Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

H αύξηση του euribor τι σηματοδοτεί για την αγορά και τους δανειολήπτες;

Αύξηση του euribor παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το euribor 3 μηνών έχει φτάσει στο 0,90% και το ετήσιο euribor στο 1,42% περίπου.
Η άνοδος του euribor που αποτελεί το βασικό διατραπεζικό επιτόκιο αναφοράς στην Ευρώπη και παράλληλα αποτελεί επιτόκιο αναφοράς για πλήθος τραπεζικών προϊόντων ουσιαστικά σηματοδοτεί την σταδιακή μετάβαση του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης από το καθεστώς άκρως προστατευτισμού που δημιούργησε η ΕΚΤ στην ενεργοποίηση της διατραπεζικής ευρωπαϊκής αγοράς.
Γιατί ήταν επί μήνες χαμηλά το euribor γιατί οι τράπεζες δεν δανείζονταν διατραπεζικά αλλά στρέφονταν συνεχώς στην ΕΚΤ για να δανεισθούν ρευστότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες κατά κόρον και εξακολούθηση και συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ 94 δις ευρώ.
Όσο η ΕΚΤ ελεγχόμενα αποσύρει τα μέτρα στήριξης η αγορά αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Το euribor 3 μηνών θα αυξηθεί περαιτέρω σύντομα στο 1% και υψηλότερα προσεχώς ως απόρροια όχι των προσδοκιών ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης της ΕΚΤ αλλά ότι στους προσεχείς μήνες θα αποκαθίσταται η ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά.
Για τις ελληνικές τράπεζες η αποκατάσταση της διατραπεζικής αγοράς χρήματος μάλλον θα αποτελέσει ζητούμενο ακόμη, στόχος είναι από το 2011 να υπάρξουν φαινόμενα σταδιακού ανοίγματος της αγοράς η οποία έχει κλείσει ερμητικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ίσως από το β΄ τρίμηνο του 2011 η κατάσταση να έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες να μπορούν να απευθύνονται στις αγορές.
Η έννοια προσφεύγω στις αγορές δεν υφίσταται για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη.
Όμως ενώ η αύξηση του euribor κατά μια έννοια σηματοδοτεί κάτι θετικό για τις τράπεζες παρ΄ ότι αυξάνεται το κόστος δανεισμού για τους δανειολήπτες είναι μια αρνητική εξέλιξη αλλά και μια ιδιαίτερη εξέλιξη.
Αρνητική καθώς όταν αυξάνεται το κόστος δανεισμού προφανώς και αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με το euribor.
Βέβαια στο παρελθόν ήταν υψηλότερα οπότε ακόμη υπάρχουν περιθώρια.
Είναι και ιδιόρρυθμη η άνοδος κυρίως γιατί η αύξηση του euribor θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν από το 2011 στις αγορές και αυτό θα σημάνει ότι οι τράπεζες από το 2011 θα αρχίσουν να σκέφτονται εκ νέου των δανεισμό των νοικοκυριών ειδικά στα στεγαστικά.
Η αύξηση του euribor παρ΄ ότι αρνητική εξέλιξη είναι κατά μια έννοια και θετική για το μέλλον.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου