Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Την δυναμική των κινδύνων που προέρχονται από την Κίνα φαίνεται ότι αναδεικνύει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες χωρίς να αναιρεί την στόχευση της Συμμαχίας προς τη Μόσχα

Την δυναμική των κινδύνων που προέρχονται από την Κίνα φαίνεται ότι αναδεικνύει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία χωρίς να αναιρεί την στόχευση της Συμμαχίας προς τη Μόσχα, επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της στο Πεκίνο.

Η εξέλιξη αυτή όμως, σε συνδυασμό και με άλλες παρασκηνιακές κινήσεις, μειώνει παραλλήλως το ενδιαφέρον για τα τουρκικά “φάλτσα” στο ΝΑΤΟ, τα οποία συνδέονται άμεσα με την προσέγγισή του από τη Μόσχα.

Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας, σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασής τους που έχει δει το

πρακτορείο Reuters, αναμένεται να χαρακτηρίσουν επισήμως ως «συστημική πρόκληση» την συμπεριφορά της Κίνας. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στο τελικό κείμενο θα είναι η πρώτη φορά, που η Συμμαχία μεταστρέφει το ενδιαφέρον της από τη Μόσχα προς το Πεκίνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά άλλων επιμέρους ζητημάτων.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, πάντα σύμφωνα με το προσχέδιο, αναμένεται να τονίσουν στην ανακοίνωσή τους ότι «οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική της συμπεριφορά παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις για τη βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη και για τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η Συμμαχία θα επικρίνει το Πεκίνο για την ραγδαία ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου του, αλλά και για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον «εκσυγχρονισμό των δυνάμεών» του.

Με το βλέμμα στην Κίνα το ΝΑΤΟ

Επικριτικά θα τοποθετηθούν οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και στην συνεργασία της Κίνας με την Ρωσία, στην ανακοίνωσή τους, η οποία παραδοσιακά μετά από κάθε Σύνοδο Κορυφής, ορίζει την στρατηγική της Συμμαχίας. Πάλι με το βλέμμα στην Κίνα, αλλά όχι μόνον, οι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να απαντήσει στρατιωτικά αν δεχθεί επίθεση ή πρόκληση από το διάστημα.

«Θεωρούμε πως οι επιθέσεις (στο ΝΑΤΟ), από ή στο διάστημα παρουσιάζουν μια σαφή πρόκληση στην ασφάλεια της συμμαχίας, η επίδραση των οποίων μπορεί να απειλήσει… την ευημερία, την ασφάλεια, και τη σταθερότητα, και θα μπορούσαν να είναι τόσο επιβλαβείς στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και μία συμβατική επίθεση» αναμένεται ότι θα αναφέρει η τελική απόφαση.

Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα τονίζουν μάλιστα ότι «τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίκληση του άρθρου 5, της ρήτρας συλλογικής άμυνας της συμμαχίας». Ο σαφής προσανατολισμός της Συμμαχίας προς τους κινδύνους που προέρχονται δυνητικά από το Πεκίνο δεν παρακάμπτει πλήρως τα ανοιχτά ζητήματα με την Μόσχα. Δείχνει ωστόσο, ότι δίνει μια προτεραιότητα στην κινέζικη «απειλή».

Προσωπική υπόθεση Μπάιντεν ο Ερντογάν

Εξάλλου το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία έχει γίνει λίγο προσωπική υπόθεση του Μπάιντεν, ενόψει και της επικείμενης συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του. Κάτι ανάλογο φαίνεται, προς ώρας, ότι συμβαίνει και με τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στη συνοχή του ΝΑΤΟ, τόσο με τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και με το μεγάλο,για τους Αμερικανούς και τη Συμμαχία, θέμα της ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων S-400.

Στο παρασκήνιο υπήρξε εξάλλου μια απόπειρα να μειωθούν οι εντάσεις με την Τουρκία, όπως φάνηκε στην συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν, για την οποία η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση να προχωρήσουν μαζί στη Συρία και τη Λιβύη». Δύο ζητήματα που ήταν τα πλέον ακανθώδη στις ταραγμένες σχέσεις των δύο χωρών στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν, ενόψει και της συνάντησής του με τον Μητσοτάκη τόνισε στο Φόρουμ των Βρυξελλών ότι «η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονα και Σύμμαχό μας Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής». Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε βέβαια ότι η Άγκυρα «λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις με τους γείτονές», κάτι που φυσικά επιδέχεται κριτική.

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου