Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ του Στ. Λυγερού για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου – 1996

Χθες, 23 Ιουνίου 2021, έκλεισαν 25 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Αναδημοσιεύω παρακάτω αυτούσιο το άρθρο που είχα γράψει στην πρώτη σελίδα της “Καθημερινής” τότε. Ίσως έχει κάποια αξία για τους νεότερους.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

«Με το θάνατό του, ο τελευταίος των χαρισματικών ηγετών πέρασε στη σφαίρα της ιστορίας. Αυτή, εν καιρώ, θα αποφανθεί –με περισσότερη νηφαλιότητα από τους οπαδούς και τους αντιπάλους του– για τον απολογισμό της πολυτάραχης πολιτικής τροχιάς του. Πολλά και άκρως αντιφατικά έχουν γραφτεί και θα γραφτούν για τα

πεπραγμένα της δεκαετούς πρωθυπουργίας του, υπό την επήρεια των –υπέρ και κατά– προκαταλήψεων, οι οποίες θα ρίχνουν για αρκετό καιρό ακόμα βαρειά τη σκιά τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου προσκόμισε ταυτοχρόνως πολλά θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ήταν αυτός που συνέδεσε το όνομά του με την εισβολή της “μικροαστικής θάλασσας” στην πολιτική σκηνή, ή αλλιώς με την πολιτική χειραφέτηση του κορμού της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή η κοσμογονία είχε συχνά μεγάλο κόστος, αλλά, από την άλλη πλευρά, ήταν μία αναπόφευκτη εξέλιξη, ένα βήμα προς την ωριμότητα και την κοινωνική ολοκλήρωση. Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα και με μικρότερο τίμημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου