Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Σε άνοδο η τάση της συγκατοίκησης – Τι δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας MyRoomie

Τι είναι η οπλατφόρμα MyRoomie. Γιατί είναι σε άνοδο η τάση της συγκατοίκησης.

Αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για συγκατοίκηση μεταξύ των Ελλήνων, ιδίως όσων αναζητούν ακίνητο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου το κόστος ενοικίασης είναι υψηλότερο. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος 65 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, απαιτεί πλέον τουλάχιστον 600 ευρώ/μήνα, χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα έξοδα, όπως κοινόχρηστα και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, τη στιγμή που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα παραμένει καθηλωμένος πέριξ των 1.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, λύσεις, όπως η συγκατοίκηση, που απευθύνονται κυρίως σε νέους και νέες, φοιτητές, εργαζόμενους κι εργένηδες, φαντάζουν ως η ιδανική επιλογή, για τον επιμερισμό του κόστους στέγασης. Μάλιστα, αν το ακίνητο είναι και μεγαλύτερης επιφάνειας, ώστε να διαθέτει τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια, το κόστος ανά τ.μ. είναι και χαμηλότερο, κάτι που μειώνει και την συνολική δαπάνη για κάθε άτομο ξεχωριστά, συγκριτικά με το να νοίκιαζε μόνος του ένα μικρότερο διαμέρισμα. Για παράδειγμα, ένα στούντιο ή μια γκαρσονιέρα, των 30 τ.μ. μπορεί να στοιχίσει περί τα 15-20 ευρώ/τ.μ., όταν ένα διαμέρισμα των 70 τ.μ. απαιτεί περίπου 10-12 ευρώ/τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι αντί για 450 ευρώ που θα πλήρωνε κανείς μόνος του, μπορεί να πληρώσει 350 ευρώ αν μείνει με κάποιον συγκάτοικο σε μεγαλύτερο ακίνητο.

Κάπως έτσι εξηγείται και η απήχηση που έχει γνωρίσει η εξειδικευμένη πλατφόρμα συγκατοίκησης MyRoomie, που ιδρύθηκε από τον κ. Δομίνικο Πρίτη και έχει μέχρι στιγμής φτάσει να αριθμεί περίπου 13.000 εγγεγραμμένους χρήστες και περίπου 2.000 ακίνητα διαθέσιμα. Από αυτά μάλιστα, 20 μισθώνονται και διαχειρίζονται από την ίδια την πλατφόρμα, ώστε να αυξήσει την διαθεσιμότητα ακινήτων, αλλά και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Μιλώντας στο Capital.gr, ο κ. Πρίτης επισημαίνει ότι "μόνο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι χρήστες καταγράφουν αύξηση κατά 30%, ενώ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ο αριθμός είναι τετραπλάσιος. 
Επίσης, οι αγγελίες αυξάνονται σημαντικά, ενώ με το λανσάρισμα της νέας πλατφόρμας, οι χρήστες δείχνουν να προτιμούν το πακέτο επί πληρωμή (MyRoomie Plus), ακόμα κι αν πρόκειται για φοιτητές, ή για ιδιοκτήτες που προσφέρουν ακίνητα, ή δωμάτια για συγκατοίκηση φοιτητών". Η υπηρεσία αυτή προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό επιλογών και δυνατοτήτων, όπως δημοσίευση περισσότερων αγγελιών, αλλά και πρόσβαση σε επιβεβαιωμένους χρήστες και αυθεντικά ακίνητα.

Κατά τον κ. Πρίτη, "φαίνεται πως και με την επιδότηση από την κυβέρνηση, η συγκατοίκηση, από αναγκαίο κακό, γίνεται μια βολική λύση, τόσο για ιδιοκτήτες, όσο και για φοιτητές". 

Υπενθυμίζεται ότι το στεγαστικό επίδομα για φοιτητές ευνοεί την συγκατοίκηση, προσφέροντας μεγαλύτερο ποσό. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κάθε φοιτητής εισπράττει 2.000 ευρώ, δηλαδή 4.000 ευρώ συνολικά, έναντι 1.500 ευρώ που θα εισέπραττε αν έμενε μόνος του. Μάλιστα, από φέτος, στα παραπάνω ποσά, προστίθενται άλλα 500 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, ή 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, εφόσον ο φοιτητής σπουδάζει σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που πέρασε π.χ. στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων, ή στην Κρήτη, μπορεί να λάβει επιπλέον 500 ευρώ, σε σχέση με τον φοιτητή που θα σπουδάσει στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αυτό έγινε για να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα προτιμήσουν σχολές εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να αποσυμφορηθούν τα εκεί πανεπιστήμια και να μετριαστεί και η πίεση στην αγορά ακινήτων.

Πρόσφατα, η πλατφόρμα MyRoomie λάνσαρε την νέα της έκδοση (MyRoomie 2.0), η οποία ενσωματώνει μια σειρά νέων τεχνολογιών, που αποσκοπούν στην βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών, ώστε να καταστεί η εύρεση συγκατοίκου, ή δωματίου ταχύτερη κι ευκολότερη. Μεταξύ άλλων, έχει ενσωματωθεί ένας έξυπνος αλγόριθμος ταιριάσματος, ώστε να βελτιωθεί ο εντοπισμός συμβατών συγκατοίκων, ενώ έχει λανσαριστεί και μια εξατομικευμένη αξιολόγηση προσωπικότητας, ειδικά σχεδιασμένη για καταστάσεις συγκατοίκησης, ώστε να βοηθά τους χρήστες να βρουν τον ιδανικό συγκάτοικο.

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου