Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Δράσεις-ομπρέλα για να μη χαθούν 151.500 θέσεις απασχόλησης

Εξι προγράμματα που στοχεύουν στη δημιουργία ή στη διατήρηση 151.500 θέσεων απασχόλησης εφαρμόζει ήδη ο ΟΑΕΔ, ενώ το επόμενο διάστημα θα θέσει σε εφαρμογή τρία επιπλέον προγράμματα που παρέχουν ευκαιρίες σε 34.000 άτομα. Αναλυτικά οι δράσεις του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν εντός του 2010 είναι οι εξής: 1 Τα προγράμματα που εφαρμόζονται και στοχεύουν στη δημιουργία ή στη διατήρηση θέσεων εργασίας για 151.500 ωφελούμενους συνολικά. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 917 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 590 εκατ. ευρώ από τον αλληλόχρεο λογαριασμό, 267 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από τον ΛΑΕΚ. Αυτά είναι:

Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000

ανέργων, μεέμφαση στους νέους ως 30 ετών και στις ειδικές ομάδες ανέργων. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από τον ΟΑΕΔ και ανέρχεται στα 501 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί για το εν λόγω πρόγραμμα 11.104 αιτήσεις.

Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, μεέμφαση στους νέους ως 30 ετών και στις προαναφερόμενες ειδικές ομάδες ανέργων. Η δαπάνη ανέρχεται στα 171 εκατ. ευρώ. Εχουν υποβληθεί 7.008 αιτήσεις.

Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000

νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών με διακριτικό τίτλο «Επιχειρηματικότητα ανέργων γυναικών ηλικίας 22-64 ετών». Εχουν υποβάλει αίτηση 2.146 ενδιαφερόμενοι και η δαπάνη ανέρχεται στα 96 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης 2.500

νέων ελευθέρων επαγγελματιών, ηλικίας 22-64 ετών. Εχουν υποβάλει αίτηση 1.617 ενδιαφερόμενοι και η δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης τον ΛΑΕΚ.

Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ηδη έχουν υποβληθεί 28.050 αιτήσεις. Η δαπάνη των 70 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

Πρόγραμμα διατήρησης 10.000

θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. Η δαπάνη του προγράμματος εκτιμάται 18,6 εκατ. ευρώ και πηγή χρηματοδότησης είναι ο ΟΑΕΔ. Υποβολή ως σήμερα, 23 Ιουλίου.

2 Εντός του επόμενου διαστήματος θα αρχίσει η ενεργοποίηση της δεύτερης δέσμης προγραμμάτων του Οργανισμού για το 2010, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένωνγια τη διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων άνω των 50 εργαζομένων, με έμφαση στους επαπειλούμενους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Τα προγράμματα θα τα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ και αφορούν 14.000

ωφελούμενους. Η δαπάνη που έχει προβλεφθεί ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ. Ενεργοποιούνται επίσης και προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής για επιχειρήσεις που απασχολούν ως 49 εργαζομένους, υλοποιούμενα από την Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ για 18.000 ωφελούμενους, με κόστος που ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Οι δύο αυτές δράσεις στοχεύουν στη διατήρηση συνολικά 32.000 θέσεων εργασίας, μέσω επαγγελματικής εκπαίδευσης σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Θα τεθούν σε εφαρμογή ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχους: Πρώτον, ολοκληρωμένα προγράμματα απασχόλησης για περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, δεύτερον, ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις σε περιφέρειεςμε έντονη ανεργία (πρωτίστως σε Μακεδονία και Θράκη). Οι ωφελούμενοι θα είναι 2.100 άτομα και το κόστος ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ.

3 Από τον Σεπτέμβριο η διοίκηση του ΟΑΕΔ σχεδιάζει έναν ευρύ κύκλο παρεμβάσεων με προγράμματα για νέους ανέργους άνω των 55 ετών και για άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία θα υλοποιηθούν το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Συγκεκριμένα:

* Προγράμματα εργασίας για νέους έως 24 ετών με Σύμβαση Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των νέων ηλικίας ως 24 ετών στην αγορά εργασίας. Η διάρκεια της σύμβασης αυτής μπορεί να ανέρχεται σε 12 μήνες. Οι ασφαλιστικές εισφορές των προσληφθέντων θα βαρύνουν τον ΟΑΕΔ. Οι θέσεις εργασίας ανέρχονται στις 10.000 και το κόστος σε 54 εκατ. ευρώ.

* «Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας, με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία και την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου που διαλέγει ο ίδιος. Το πρόγραμμα θα αφορά 10.000 ωφελούμενους και η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 120 εκατ. ευρώ.

* Απασχόληση νέων με το 84% του κατώτατου μισθού, οι οποίοι δεν θα υποστούν μείωση στις καθαρές αποδοχές καθώς ο Οργανισμός θα καταβάλλει τη διαφορά. Προγράμματα αυτασφάλισης και κοινωνικής εργασίας για ανέργους ηλικίας 55-64 ετών.

* Προγράμματα, τέλος, για άτομα με ειδικές ανάγκες, με την επιδότηση εισφορών για την απασχόλησή τους στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πηγη: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου