Του Κ. Παπαγρηγόρη
Παράλληλη πορεία ακολουθούν, όπως είναι φυσικό, το τελευταίο διάστημα η οικοδομική δραστηριότητα και οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων από το πιστωτικό σύστημα.
Ο κλάδος της οικοδομής βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, γεγονός που αναδεικνύεται τόσο από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στο πεντάμηνο - αναλυτικά στοιχεία έδωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όσο και από την απροθυμία των τραπεζών να χορηγούν στεγαστικά δάνεια με την άνεση που το έκαναν πριν από μερικούς μήνες. Την ίδια στιγμή περί τα 200.000 νεόδμητα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα αναζητούν εδώ και καιρό αγοραστή.
Συγκεκριμένα η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε τον Μάιο, βάσει του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν, μείωση 21,4% σε ετήσια βάση.
Η ΕΛ. ΣΤΑΤ. ανάφερε χθες ότι τον Μάιο εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα 4.134 άδειες, έναντι 4,721 αδειών το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, βάσει του αριθμού των αδειών, μειώθηκε 7,5% σε ετήσια βάση.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων τον Ιούνιο ήταν μόλις 34 εκατ. ευρώ όταν τον Ιούνιος του 2009 ανέρχονταν σε 396 εκατ. ευρώ, ενώ o ετήσιος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο 2010 σε 2,5% από 3% τον Μάιος και 3,7% τον Δεκέμβριο του 2009.
Στεγαστικά για λίγους
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο axiaplus.gr επικεφαλής στεγαστικής πίστης ιδιωτικής τράπεζας, στο πρώτο εξάμηνο του 2010, τα στ3γαστικά δάνεια δεν ξεπερνούν, για το σύνολο της αγοράς, τα 10.000, ενώ δύο στους δέκα ενδιαφερόμενους δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ, είτε γιατί οι τράπεζες τους αποθαρρύνουν είτε γιατί δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις. Και αυτό, ενώ πριν από τρία χρόνια ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων ξεπερνούσε το 20%, ενώ οι χορηγήσεις γίνονταν με απλούστερες διαδικασίες και ιδιαίτερα χαλαρά κριτήρια.
Ο λόγος για τον οποίο τα δάνεια δεν εκταμιεύονται αφορά τους ιδιαίτερα αυστηρούς όρους που επιβάλλουν οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτούν 70%75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου (έναντι 100% ή και παραπάνω στο παρελθόν). Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης πρέπει να συνεισφέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων για να πραγματοποιήσει την αγορά.
Επίσης, τηρούν πιστά τον κανόνα ότι η μηνιαία δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% του καθαρού εισοδήματος του δανειολήπτη. Ζητούν μάλιστα επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση κατά την οποία ο υποψήφιος πελάτης είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή δεν έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη.
Παράλληλα, ακόμα και για την πρώτη κατοικία συχνά ζητούν την ύπαρξη επιπλέον περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προσημειώνουν ώστε να καλύπτονται ακόμα και αν ο πελάτης προσφύγει στον νέο νόμο για την προστασία των δανειοληπτών. Τέλος, ζητούν την ύπαρξη τριτεγγυητών, ενώ φροντίζουν το άθροισμα της ηλικίας του δανειολήπτη με τη διάρκεια του δανείου να μην ξεπερνά τα 65 χρόνια.
ΠΗΓΗ:axiaplus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου