"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φοβήθηκε αλλά είδε παράθυρο ευκαιρίας με την τουρκική διείσδυση στον Νότιο Καύκασο" |
Για πρώτη φορά στην Ιστορία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, υπογράφει συνθήκης συλλογικής άμυνας με ένα άλλο κράτος του μετασοβιετικού χώρου, το Αζερμπαϊτζάν!
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο να “απαλύνει την στάση του απέναντι στον Ερντογάν” στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς
φοβήθηκε περαιτέρω διαλυτικές ενέργειες εντός της Συμμαχίας.Ταυτόχρονα, όμως η Άγκυρα προέβη σε μία κίνηση που αναλόγως τα συμφέροντα της – και για όσο παραμένει εντός ΝΑΤΟ- μπορεί ακόμη να την “στρίψει” … υπέρ ΗΠΑ ακόμη και την τελευταία στιγμή.
Μέχρι στιγμής η συνθήκη αυτή και τα όσα προβλέπει εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς στόχους Ρωσίας και Κίνας. Τι θα γίνει όμως αν υπάρξει επιχείρηση “False Flag” στην περιοχή εναντίον του Αζερμπαϊτζάν; Βάση της νέας συνθήκης η επίθεση συνιστά και επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας.
Άρα εδώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για την Ρωσία.
Νέα στρατιωτική συμμαχία στον Νότιο Καύκασο
Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν δημιούργησαν μια νέα στρατιωτική συμμαχία στον Νότιο Καύκασο..
Ο Ερντογάν ο οποίος πριν λίγες ώρες έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν, επισκέφτηκε την πόλη Shusha, την πόλη σύμβολο του Ναγκόρνο Καραμπάχ η οποία ήλθε υπό τον έλεγχο του Μπακού μετά τον τελευταίο πόλεμο με την Αρμενία.
Στην πόλη αυτή υπογράφτηκε μια Ιστορική Διακήρυξη μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν ενώ ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε σχήμα έξι χωρών για την προώθηση της συνεργασίας στον Νότιο Καύκασο.
Το σχήμα αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία, την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, την Γεωργία και το Ιράν.
Η υπογραφή της “Διακήρυξης της Shusha” μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας συνιστά την πρώτη “συμφωνία Ιστορικής Σημασίας” με “εισβολή” της Τουρκίας στην ρωσική Ζώνη συμφερόντων!
Φοβήθηκε ο Μπάιντεν αλλά είδε “παράθυρο ευκαιρίας”..
“Ο πρόεδρος Ερντογάν παρά την αμερικανική πίεση για τους S-400, ανάγκασε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να έρθει αντιμέτωπος με την νέα πραγματικότητα η οποία είναι δυσάρεστη για την Ουάσιγκτον με συνέπεια να εγκαταλείψει οποιαδήποτε περαιτέρω πίεση στην Τουρκία” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
“Είχαμε μια θετική και παραγωγική συνάντηση. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε μια αληθινή πρόοδο μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν παρατήρησε πως “δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Εκεί ο Ερντογάν έκανε μια κίνηση συμφιλίωσης προς το ΝΑΤΟ καλώντας την Συμμαχία να διαδραματίσει έναν σημαντικό ενεργό ρόλο σε όλες τις περιοχές που χρειάζονται “ομπρέλα προστασίας”: Από την Μεσόγειο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και από την Ευρώπη προς την Ασία.
Μετά την “αποκατάσταση” των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν ταξίδεψε με την γυναίκα του, Εμινέ, στο Μπακού για μια ιστορική επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν” αναφέρουν οι Ρώσοι.
Τί σημαίνει η “Διακήρυξη της Shusha”
“Η Διακήρυξη αυτή φέρνει τις σχέσεις μας στο υψηλότερο επίπεδο. Σήμερα έχουμε δημιουργήσει νέες ποιοτικές συνδέσεις. Και όλα τα σημεία αυτής της Διακήρυξης εγγυώνται την μελλοντική μας συνεργασία” ανέφερε ο Ilham Aliyev.
“Η Διακήρυξη αυτή επηρεάζει όλους τους τομείς της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας. Θα δράσουμε από κοινού στο μέλλον και θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κρατών μας. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι μαζί σε όλα τα σημαντικά θέματα.
Ο Ερντογάν ανέφερε πως “με εντατική δουλειά και την συμμετοχή έξι κρατών θα αποκαταστήσουμε το Καραμπάχ. Γνωρίζετε ότι προτείναμε να εργαστούμε στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας έξι κρατών με την συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας, Γεωργίας, Ιράν”.
“Ο πρόεδρος Αίεφ, εγώ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν είμαστε αποφασισμένοι για αυτό” τόνισε ο Ερντογάν.
“Μετά το ΝΑΤΟ, ήρθαμε στο Αζερμπαϊτζάν, πρώτα στην πόλη Fizuli. Μετά ήρθαμε στην Shusha, όπου υπογράψαμε μια “συμφωνία πλήρους κλίμακας μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν” ανέφερε ο Ρ.Τ. Ερντογάν.
Ακόμη μια επιβεβαίωση για τον νέο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ήρθε με την επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα του πρωθυπουργού της Γεωργίας, Irakli Garibashvili.
“Η Τουρκία βλέπει την Γεωργία ως “κλειδί” στην περιφερειακή συνεργασία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο η τριμερής συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντική. Υποστηρίζουμε οποιαδήποτε τριμερής συνεργασία όπως Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία ή Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία.
Τί υπέγραψαν Τουρκία- Αζερμπαϊτζάν
- Η Τουρκία ανοίγει Προξενείο στην πόλη Shusha.
- To Αζερμπαϊτζάν θα ξεκινήσει παραγωγή τουρκικών drone
- Θα ανοίξει ο “Διάδρομος Zangezur” που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν
- Θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς
- Υπογραφή Αμυντικής Συνθήκης. Μια επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν από τρίτη χώρα ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Τουρκίας.
- Εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων
- Πλατφόρμα Έξι κρατών για την προστασία της περιοχής
- Θα δημιουργηθούν εργοστάσια παραγφωγής ρεύματος και ενεργειακές γραμμές
Ο “Διάδρομος Zangezur” οδηγεί στον “Δρόμο του Μεταξιού”
Το πιο σημαντικό όμως εξέλιξη είναι ο “Διάδρομος του Zangezur” που θα περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο, και σιδηροδρομικές γραμμές.
Με τον Διάδρομο αυτό η Τουρκία, το Ναχιτσεβάν και το Αζερμπαϊτζάν ενώνονται καθώς θα μπορούν να επικοινωνούν.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία θα διαπραγματευτούν για την κατασκευή 43 χλμ σιδηροδρομικής γραμμής
Με την ολοκλήρωση του σιδηρόδρομου, το Αζερμπαϊτζάν θα μπορεί να φτάσει Ιράν, Αρμενία και Ναχιτσεβάν χωρίς κανένα εμπόδιο.
Ο σιδηρόδρομος θα συνδέσει επίσης Τουρκία και Ρωσία μέσω Αζερμπαϊτζάν.
Οι γραμμές αυτές θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την “αναβίωση της περιφερειακής οικονομίας και του Σχεδίου του “Δρόμου του Μεταξιού” της Κίνας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου