Όλο και πιο βαρύς γίνεται για τους Γάλλους της Credit Agricole ο απολογισμός ζημιών από τη μεγάλη ελληνική περιπέτεια, στην οποία μπήκαν το 2006, με την εξαγορά της Εμπορικής: είναι χαρακτηριστικό, ότι η ελληνική θυγατρική του γαλλικού ομίλου «κατάφερε» να δεκαπλασιάσει τις ζημιές α’ εξαμήνου 2010 στον τομέα διεθνών δραστηριοτήτων του γαλλικού ομίλου!
Ευτυχώς για τους Γάλλους, οι καλές επιδόσεις στην εσωτερική αγορά υπερκάλυψαν τα βουνά ζημιών από την Εμπορική. Τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου για τον όμιλο υπερδιπλασιάσθηκαν, φθάνοντας τα 849 εκατ. ευρώ, χάρη στην ισχυρή απόδοση των τομέων λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων στην Γαλλία.
Η συνεταιριστική τράπεζα με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Γαλλία υποχρεώνεται πλέον να προχωρά σε γενναίες διαγραφές υπεραξίας (goodwill), λόγω της απαξίωσης της συμμετοχής της στην Εμπορική.
Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2010 η διαγραφή υπεραξίας έφθασε τα 418 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο χρόνο η αντίστοιχη επιβάρυνση των αποτελεσμάτων είχε ανέλθει σε 485 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ενάμιση χρόνο κρίσης στην ελληνική οικονομία και συνεχούς ζημιογόνου λειτουργίας της Εμπορικής εδώ και χρόνια, η επιβάρυνση της κατάστασης αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ.
Η περίπτωση της Credit Agricole, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, αποτελεί ζωντανή.. δυσφήμιση των ελληνικών τραπεζικών αποκρατικοποιήσεων και θα την λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τα στελέχη όσων ξένων ομίλων εξετάσουν στο μέλλον το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κάποιο διαγωνισμό πώλησης κρατικής τράπεζας:
n Για το 72% της Εμπορικής, οι Γάλλοι πλήρωσαν το όχι ευκαταφρόνητο τίμημα των 3,3 δις. ευρώ, ενώ αργότερα επιβαρύνθηκαν περισσότερο, για να ανεβάσουν το ποσοστό τους στο 92%.
n Όμως, από το 2006 που απέκτησαν τον έλεγχο της Εμπορικής μετρούν συνεχώς ζημιές, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σοβαρά μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
n Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι Γάλλοι μεταθέτουν συνεχώς από χρόνο σε χρόνο το στόχο της επίτευξης κερδών από την Εμπορική. Η τελευταία τους πρόβλεψη, για κερδοφόρο λειτουργία από το 2011 ανατράπηκε και η επίτευξη του στόχου μετατέθηκε το 2012, αν και εκτιμάται ότι και αυτή η πρόβλεψη πιθανόν να αποδειχθεί υπεραισιόδοξη.
n Από τις αρχές του 2008 μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2010, δηλαδή στην περίοδο των σοβαρών δυσκολιών για την ελληνική οικονομία, οι προβλέψεις και οι διαγραφές προβληματικών δανείων της Εμπορικής έχουν κοστίσει στους Γάλλους 1,4 δις. ευρώ.
n Μετά τις τελευταίες διαγραφές υπεραξίας, οι διεθνείς δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής της Credit Agricole εμφάνισαν ζημιές 740 εκατ. ευρώ, υπερδεκαπλάσιες από τις ζημιές 72 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Ύστερα από αυτή την πικρή εμπειρία, οι Γάλλοι μάνατζερ της Credit Agricole δεν είναι τυχαίο ότι απέρριψαν πρόσφατα, σύμφωνα με έντονες φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στην Αθήνα, μια αρκετά δελεαστική πρόταση από τον όμιλο Λάτση, για συγχώνευση Εμπορικής-Eurobank, με την οποία η γαλλική τράπεζα θα αύξανε σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική αγορά, περνώντας στην κορυφαία θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προτεραιότητα των Γάλλων είναι να σταματήσουν την «αιμορραγία» από την Εμπορική, όχι όμως και να προχωρήσουν σε κινήσεις επέκτασης στο.. ναρκοπέδιο της ελληνικής αγοράς.
πηγη banksnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου