Κατά 553% αύξησε πέρυσι τις αποδοχές του ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζόζεφ Ακερμαν, κόντρα στην κρίση και τη δημόσια κατακραυγή για τις υπέρογκες αμοιβές των golden boys του τραπεζικού τομέα.
Η πλέον εμβληματική φιγούρα του γερμανικού τραπεζικού τομέα, αυτός που κατάφερε να βγει αλώβητος από τη διοικητική κρίση και να επεκτείνει το συμβόλαιό του με την Deutsche ώς το 2013, αποκόμισε πέρυσι συνολικές αποδοχές 13,28 εκατ. δολαρίων έναντι μόλις 2,03 εκατ. δολαρίων το 2008.
Ο Ακερμαν δεν ήταν ο μόνος τραπεζίτης που εν μέσω κρίσης, λιτότητας και εχθρικού κλίματος από την κοινή γνώμη πέτυχε να αυξήσει το εισόδημά του. Ακόμη 4 διευθύνοντες σύμβουλοι, από το σύνολο των επικεφαλής των 17 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης και των ΗΠΑ -που εξέτασε σχετική μελέτη της εταιρείας ερευνών Equitar, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στους «Financial Times»- κατάφεραν να αβγατίσουν τις αμοιβές τους το 2009.
17,6 εκατ. για τον Νο1 της Credit Suisse
Τη μεγαλύτερη αύξηση (570%) στις αποδοχές του εμφάνισε ο πρώτος Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής Credit Suisse Μπρέιντι Ντούγκαν, ο οποίος κέρδισε πέρυσι 17,67 εκατ. δολάρια έναντι 2,6 εκατ. δολαρίων το 2008, ενώ τις υψηλότερες αποδοχές στον κλάδο είχε ο Τζον Σταμπφ της αμερικανικής Wells Fargo, που υπερδιπλασίασε το πακέτο των ετήσιων αμοιβών του στα 18,5 εκατ. δολάρια.
Συρρίκνωση για άλλους τραπεζίτες
Οι αυξήσεις αυτές δεν δίνουν πάντως όλη την εικόνα της μελέτης της Equitar, η οποία διαπιστώνει ότι στο σύνολό τους οι μέσες αμοιβές των 17 ανώτατων τραπεζικών στελεχών συρρικνώθηκαν πέρυσι κατά 57% σε σχέση με το 2008, από τα 14 εκατ. δολάρια στα 6 εκατ. δολάρια. Η μείωση αυτή αποτυπώνεται κυρίως στη μεγάλη συρρίκνωση που εμφανίζουν τα πακέτα αποδοχών των επικεφαλής των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, για παράδειγμα, είδε τις αποδοχές του πέρυσι να μειώνονται κατά 96%, στο 1,62 εκατ. δολάρια, παρά την επιτυχημένη έξοδο της τράπεζάς του από την κρίση και την υψηλή κερδοφορία. Εναν χρόνο νωρίτερα, όμως, ο Ντάιμον είχε βάλει στην τσέπη του 35,7 εκατ. δολάρια.
Ομοίως ο «πολύς» Λόιντ Μπλανκφέιν της Goldman Sachs, που είχε πέρυσι κέρδη-ρεκόρ, εισέπραξε 98% λιγότερα σε σχέση με το 2008, μόλις 862.657 δολάρια έναντι περίπου 41 εκατομμυρίων. Στις αμοιβές αυτές όμως δεν υπολογίζονται options συνολικής αξίας 9 εκατ. δολαρίων που δόθηκαν από την Goldman στον Μπλανκφέιν τον περασμένο Φεβρουάριο και τα οποία δεν είναι ρευστοποιήσιμα στα επόμενα πέντε χρόνια.ΠΗΓΗ:enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου