Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως νοσούν από αυτήν και οι εμβολιασμένοι και ότι μεταδίδουν τη νόσο - ΠΟΥ: Και οι εμβολιασμένοι μάσκα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανατρέπει (ή θα έπρεπε να ανατρέπει) τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς ζητεί μάσκα και από αυτούς, λόγω της μεγάλης διασποράς της ινδικής μετάλλαξης ή “μετάλλαξης Δέλτα”. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως νοσούν από αυτήν και οι εμβολιασμένοι και ότι μεταδίδουν τη νόσο.

Όπως είπε επίσης ο διευθυντής των ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, αλλά όπως επισημαίνει και ο ΠΟΥ, αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ οι μισοί από

τους φορείς της “Δέλτα” είναι πλήρως εμβολιασμένοι με το σκεύασμα της Pfizer. Μπορεί να μη νοσούν βαριά, αλλά μεταφέρουν τη νόσο. Και κάποιοι από αυτούς νοσούν και βαριά. Ένα ποσοστό επίσης δεν το “πιάνουν” τα εμβόλια καθόλου και είτε λόγω ανοσοκαταστολής είτε για άλλους λόγους και δεν παράγουν επαρκή αντισώματα. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 31% στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα από εμβολιαστική κάλυψη, πρέπει να φτάσει το 60% μέχρι τον Αύγουστο, ώστε μαζί με το 10% όσων νόσησαν, οι έχοντες αντισώματα να αθροιστούν στο 70% που εξασφαλίζει την ανοσία της αγέλης.

Η αγωνία των ειδικών έρχεται σε αντίφαση με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις μάσκες στου εξωτερικούς χώρους και να εκχωρήσει στους εμβολιασμένους το δικαίωμα να μη φορούν μάσκα με το επιχείρημα ότι δεν μεταδίδουν εύκολα τη νόσο. 

O Dr. Bruce Aylward του ΠΟΥ όμως δήλωσε ότι «οι εμβολιασμένοι μπορεί να αποτελέσουν κρίκους στην αλυσίδα μετάδοσης ακόμα κι αν έχουν λάβει δύο δόσεις», Στο Ισραήλ βάζουν σε 14ήμερη καραντίνα όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα της Δέλτα, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι. Εκεί το 50% των κρουσμάτων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και το 50% ανεμβολίαστοι ανήλικοι.

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση καταργεί την μάσκα και παραχωρεί δικαιώματα ή προνόμια στους εμβολιασμένους, επειδή (μεταξύ άλλων) θέλει να παράσχει κίνητρα στους νέους να εμβολιαστούν. Παράλληλα ανοίγει τον Αύγουστο την πλατφόρμα για εμβολιασμό των μαθητών Λυκείου. Όμως, οι ειδικοί ανησυχούν όχι μόνον για την Δέλτα αλλά και για τις νέες παραλλαγές της. Όσο ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του ανεμβολίαστος, μπορεί να σχηματιστεί μία ακόμα πιο “έξυπνη” μετάλλαξη. Και κάθε νέα μετάλλαξη, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, γίνεται όλο και πιο “άπιαστη” από τα υπάρχοντα εμβόλια αλλά και από τα φυσικά αντισώματα όσων έχουν νοσήσει από άλλα στελέχη.

Και οι εμβολιασμένοι μάσκα

«Η παρουσία του ινδικού στελέχους έχει καταγραφεί σε 92 χώρες και προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσει παγκοσμίως. Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος ειδικά σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλει τελικά και τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη. Το στέλεχος αυτό πιθανόν οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των νέων κρουσμάτων μολύνονται από την μετάλλαξη. Από αυτό το στέλεχος έχουν νοσήσει και πεθάνει μέχρι στιγμής 600.000 άτομα, κυρίως στην Ινδία, αλλά και σε πολλά άλλα κράτη. Ο Dr. Mariangela Simao, υποδιευθυντής στην ΠΟΥ προειδοποίησε ότι «τα εμβόλια δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν την μετάδοση στην κοινότητα». Η Αμερικανίδα επιδημιολόγος και στέλεχος του ΠΟΥ Μaria Van Kerkhove προσέθεσε ότι «μέχρι στιγμής τα όπλα που διαθέτουμε, όπως εμβόλια, αποστάσεις και μάσκες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της Covid-19, μπορεί όμως ανά πάσα στιγμή να έρθει η ώρα που λόγω των συνεχών μεταλλάξεων του ιού, αυτός θα έχει εξελιχθεί, ενώ τα μέτρα μας όχι».

Ο ΠΟΥ και τα στελέχη του, για να αποδείξουν δια της κοινής λογικής αυτό που τους διδάσκει η επιστήμη τους, λένε το εξής απλό: «Εξάρσεις με Δέλτα παρατηρούνται, με εξαίρεση την Ινδία και το Νεπάλ απ΄ όπου το στέλεχος ξεκίνησε, σε χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, όπως το Ισραήλ, το Μπαχρέιν, οι Σεϊχέλες (με εμβολιασμένο το 90%), η Ουρουγουάη, οι Μαλδίβες και η Βρετανία. Το μόνο κοινό στοιχείο σε όλες αυτές είναι ότι οι κυβερνήσεις βιάστηκαν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα».

 slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου