαντήσεων στο emvolio.gov.gr είναι τουλάχιστον ελλιπέστατο.

Χαμηλή ροή και στον τουρισμό αλλά καλύτερα από το 2020

Ναι η ροή ξένων τουριστών σε σχέση με το 2020 είναι καλύτερη αλλά όχι τόσο καλή όσο την περίμενε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Υπουργείο Τουρισμού.
Οι ξένοι τουρίστες που έχουν καταφθάσει έως τώρα πιάνουν το 50% του στόχου στα έσοδα, ωστόσο είναι πιθανό να κινητοποιηθεί ο εγχώριος τουρισμός τον Ιούλιο και Αύγουστο.
Όμως ο τουρισμός δεν κινείται τόσο δυναμικά όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, οι τουρίστες από Βρετανία, Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ δεν έχουν ουσιαστικά ενεργοποιηθεί και η αβεβαιότητα ως προς τα έσοδα αυξάνεται.

Γιατί θα έρθει μακρά περίοδος στασιμότητας στο χρηματιστήριο;

Υπάρχουν οι γενικοί και ειδικοί λόγοι για την στασιμότητα που θα υπάρξει στο ελληνικό χρηματιστήριο. 


Τους συνοψίζουμε

Παραλλαγή Delta+ του Covid -19 και πιθανά lockdowns.
Ήδη στο Ισραήλ από τις πιο εμβολιασμένες χώρες διεθνώς, εμφανίστηκαν εκ νέου τα κρούσματα και μάλιστα το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ επέβαλλε την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις εξωτερικούς χώρους.
Τα είχαν όλα καταργήσει και τα επαναφέρουν γιατί βλέπουν αύξηση κρουσμάτων

Όπως και το 2020 έτσι και το 2021 εν μέσω καλοκαιριού καταγράφεται βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας με μείωση κρουσμάτων και θανάτων και από Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησε η ραγδαία επιδείνωση.
Επενδυτές και κοινωνία ανησυχούν μήπως υπάρξει επανάληψη του Οκτωβρίου 2020, έστω και σε μικρότερο βαθμό θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα.

Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν είναι τόσο σπουδαία όσο παρουσιάζονται, κινούνται χαμηλότερα των στόχων

Οι τράπεζες ήδη βρίσκονται στο fair value στις δίκαιες αξίες τους και εδώ εγείρονται θέματα καθώς το 2021 θα συνεχίσει να είναι έτος μεγάλος εξυγίανσης.
Μόνο το 2021 η Alpha bank που υλοποιεί επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου θα έχει ζημίες -2,94 δισεκ. ευρώ αλλά η Εθνική θα έχει κέρδη 850 εκατ ευρώ.

Έρχονται placement μετοχών στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Eurobank και Εθνική και ακολούθως στην Alpha bank, τα placement η διάθεση μετοχών θα μετριάσει την ανοδικότητα της αγοράς.
Οι διοικήσεις θα θέλουν να υλοποιήσουν placement σε ελκυστικές τιμές για να πάρουν και οι νέοι επενδυτές υπεραξίες.

Μεταξύ των placement που αναμένονται όταν η μετοχή ξεπεράσει το 1 ευρώ είναι και του Fairfax το οποίο στην περιοχή του 1,05 ευρώ στην Eurobank θα διαθέσει το 10% με 15% των μετοχών.

Κεφαλαιακά οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς και Alpha bank αλλά το 2022 θα είναι επίσης χρονιά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, προς το τέλος του 2022 θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η Eurobank.

To DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από 15,5 δισεκ. μπορεί να μειώθηκε στο 14,3 δισεκ. αλλά δεν παύει να αποτελεί την χειρότερη σχέση διεθνώς DTC προς ίδια κεφάλαια.
Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα.

Συμπέρασμα

Λόγω όλων αυτών των παραμέτρων και παρ΄ ότι στις ΗΠΑ ο Biden δημιούργησε νέο πακέτο 1 τρισεκ. και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την τοξική νομισματική τους χαλάρωση… τον Δεκέμβριο 2021 η Lagarde στην ΕΚΤ θα δεχθεί μεγάλη πίεση για αλλαγή πορείας.
Οι διεθνείς αγορές ήδη βρίσκονται σε φούσκα, παρά τα καλά κέρδη που θα εμφανίσουν το 2022 οι εταιρίες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο για κάποιους μήνες θα παραμείνει σχετικά στάσιμο.
Μπορεί η βασική τάση να είναι ανοδική… αλλά μπορεί να περάσουμε μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας.
Οι τραπεζικές μετοχές δεν θα τρέξουν όπως πολλοί φαντάζονται και γενικώς θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι υπεραισιόδοξοι στόχοι για το χρηματιστήριο και τις τράπεζες στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου