Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι πρέσβεις επιστρέφουν, το χάσμα παραμένει

Στην πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογο του αποφασίστηκε να μην δωθεί κοινή συνέντευξη τύπου, αλλά οι δύο ηγέτες να μιλήσουν χωριστά.

Πρώτος έκανε δηλώσεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν που, αν και υπενθύμισε το χάσμα που χωρίζει Ουάσιγκτον και Μόσχα σε αρκετά ζητήματα, μίλησε πως οι δύο ηγέτες «έδειξαν προθυμία να αναζητήσουν τρόπους για να φέρουν τις θέσεις τους πιο κοντά», ενώ στο

ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν που ακολούθησαν.

Οι δύο ηγέτες από κοινού αναφέρθηκαν, στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, καθώς κατηγορούν την Μόσχα πως βρίσκεται πίσω από ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων που πλήττει τις ΗΠΑ, με την Ρωσία να απορρίπτει σθεναρά αυτές τις κατηγορίες. Επίσης αναφέρθηκαν στον έλεγχο της διάδοση των πυρηνικών όπλων, αν και τις δηλώσεις Μπάιντεν επισκίασε η… γκάφα του να αποκαλέσει τον Πούτιν ως “Τραμπ”!

Υπενθυμίζουμε πως η Μόσχα έχει χαιρετίσει την επιστροφή της κυβέρνησης Μπάιντεν στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και για την επέκταση της συνθήκης START, που αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών για τα πυρηνικά όπλα, με τον Μπάιντεν να εγκαταλείπει τους «παρορμητισμούς» (από χαρακτηρισμό του ίδιου του Πούτιν) του προκατόχου του για ένα ευαίσθητο ζήτημα.

Η μεγάλη είδηση είναι φυσικά η επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στην Μόσχα και του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. «Το θέμα λύθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, θεωρώντας λήξαν το ζήτημα με τον χαρακτηρισμό «δολοφόνος» που είχε εκτοξεύσει ο Μπάιντεν έναντι του Ρώσου ομολόγου του στα μέσα Μαρτίου,. Ένας χαρακτηρισμός που είχε φέρει στον νου τον χαρακτηρισμό «Αυτοκρατορία του Κακού» που είχε χρησιμοποιήσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν για την Σοβιετική Ένωση και είχε φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών σε οριακό σημείο. Μπάιντεν και Πούτιν φάνηκαν να υποβαθμίζουν το ζήτημα.

Κόντρα για τον Ναβάλνι

Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τα ζητήματα που χωρίζουν τις ΗΠΑ και την Ρωσία: την κρίση στην Ουκρανία και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κύριο σημείο αιχμής την φυλάκιση του αντικαθεστωτικού ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι. Από την πλευρά του ο Αμερικανός ομόλογος του ανέφερε πως έθεσε στον ομόλογο του τις αμερικανικές ευαισθησίες για ζητήματα δημοκρατίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «για εμάς είναι ζήτημα αρχών».

Ο Πούτιν ανέφερε πως ξεκαθάρισε ορθά-κοφτά στον Αμερικανό ομόλογο του ότι «δεν συζητάμε την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO», δηλώνοντας ενοχλημένος πως οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική ένταση «ανταπτύσοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα της Ρωσίας». Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ανάφερε την Ουκρανία ως ένα ζήτημα «που μπορεί να εργαστεί» από κοινού με τον Ρώσο ομόλογο του, όπως και το Αφγανιστάν.

Όσον αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέπεμψε δηκτικά στην λειτουργία του «παράνομου κέντρου κράτησης», που έχουν οι Αμερικανοί στο Γκουαντάναμο ενώ ο Μπάιντεν ανέφερε εμφατικά πως «Η ευθύνη μου ως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι να προστατεύω τον αμερικανικό λαό, να ορθώνομαι για τα δικαιώματα όλων των λαών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι στο DNA του λαού μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα σκληρός για τον Ναβάλνι, δηλώνοντας πως «παραβίασε συνειδητά την ρωσική νομοθεσία» και πως «έχει καταδικαστεί δύο φορές», σημειώνοντας πως «δεν έχει να πει τίποτα άλλο για την περίπτωση του».  

Προκάλεσε εντύπωση που απέφυγε, για άλλη μια φορά, να πει το όνομα του, όπως είχε κάνει και στην τελευταία του συνέντευξη σε δυτικό μέσο πριν την συνάντηση. Το χάσμα για τον Ναβάλνι, όπως και για το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της Ουάσιγκτον, όπως υπενθύμισε στις δηλώσεις του ο Μπάιντεν.

 

Χαμηλός ο πήχης

Προηγουμένως με εμφανή αμηχανία, παγωμένα χαμόγελα, αλλά και με μία χειραψία είχε ξεκινήσει η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Villa la Grange στην Γενεύη, εν μέσω του χάους που προκλήθηκε με την δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος, με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους δημοσιογράφους να δίνουν πραγματικά μάχη για ένα πλάνο από τους δύο ηγέτες!

Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως τόσοι Αμερικανοί, όσο και Ρώσοι αξιωματούχοι (όπως και ο ίδιος ο Πούτιν) κρατούν χαμηλό τον πήχη για την συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία να σημειώσουμε πως δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Ήταν ο Μπάιντεν που είχε πρώτος “σπάσει τον πάγο”, όταν με δική του πρωτοβουλία είχε τηλεφωνήσει προς τον Πούτιν στις 13 Απριλίου, εν μέσω της πολεμικής έντασης που κλιμακώνονταν επικίνδυνα στην Ουκρανία.

Λίγες μέρες μετά την επικοινωνία των δύο ανδρών η Μόσχα ανακοίνωσε την απόσυρση μέρους του στρατευμάτων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα με την Ουκρανία, αν και τόσο η φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου, όσο και οι Ρώσοι αυτονομιστές παραμένουν από τότε με το δάκτυλο στην σκανδάλη, εξ’ ου και ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ενόχληση του από την στάση των Αμερικανών, που θεωρεί πως ενισχύει την επιθετικότητα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πάντως από τις δηλώσεις των δύο προέδρων, φαίνεται πως ο ανταγωνισμός Ουάσιγκτον και Μόσχας θα παραμείνει, αν και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να κρατηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα. 

Εξάλλου είναι τέτοια η πολυπλοκότητα των διεθνών ζητημάτων που απαιτούν την συνεννόηση των «μεγάλων δυνάμεων», ένας χαρακτηρισμός που προέβη ο ίδιος ο Μπάιντεν για την Ρωσία, η οποία στις νέες του δηλώσεις σημείωσε πως δεν «νομίζει ότι θέλει μία επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο», που αν μη τι άλλο δείχνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει με ρεαλισμό τις σχέσεις του με την Μόσχα.

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου