Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Νέο κύμα «μετανάστευσης» επιχειρήσεων

ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και όλης της επικράτειας, σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, για να γλιτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις ή να διατηρήσουν τα λιγοστά κέρδη τους, πριν τα «ροκανίσουν» οι νέες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ειδικοί σύμβουλοι «οργώνουν» τις τελευταίες μέρες την αγορά, για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες στη διαδικασία της φυγής στο εξωτερικό.

Η ραγδαία οικονομική επιδείνωση που προμηνύεται για τους επόμενους μήνες -καθώς αναμένονται «βροχή» λουκέτων, αλλά και χιλιάδες απολύσεις που θα φτάσουν το β΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους τουλάχιστον τις 120.000-, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι προορισμοί

Ετσι, όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το 26% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της έδρας του. Εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας δήλωσαν στον «ΑτΚ» ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Οι ατζέντηδες...

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά και της Βόρειας Ελλάδας ατζέντηδες, οι οποίοι προσεγγίζουν τους επιχειρηματίες και τους ενημερώνουν ότι μπορούν να αναλάβουν τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αυτήν την περίοδο παρουσιάζει τραγική εικόνα, καθώς σημειώνεται καθίζηση στον τζίρο, στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και στις παραγγελίες. Η ασφυκτική αυτή κατάσταση οδηγεί πολλούς πλέον επαγγελματοβιοτέχνες να πάρουν την απόφαση της «μετανάστευσης» της έδρας τους, για να πάρουν φορολογική ανάσα, σε άλλες χώρες που μπορεί ο ΦΠΑ να είναι της τάξης του 10% με 15%.

Η μεταποίηση

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μετεγκατάσταση της έδρας των επιχειρήσεων παρουσιάζει ο κλάδος της μεταποίησης. Ενδεικτικά, στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, από τις 340 επιχειρήσεις οι περίπου 25 με 30 σκέφτονται σοβαρά πλέον να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία και τα Σκόπια. «Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρκετές οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στη μεταποίηση, που σκέφτονται πλέον σοβαρά να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση της έδρας τους για φορολογικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγούνται και υγιείς επιχειρήσεις και όχι μόνον αυτές που βρίσκονται ένα βήμα πριν να οδηγηθούν σε λουκέτο», είπε ο Γιάννης Παπαργύρης, α' αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Κατεβάζουν ρολά χιλιάδες έμποροι

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για την αγορά και τον κλάδο των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών που ανέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία έγινε τον Ιούλιο σε συνεργασία με την εταιρία Marc ΑΕ, με τη συμμετοχή 960 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την «τρόικα» γονάτισαν στην κυριολεξία την αγορά, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2010 έγιναν 88.000 απολύσεις εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το επόμενο εξάμηνο αναμένονται τουλάχιστον άλλες 120.000.

Σοκαριστικές είναι οι προβλέψεις της έρευνας και για την επόμενη χρονιά, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν «λουκέτο» και θα χαθούν 305.000 θέσεις απασχόλησης (μισθωτοί, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).

Μάλιστα, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο παύσης των εργασιών τους. Σχεδόν δύο στους δέκα ερωτηθέντες επισήμαναν σημαντικό κίνδυνο παύσης εργασιών. Μεγαλύτερα εμφανίζονται τα ποσοστά στον κλάδο της μεταποίησης που αγγίζουν το 50% και στους αυτοαπασχολούμενους που φτάνουν στο 60%.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ κάνουν λόγο για βίαιη αναδιάρθρωση του ιστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Πολλοί είναι οι συνάδελφοί μας που περιμένουν έξι με δέκα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη και θα βρεθούν χρεοκοπημένοι. Τα στοιχεία είναι δραματικά και δείχνουν ότι θα έχουμε μια βίαιη αναδιάρθρωση του ιστού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ. Η έρευνα της Συνομοσπονδίας έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι μειώθηκε ο τζίρος και επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση σε 8 στις 10 επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Επίσης, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μειώθηκε η ρευστότητα και το 76,1% διαπίστωσε επιδείνωση στις παραγγελίες.

ΠΗΓΗ:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου