Η τράπεζα Sarasin στη Βασιλεία ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα σταματήσει να δέχεται μαύρο χρήμα από φοροφυγάδες. Παρόμοια τακτική έχει εξαγγείλει ήδη και η ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Νέα τάση;
Στις αρχές Αυγούστου η τράπεζα Sarasin στη Βασιλεία ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2012 δεν θέλει πλέον στα βιβλία της να βρίσκεται καταχωρημένο μαύρο χρήμα. Οι πιο μεγάλες τράπεζες Credit Suisse και UBS αποφάσισαν ήδη την περασμένη άνοιξη να μην δέχονται μαύρο χρήμα από φοροφυγάδες και να στέλνουν τους παραβάτες σε φοροτεχνικούς. Ένας από αυτούς τους φοροτεχνικούς είναι ο Γιαν Όλαφ Λάισνερ: «Η εντύπωσή μου είναι πάντως πως η πλειονότητα των τραπεζών ή των πελατών αποφεύγουν την αυτοκαταγγελία, διότι φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα που έχουν επενδύσει». Η διεθνής πίεση που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια στις ελβετικές τράπεζες δεν φαίνεται πάντως να είχε σοβαρές επιπτώσεις. Ακόμα και το περίφημο CD, το οποίο αγόρασαν οι γερμανικές αρχές για να μάθουν κάποιους από αυτούς που φοροδιέφευγαν στην Ελβετία, δεν έφερε σημαντικές αλλαγές. Δεν οδήγησε σε μαζική εγκατάλειψη της Ελβετίας λόγω φόβου. Αντίθετα μάλιστα, η οικονομική κρίση έκανε ακόμα πιο προσφιλές οικονομικό καταφύγιο την Ελβετία.
Παραμένει οικονομικός παράδεισος, αλλά…
Αλλαγή πλεύσης;Μόνο η τράπεζα Sarasin κατάφερε να συγκεντρώσει 6 δις φράγκα από νέους πελάτες. Για τον Μανουέλ Αμάν, ειδικό των τραπεζών από το περίφημο πανεπιστήμιο του St Gallen, το θέμα δεν είναι μόνο το απόρρητο των λογαριασμών που φυλάττουν ως κόρη οφθαλμού οι ελβετικές τράπεζες: «Οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδείξει πως και άλλοι παράγοντες, όπως ένα ισχυρό νόμισμα, η πολιτική ασφάλεια, τα σταθερά δημόσια οικονομικά, είναι επίσης παράγοντες ανταγωνισμού που μπορούν να οδηγήσουν στο να φύγουν χρήματα από μια χώρα και να πάνε στο εξωτερικό».
Η Ελβετία προτίθεται στο μέλλον να βοηθάει περισσότερο άλλα κράτη στη διαλεύκανση υποθέσεων φοροδιαφυγής. Δεν θα υπάρχει όμως μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά ένα κράτος θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα ώστε να παρασχεθεί δικαστική συνδρομή από την πλευρά της Ελβετίας. Οι ελβετικές τράπεζες έχουν πάντως αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας τους και οι συνεργάτες τους δεν μπορούν πλέον να αντιγράφουν εύκολα δεδομένα της τράπεζας.
Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες δεδομένα να μπορούν να πουληθούν υπό μορφή CD και να φθάσουν στα χέρια περίεργων διωκτικών αρχών. Με λίγα λόγια δηλαδή οι πελάτες των ελβετικών τραπεζών μπορούν συνεχίζουν να αισθάνονται ασφαλείς.
«Οι πιθανότητες οι άνθρωποι που φοροδιαφεύγουν πραγματικά να αποκαλυφθούν είναι πολύ μικρές», τονίζει ο Μανουέλ Αμάν και συμπληρώνει πως παρόλα αυτά η τάση στην Ελβετία δεν ευνοεί αυτή την περίοδο το μαύρο χρήμα.
Pascal Lechler / Μαρία Ρηγούτσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου