Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Απόφαση-βόμβα για τις επιχειρήσεις

Την καθιέρωση μιας νέας διαδικασίας με την οποία οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα υποχρεώνονται να αποδίδουν άμεσα, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων μισθωτών υπηρεσιών που αναλογούν στις αποδοχές των εργαζομένων τους, προβλέπει διάταξη-βόμβα που ενέταξε η κυβέρνηση στον νόμο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η διάταξη προβλέπει ουσιαστικά την καθιέρωση ενός συστήματος αυτόματης εξόφλησης των παρακρατούμενων εισφορών και φόρων μισθωτών υπηρεσιών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η πληρωμή των υποχρεώσεων αυτών θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου. Το νέο αυτό σύστημα προβλέπεται να ισχύσει από τη 1 Ιουλίου 2011 και να οδηγήσει αυτόματα στην κατάργηση των διαδικασιών που ισχύουν σήμερα για την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά, δηλαδή, από τη 1 Ιουλίου 2011 θα καταργηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν:
- Την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών από τους μισθούς των εργαζομένων και την απόδοσή τους στα ασφαλιστικά ταμεία με την υποβολή σχετικών περιοδικών δηλώσεων στο τέλος κάθε επόμενου μήνα.
- Την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις αποδοχές των εργαζομένων και την απόδοσή του στο δημόσιο με την υποβολή προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ στις αρμόδιες ΔΟΥ κάθε μήνα (για επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 500 εργαζομένων) ή κάθε δίμηνο (για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις).
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του νέου νόμου 3863/2010 για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος:
“Από 1-7-2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα και μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτήν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το δημόσιο, αντίστοιχα. Για τον σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύμβαση με την τράπεζα που επιλέγει”.

Στόχος φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή
Η εφαρμογή της διάταξης αυτής εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής που διαπράττεται σήμερα από χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της μη απόδοσης παρακρατούμενων εισφορών και φόρων. Ουσιαστικά, από την 1η Ιουλίου 2011 όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποχρεώνονται, την ίδια ημέρα που πληρώνουν τους καθαρούς μισθούς στους υπαλλήλους τους, να καταβάλλουν και τα αναλογούντα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων μισθωτών υπηρεσιών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου αντίστοιχα. Έτσι, οι επιχειρηματίες-εργοδότες δεν θα έχουν δικαίωμα να παρακρατήσουν στα ταμεία τους, ούτε για μια μέρα, τα ποσά των εισφορών και των φόρων που επιβαρύνουν τις ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον καμία δυνατότητα παρακράτησης και μη απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα προκαλέσει, βεβαίως, αντιδράσεις σε όσους έχουν κακομάθει να… ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεών τους με ποσά προερχόμενα από εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Προφανώς, οι επιχειρηματίες που έχουν αυτήν τη νοοτροπία θα πιεσθούν πλέον αφόρητα, προκειμένου να διατηρήσουν τη… ρευστότητά τους.


Θετική εξέλιξη για τους υγιείς επιχειρηματίες

Για τους περισσότερους επιχειρηματίες, που είναι υγιώς σκεπτόμενοι, το μέτρο αυτό θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, καθώς θα τους απαλλάξει από σημαντικά έξοδα, όπως η πληρωμή λογιστών για τη σύνταξη και την υποβολή δηλώσεων απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων μισθωτών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία και τη “χαρτούρα” που συνεπάγονται οι ισχύουσες σήμερα διαδικασίες της υποβολής των συγκεκριμένων δηλώσεων ανά τακτά διαστήματα.
Προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή της διάταξης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπει ότι, από τη 1 Ιανουαρίου 2011 δεν θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων οι δαπάνες μισθοδοσίας, εφόσον δεν θα έχουν εξοφληθεί μέσω τραπεζικού συστήματος. Με τη διάταξη αυτή, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται πλέον στο σύνολό τους από το επόμενο έτος να καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους μέσω τραπεζών ώστε, εν συνεχεία, από τον Ιούλιο του 2011 να προσαρμοσθούν άμεσα και στις απαιτήσεις των νέων υποχρεώσεων που θα έχουν για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων μισθωτών υπηρεσιών μέσω του τραπεζικού συστήματος.
ΠΗΓΗ:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου