ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Λύση στο θέμα των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων των Ν. Μουδανιών και της αξιοποίησης της έκτασης των 2.000 στρεμμάτων στο Παλιούρι διαφαίνεται, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου οι εκπρόσωποι της νομαρχίας και φορέων, δήμαρχοι και οι βουλευτές του νομού, παρουσίασαν στον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη, τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.
Ο νέος υφυπουργός Τουρισμού, ο πέμπτος την τελευταία πενταετία που επισκέπτεται την περιοχή, παρουσίασε τις προτάσεις του για ανάπτυξη του θρησκευτικού και καταδυτικού τουρισμού, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες το χρόνο.
Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν προς επίλυση από τους τοπικούς φορείς είναι: -Η κάλυψη του ποσού 450.000 ευρώ που διατέθηκε από τη νομαρχία για την προβολή της Χαλκιδικής τα έτη 2008 και 2009 το οποίο οφείλει ο ΕΟΤ.
-Η δημιουργία στρατηγικού μάρκετινγκ για την επόμενη τριετία.
-Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού με επίκεντρο το Αγιον Ορος.
-Η επίλυση του ζητήματος της βίζας με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ο κ. Νικητιάδης δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα επιλυθεί με την πρόσληψη συμβασιούχων στα γραφεία της πρεσβείας και τα ειδικά visa centre που λειτουργούν τη Ρωσία.
-Η εξασφάλιση πίστωσης ύψους 500.000 ευρώ για το έτος 2010 στον κωδικό του έργου των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων Ν. Μουδανιών, η κατασκευή των οποίων έχει σταματήσει.
-Η δημιουργία γηπέδων γκολφ με την απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών.
-Η αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτει στη Χαλκιδική η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και η αξιοποίηση του «Ξενία Παλιουρίου», το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και μετατραπεί σε ερείπιο.
-Η αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.
-Η ανακατασκευή και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου.
-Η διαφημιστική καμπάνια για το έτος 2011.
-Το άνοιγμα σε νέες αγορές (π.χ. επαφές που έγιναν με τον πρέσβη του Ιράν κ.ά.)
-Το θέμα της καλύτερης αξιοποίησης του Σπηλαίου Πετραλώνων.
-Η αξιοποίηση της περιοχής προ του Αθω, με την κατασκευή νέου λιμανιού στην Ουρανούπολη.
-Η αντιμετώπιση της παράνομης κατασκήνωσης.
-Θέματα τουριστικών υποδομών.
-Η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την επίσημη καταγραφή των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα της χώρας.
-Η αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών.
-Η ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και η χρηματοδότηση τουριστικών επενδύσεων από το ΕΣΠΑ
Ο υφυπουργός Τουρισμού
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, τόνισε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης να επεκταθεί η διάρκεια της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες το χρόνο, σε ολόκληρη τη χώρα και στη Χαλκιδική, τον κυριότερο προορισμό της Βόρειας Ελλάδας. «Η Χαλκιδική είναι μια περιοχή με τεράστιες προοπτικές. Χρέος της Πολιτείας είναι να δραστηριοποιηθεί για να αναδείξει εκτός των άλλων και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ξεκινήσαμε και προχωράμε για να αναπτύξουμε το θρησκευτικό τουρισμό, αξιοποιώντας το μοναδικό σε όλο τον κόσμο πλεονέκτημα του Αγίου Ορους και τον καταδυτικό τουρισμό για τον οποίο εντός τριμήνου θα καταθέσουμε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο».
Ο υφυπουργός Τουρισμού εκτίμησε ότι η φετινή σεζόν θα ολοκληρωθεί με μικρή αύξηση των αφίξεων τουριστών, περίπου κατά 1%, αλλά μείωση των εσόδων περίπου στο 7% σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος, ζήτησε «να εξοφληθούν τα χρέη του ΕΟΤ, να επιλυθούν τα χρονίζοντα τοπικά προβλήματα και παράλληλα να χρηματοδοτηθούν οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις των Ν. Μουδανιών».
ΠΗΓΗ:agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου