Οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες της Ε.Ε. είναι οι Ελληνες, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του νέου ευρωβαρόμετρου. Το 98% «βλέπει» κακή την κατάσταση της οικονομίας και το 99% της αγοράς εργασίας. Οι Ελληνες δηλώνουν εξ ίσου απογοητευμένοι και για το άμεσο μέλλον. Ομως, έχουν συμβιβαστεί με το Μνημόνιο: το 68% δέχεται θυσίες για να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον και το 80% λέει ότι δεν μπορούν να αναβληθούν παρεμβάσεις μείωσης του ελλείμματος και του χρέους. Οι μετρήσεις του εαρινού ευρωβαρόμετρου που ανακοινώθηκαν χθες από την Κομισιόν, έγιναν από τις 5 έως τις 28 Μαΐου σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., δηλαδή ξεκίνησαν αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου στην Ελλάδα. Τα βασικά του συμπεράσματα είναι:
* Οι Ελληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι ανά την Ε.Ε. αναφορικά με το πώς βλέπουν το παρόν της οικονομίας. Το 98% απαντά ότι είναι «κακό» έναντι 77% κοινοτικού μέσου όρου.
* Την ίδια θέση κατέχουμε και σε σχέση με τις προοπτικές απασχόλησης, με το 99% να βλέπει «μαύρες» ημέρες. Μάλιστα το 61% απαντά ότι τα πράγματα είναι «πολύ άσχημα», αναλογία που σε έξι μόνο μήνες χειροτέρευσε κατά 24%. Μόνο οι Βούλγαροι πολίτες είναι πιο απαισιόδοξοι για τη δουλειά τους με το ποσοστό των Ελλήνων, που δηλώνουν ότι είναι άσχημη η κατάσταση να φτάνει στο 49%. Μάλιστα, το 18% των Ελλήνων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.
* Κακή είναι η κατάσταση των νοικοκυριών λέει το 63% των Ελλήνων (τρίτη υψηλότερη αναλογία στην Ε.Ε.).
* Στην ερώτηση ποια είναι τα 2 πιο μεγάλα προβλήματα που έχετε, «η οικονομική κατάσταση» απαντά το 54% του συνόλου. Επεται η ακρίβεια με 50% (η αναλογία είναι χαμηλότερη από 11 άλλες χώρες), η ανεργία και το συνταξιοδοτικό.
* Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων και στην ερώτηση «τι περιμένετε να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες». Το 70% (μεγαλύτερη αναλογία με διαφορά στην Ε.Ε.), αναμένει χειροτέρευση του οικονομικού τοπίου.
* Αύξηση των πιέσεων στην απασχόληση αναμένει το 74% με την απαισιοδοξία να έχει αυξηθεί κατά 32% μέσα σε ένα εξάμηνο.
* Το 56% εκτιμά ότι στην οικογένειά του η κατάσταση θα χειροτερεύσει, ενώ το 35% «βλέπει» χειρότερες ημέρες και στον εργασιακό του χώρο, έναντι μόνο του 11% σε κοινοτικό επίπεδο.
* Παρ' όλα αυτά, στηρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το 61% παραδέχεται ότι η Ελλάδα βοηθήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., έναντι 53% κοινοτικού μέσου όρου και το 42% λέει ότι την εμπιστεύεται και μάλιστα πιο πολύ από ό,τι την κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη στη Βουλή δηλώνει το 23% των ερωτηθέντων και στην κυβέρνηση το 25%.
* Ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η κρίση πλέον «φεύγει», το 75% των Ελλήνων λένε ότι τα χειρότερα τώρα έρχονται. Το 33% εμπιστεύεται περισσότερο την Ε.Ε. για να αναλάβει δράση εξόδου από την κρίση, το 27% την κυβέρνηση (έναντι όμως μόνο 19% εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων συμπολιτών στις κυβερνήσεις τους), και μόνο το 9% το ΔΝΤ.
* Είναι όμως πεπεισμένο και για την αναγκαιότητα των μέτρων. Το 70% λέει ότι πρέπει να γίνουν πιο πολλές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και το 68% προσθέτει ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν ακόμη και με θυσίες της παρούσας γενιάς.
* Το 80% των Ελλήνων δέχεται ότι δεν μπορούν να αναβληθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους (έναντι του 74% σε κοινοτικό μέσο όρο) και το 46% λέει ότι είναι έτοιμο να περιορίσει το επίπεδο διαβίωσης για να διασφαλίσει το μέλλον... * Ρεν: Μπράβο σας... - Σόιμπλε: Θα πληρωθούμε! Νέους επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας σε σταθερές βάσεις τής έδωσε χθες ο Ολι Ρεν, απορρίπτοντας τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους.Σε μακροσκελές άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» αλλά και σε συνέντευξή του αργότερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της στην υλοποίηση δραστικών και συγχρόνως επώδυνων μέτρων, των οποίων τα αποτελέσματα, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικά.
Ως παραδείγματα της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση του προϋπολογισμού, παρέθεσε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Παρατήρησε μάλιστα ότι η υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων εξελίσσεται ταχύτερα απ' ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος.
Τόνισε ακόμη ότι κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και την εξάλειψη των υπαρχουσών ανισοτήτων στο μέλλον αποτελεί η συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων και το, όσο είναι δυνατόν, ξεπέρασμα των στόχων, ενώ υποστήριξε ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα και η απελευθέρωση της αγοράς κάποιων τομέων, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο κ. Ρεν απέρριψε τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι μόνο φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, όπως και ότι οι προβλεπόμενες σε αυτό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης. Προειδοποίησε ότι όσοι προωθούν σενάρια αναδιάρθρωσης υποτιμούν το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα αλλά και τις επιπτώσεις για την ευρωζώνη και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Ψήφο εμπιστοσύνης όμως έδωσε χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι Ελληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνειά τους. Σε χθεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ο Σόιμπλε τόνισε ότι «οι Ελληνες έχουν ένα ασυνήθιστα σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης και επειδή δεν μπορούν να υποβαθμίσουν -όπως η Αργεντινή- το νόμισμά τους, τους δόθηκαν από την ευρωζώνη δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ -μια απόφαση που δεν ήταν καθόλου απλή». Προσέθεσε ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια».
ΠΗΓΗ:enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου