Ο κλάδος «λάδια και λίπη σταθερά φυτικής προέλευσης ακατέργαστα» κατέχει τα πρωτεία στη λίστα των δέκα σημαντικότερων κλάδων προϊόντων - από πλευράς αιτημάτων - όπως αυτή προκύπτει από τη συνοπτική ανάλυση των αιτημάτων επιχειρήσεων και φορέων προς τα γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων για το έτος 2009, κατά γραφείο, γεωγραφική περιοχή και τομέα δραστηριότητας, ενώ ο κλάδος των μεταφορών φαίνεται να είναι ο πιο δραστήριος στην αναζήτηση πληροφοριών για να αδράξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Στη λίστα με τους δέκα σημαντικότερους κλάδους προϊόντων ακολουθούν μετά τα λάδια και λίπη τα ποτά και μετά τα διάφορα βιομηχανικά είδη μη κατονομαζόμενα, φρούτα λαχανικά, ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα, είδη από μέταλλο μη κατονομαζόμενα, είδη ενδυμασίας και αξεσουάρ ένδυσης, γενικός βιομηχανικός εξοπλισμός, μηχανήματα και λοιπά, είδη από μη μεταλλικά ορυκτά μη κατονομαζόμενα, υφαντικά νήματα, υφάσματα έτοιμα και συναφή.
Σύμφωνα με τον αριθμό των εταιρειών που ζήτησαν πληροφορίες, πολυπληθέστερος κλάδος ήταν αυτός των μεταφορών και ακολουθούν οι εταιρείες συμβούλων, οι κατασκευαστικές, οι τουριστικές, διάφορες, τα δικηγορικά γραφεία, οι εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων, οι εταιρείες τεχνικών μελετών, ιατρικές και τράπεζες.
Τα αιτήματα ανά τομέα δραστηριοποίησης αφορά πρωτίστως προϊόντα (70% των αιτημάτων) και ακολουθούν οι υπηρεσίες, ερωτήσεις για συνδέσμους, επιμελητήρια, κρατικούς φορείς, γενικό εμπόριο και επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα ανά κλάδο προϊόντος, τα τρόφιμα και ζωντανά ζώα είναι πρώτα στη λίστα και ακολουθούν τα αιτήματα για ποτά και καπνό, οι πρώτες ύλες μη εδώδιμες εκτός από καύσιμα, ορυκτά καύσιμα λιπαντικά και άλλα, λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης, χημικά προϊόντα και συναφή, βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά την πρώτη ύλη, μηχανήματα και υλικό μεταφορών, διάφορα βιομηχανικά είδη και είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες.
Πολλές φορές και από όλα τα αρμόδια χείλη έχει επισημανθεί ότι βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της πολυπόθητης εξωστρέφειάς μας είναι οι επιχειρηματικές αποστολές και η επιχειρηματική πληροφόρηση. Ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αδυνατούν να επωμισθούν το υψηλό κόστος της εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με την προβολή τους στο εξωτερικό, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τον ανταγωνισμό και τα τυχόν εμπόδια εισόδου σε κάθε αγορά, η ενημέρωση αυτή αποδεικνύεται στην πράξη εξαιρετικά χρήσιμη.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Πρόσφατα σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, με αφορμή τα θετικά στοιχεία για τις εξαγωγές μας το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανέφερε ότι: «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται συγκυριακά, αλλά να αποτελούν μόνιμο στόχο μίας επιθετικής εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας. Προς την κατεύθυνση αυτή χαιρετίζουμε την υιοθέτηση από την πλευρά της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρίας Λούκας Κατσέλη, των προτάσεων του ΠΣΕ για πριμοδότηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και της δικτύωσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο».
Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο εξαμήνου οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, ενώ οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά -18,3%. Παρά τη σημαντική μείωση των εισαγωγών συγκριτικά με τη χαμηλή κατά τα άλλα αύξηση (2,2%) των εξαγωγών, στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 παρατηρείται αύξηση του εμπορικού ελλείμματος σε 12.808 εκατ. ευρώ από 10.702 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) την υποχώρηση κατά 5,8% του περασμένου Μαΐου διαδέχθηκε ισχυρή άνοδος κατά 10,6% τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα ήταν, σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτος, να προκύπτει άνοδος κατά 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τον Ιούνιο του 2010 η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 7.323 εκατ. ευρώ από 7.167 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,6%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, καθώς η αξία τους υποχώρησε σε 20.131 εκατ. ευρώ από 24.638 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ:kerdos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου