Της Ελένης Σιάτρα
Οι εκτιμήσεις τόσο των τουριστικών παραγόντων της αγοράς, όσο και του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό, δεν ακολουθούν την αισιόδοξη πορεία των αφίξεων καθώς αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν κατά 7% με 9%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1 δισ. ευρώ.
Η δυσανάλογη αυτή πτώση αποδίδεται στις προσφορές που κάνουν οι ξενοδόχοι αλλά και στο γεγονός ότι οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα λόγω οικονομικής κρίσης. Ο κ. Νικητιάδης αποδίδει την πτώση αυτή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί τουρίστες να επιλέξουν άλλους γειτονικούς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Κροατία. Εκτιμήσεις
Επισημαίνοντας ωστόσο ότι χωρίς αυτά τα αρνητικά γεγονότα ο τουρισμός φέτος «σίγουρα θα τα είχε καταφέρει» και τα έσοδα θα κυμαίνονταν τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα.
Σταθερές οι αφίξεις, λιγότερα τα έσοδα
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, αναφέρει ότι ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι παρά την έλλειψη τουριστικής πολιτικής και την επιφανειακή και ασυντόνιστη προσέγγιση από πλευράς πολιτείας, διατηρεί τις δυνάμεις του χάρη σε ένα πολύ δυνατό πρωτογενές προϊόν και στην προσπάθεια σημαντικής μερίδας επιχειρηματιών.
Ωθηση
Επισημαίνει, όμως, ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου το κύριο ζητούμενο πλέον είναι η αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας μας, η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει ουσιαστικά και όχι βερμπαλιστικά, όπως γίνεται κατά κόρον, τη σημασία του τουρισμού και να του δώσει την ανάλογη προτεραιότητα στο κυβερνητικό έργο.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία το τουρισμού, όπως και η προηγούμενη κατάφερε κάτι «σημαντικό» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδης. «Να υποτιμήσει το εξαγόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας κατά 15% σε δύο χρόνια με αποτέλεσμα η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ να συρρικνωθεί στο τέλος του 2010 σε ποσοστό κάτω του 15% έναντι του 18% του ΑΕΠ το 2008».
Τον Ιούλιο οι αφίξεις αλλοδαπών στα ελληνικά αεροδρόμια πέρασαν σε θετικό πρόσημο καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,74%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 54.607 περισσότερους ξένους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ. Στο σύνολο του πρώτου επταμήνου, οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 1,3% σε σχέση με το 2009, ήτοι 77.803 λιγότεροι αλλοδαποί, καθώς οι διεθνείς αφίξεις διαμορφώθηκαν στις 5.900.068 από 5.977.871 πέρυσι. Στη Ρόδο οι αφίξεις τον Ιούλιο κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 11,81% ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου ήταν αυξημένες κατά 7,61%.
Στην Κω οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο 11,41% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με πέρυσι. Σε επίπεδο επταμήνου συνολικά έφθασαν 369.410 ξένοι από 334.435 πέρυσι σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 10,46%. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και το επτάμηνο για την Κεφαλλονιά, καθώς οι αφίξεις ξένων εμφάνισαν άνοδο 2,31%. Μόνο τον Ιούλιο οι αφίξεις ξένων στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 6,33%.
Σαντορίνη
Σε θετικό πρόσημο πέρασαν και οι αφίξεις στη Σαντορίνη καθώς οι ξένοι που προσγειώθηκαν στο κυκλαδίτικο νησί ήταν περισσότεροι κατά 12,34% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Το «άλμα» που κατέγραψαν οι αφίξεις τον Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε άνοδο τις συνολικές αφίξεις στη Σαντορίνη, για το σύνολο του επταμήνου, που ήταν ενισχυμένο κατά 3,29%. Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα στην Κέρκυρα όπου οι αφίξεις τον Ιούλιο σημείωσαν άνοδο της τάξης του 5,96% σε σχέση με πέρυσι. Η αυξημένη κίνηση του Ιουλίου δεν μπόρεσε να οδηγήσει και σε θετικό πρόσημο τις αφίξεις του πρώτου επταμήνου του έτους οι οποίες εμφάνισαν πτώση της τάξης του 1,35%.
Στην Κρήτη, τα μηνύματα φαίνεται ότι είναι πιο αισιόδοξα καθώς τόσο στο αεροδρόμιο τω Χανίων όσο και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι αφίξεις τον Ιούλιο κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 5,57% και 2,29% αντίστοιχα. Σε επίπεδο επταμήνου οι αφίξεις τόσο για τα Χανιά όσο και για το Ηράκλειο ήταν μειωμένες κατά 1,55% και 1,93% αντίστοιχα.
Αρνητικό πρόσημο συνεχίζουν να εμφανίζουν οι αφίξεις ξένων τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στη Σάμο, όπου τον Ιούλιο ήταν αντίστοιχα στο -1,68% και στο -4,60% αντίστοιχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου να καταγράφουν πτώση της τάξης του 4,23% και στο αεροδρόμιο της Σάμου 4,67%.
Όσον αφορά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τόσο τον Ιούλιο όσο και το επτάμηνο οι αφίξεις κατέγραψαν πτώση της τάξης του 5% και 5,18% αντίστοιχα σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ. Αρνητικό ήταν και το πρόσημο στα ποσοστά των αφίξεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης όπου τον Ιούλιο ήταν μειωμένες κατά 2,54% και στο επτάμηνο κατά 4,34%.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου