Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Κλείνει ένας ανοδικός κύκλος στο ΧΑ;

Αλλαγή κλίματος και σκηνικού σημειώνεται στο χρηματιστήριο, μετά από δύο και πλέον εβδομάδες αργής ανοδικής κίνησης με ενδοσυνεδριακές μικροδιορώσεις και χαμηλούς τζίρους.

Αδυνατώντας να υπερβεί την “κορυφή” των 925 μονάδων του ΓΔ, η αγορά αλλάζει κατεύθυνση. Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα όλοι οι βασικοί δείκτες. Η εικόνα εξωραϊστηκε κάπως στα call auctions με αγοραστικές παρεμβάσεις που περιόρισαν τις απώλειες των τραπεζικών μετοχών.

Ο συνολικός τζίρος ήταν χαμηλός (56,1 εκατ. ευρώ), στοιχείο που υποδηλώνει ότι τα

μεγάλα funds τηρουν στάση αναμονής, ενώ διαχειριστές χαρτοφυλακίων και μικροεπενδυτές δεν θέλουν να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο, εκτιμώντας ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει άρδην τις επόμενες μέρες, υπό την επίδραση διεθνών εξελίξεων και ειδήσεων εσωτερικού ενδιαφέροντος.

Εντύπωση προκαλούν οι αθρόες μεταβιβάσεις πακέτων (αξίας 15,6 ευρώ σήμερα), πολλές από τις οποίες γίνονται συμψηφιστικά προς καταγραφή κερδών ή συναρτώνται με κινήσεις στα Παράγωγα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας , ενόψει του τριπλού κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή.

Σε σταυροδρόμι

Αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς εκφράζουν πολλοί αναλυτές,  αναμένοντας σαφέστερες ενδείξεις στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Οπως επισημαίνουν, μένει να φανεί αν η περιοχή των 918-928 μονάδων όπου κινείται τις τελευταίες μέρες ο ΓΔ, παραμένει ισχυρή αντίσταση ή μετατρέπεται σε βάση στήριξης  και αφετηρία για την επόμενη ανοδική κίνηση.
 Αρνητικά δημοσιονομικά στοιχεία, αβέβαιες προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού, προβληματιμός για τις ΑΜΚ τραπεζών και τις ζημιές από τιτλοποιήσεις κόκκινων δνείων συνηγορούν σε διορθωτική κίνηση.

Αρνητική η επίδραση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Τα ευρωπαίκά  κατγράφουν σήμερα μικρά κέρδη της τάξεως του 0,2%-0,5%, ενώ η Wall Street κινείται πτωτικά και ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,35%.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με οριακές απώλειες, οι οποίες σταδιακά διευρύνθηκαν. Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν χαμηλά ημέρας μισή ώρα πριν από το κλείσιμο. Πιέστηκαν οι μετοχές των τραπεζών και του κατασκευαστικού κλάδου.

Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,93% στις 918,71 μονάδες και τερμάτισε στις 920,03 με απώλειες 0,78%.  
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,88%, κλείνοντας στις 2.234,4μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,14%, πήγε μέχρι -2,47% και με τις παρεμβάσεις στα call auctions οι απώλειες του περιορίστηκαν σε 1,85%.
Με θετικό πρόσημο μόνον η Eurobank (+0,2%). Στον αντίποδα Attica Bank -4,8%, Πειραιώς -3,5%, Εθνική -2,9%,  Alpha -2,6%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά Blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Ελλάκτωρ (-8%). Aegean -2,2%, Lamda -2,1%, ΟΠΑΠ -2%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,7%, ΕΥΔΑΠ -1,4%, ΕΧΑΕ -1,2%.

Στα mid caps Ικτίνος +4,2%, Elton +2,2%, Autohellas +2%, ΕΥΑΘ +1,6%. Στο κόκκινο Ιντρακάτ -3,2%, Intracom -2,6%, Ολυμπιακή Τεχνική -1,3%, MIG -1,2%,

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου