Συνθήκες ασφυξίας διαμορφώνουν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ παρά την κάθετη πτώση του τζίρου και την έκρηξη της επιχειρηματικής αβεβαιότητας που φέρνει σε πρώτο πλάνο τα μετρητά και βγάζει από το κάδρο των συναλλαγών αυτά τα μέσα πληρωμών.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της εταιρείας Τειρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου εκδόθηκαν 104.568 επιταγές που έμειναν ακάλυπτες δημιουργώντας μαύρη τρύπα 963,7 εκατ. ευρώ στην αγορά. Στο ίδιο διάστημα, 76.416 συναλλαγματικές αξίας 126,3 εκατ. ευρώ έμειναν απλήρωτες ανεβάζοντας τα συνολικά φέσια σε 1,090 δισ. ευρώ. Φαινομενικά η σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν η αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών είχε εκτιναχθεί στα 2,094 δισ. ευρώ, οδηγεί σε συμπεράσματα ουσιαστικής βελτίωσης στην αγορά. Η αλήθεια όμως, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, κάθε άλλο παρά αποτυπώνεται στην πτώση της αξίας επιταγών και συναλλαγματικών χωρίς αντίκρυσμα κατά 48%, όπως προκύπτει. Και αυτό, όπως εξηγούν, διότι πίσω από τη μείωση της αξίας τους κρύβεται τόσο η βουτιά του τζίρου των επιχειρήσεων όσο και η απροθυμία των επιχειρηματιών να κάνουν συναλλαγές με επιταγές ή συναλλαγματικές, υπό τον φόβο ο εκδότης τους να αποδειχθεί τελικά αφερέγγυος.
Η μαύρη λίστα του Τειρεσία άλλωστε έχει αυξηθεί πάρα πολύ και ήδη οι εγγραφές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στα τεφτέρια του έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις για περιορισμό του χρόνου τήρησης των δυσμενών στοιχείων στις μαύρες λίστες.
Στην εικόνα αυτή θα πρέπει να προστεθούν και οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για 100.000 λουκέτα στο σύνολο του έτους, αλλά και τα στοιχεία έρευνας των εμπόρων που δείχνει ότι περίπου δύο στα δέκα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας έχουν κατεβάσει ρολά, με τους καταστηματάρχες της οδού Σταδίου να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς κλειστό είναι πλέον το 25% των καταστημάτων.
Προβλέπεται επιδείνωση
Τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο η κατάσταση στην αγορά θα επιδεινωθεί περαιτέρω με αποτέλεσμα περισσότερες ακάλυπτες επιταγές, λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία (ήδη από τον Μάιο οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 600.000), αλλά και πιο πολλά δάνεια στο κόκκινο που αποτελούν επίσης κομβικό σημείο των προβλημάτων στην πραγματική οικονομία με καταλυτικές επιπτώσεις σε τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα δάνεια σε καθυστέρηση ξεπέρασαν ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 21 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, να εκτιναχθούν στα 25 - 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική με το 14,5% των συνολικών δανείων αυτής της κατηγορίας να μην εξυπηρετείται κανονικά. Στα στεγαστικά, το ποσοστό δανείων στο κόκκινο αγγίζει το 8% του συνόλου και στα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι και ο μεγάλος προσεχής φόβος των τραπεζιτών, 7 στα 100 δεν εξυπηρετούνται κανονικά.
Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν πως ήδη στο τέλος Μαρτίου στο κόκκινο βρίσκονται δάνεια 6,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 81,1 δισ. ευρώ στα στεγαστικά, 5 δισ. ευρώ σε σύνολο 35,4 δισ. ευρώ στα καταναλωτικά και 7,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 111,7 δισ. ευρώ στα επιχειρηματικά. Εκτιμάται πως σήμερα η εικόνα έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ και τα δάνεια αυτά δεν αποκλείεται να αγγίζουν τα 23 δισ. ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία.
ΠΗΓΗ:tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου