Ένας από τους λίγους Βρετανούς επιχειρηματίες που κατάφερε να δημιουργήσει μία παγκοσμίου βεληνεκούς τεχνολογική εταιρεία, είναι μέσα στα θύματα του ναυαγίου που σημειώθηκε ανοικτά του Πορτιτσέλο της Σικελίας την Δευτέρα, όταν η θαλαμηγός που επέβαινε ανατράπηκε και
βυθίστηκε κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας.Ο λόγος για τον Μάικλ Λιντς, ιδρυτή της Autonomy Corporation, η οποία έγινε η αφορμή να του αποδοθούν χαρακτηρισμοί όπως ο «Βρετανός Μπιλ Γκέιτς».
Η ιστορία του ωστόσο, φαίνεται να διαφέρει αρκετά από αυτήν του ιδρυτή της Microsoft.
Ο Λιντς πριν από κάποιους μήνες, απαλλάχθηκε από 15 κατηγορίες για απάτη σε αμερικανικό δικαστήριο, σχετικά με την πώληση της εταιρείας του Autonomy στην Hewlett Packard (HP) το 2011, έναντι 11,1 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος φοβόταν μάλιστα ότι θα πέθαινε στη φυλακή, καθώς έπασχε από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στους πνεύμονες.
Η ζωή του ξεκίνησε στο Έσεξ όπου γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και τελικά ειδικεύτηκε στην αναγνώριση προτύπων.
Μετά από κάποιες πρώτες απόπειρες στον επιχειρηματικό χώρο με τεχνολογικές startup, όπως μία που ειδικευόταν σε λογισμικό αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπων για την αστυνομία, ίδρυσε το 1996 την Autonomy Corporation.
Τα λογισμικά που σχεδίαζε βασίζονταν κατά κύριο λόγο σε μια στατιστική θεωρία του Τόμας Μπάιες, φιλόσοφου και πρεσβύτερου ιερέα του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν από χρησιμοποιήθηκαν από εταιρείες στην ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων.
Σύντομα η Autonomy έγινε επιχειρηματική επιτυχία και εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο ίδιος ο Λιντς έγινε επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και μη εκτελεστικό μέλος του BBC. Μάλιστα το 2006 βραβεύτηκε για την επιχειρηματική του πορεία.
Ωστόσο, παρ' όλο που η Autonomy εντυπωσίασε αρκετά την HP ώστε το 2011 να προσφέρει 11 δισ. δολάρια για να την εξαγοράσει, μέσα σε ένα χρόνο, ο γίγαντας της τεχνολογίας χρόνος υποβάθμισε την αξία της εξαγοράς στα 8,8 δισ. δολάρια καθώς εντόπισε «σοβαρές λογιστικές ατασθαλίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου