Σε μια Ελλάδα που η μόνη της έννοια για τα καλοκαίρια είναι «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου», που ζητά από τους πολίτες να κρυφτούν στα σπίτια τους, για να βολτάρουν οι τουρίστες ανενόχλητοι στα σοκάκια (που μεταξύ μας και σύμφωνα με έρευνα, ούτε οι τουρίστες επιλέγουν να
διασκεδάσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της ακρίβειας), που η ασυδοσία των καλοκαιρινών-τσαπατσουλίστικων ενεργειών των δημοτικών αρχών θριαμβεύουν, το αποτέλεσμα φυσικά είναι οδυνηρό σε πολλές περιπτώσεις.Τελευταίο ανησυχητικό παράδειγμα, η Χαλκιδική και συγκεκριμένα το πρώτο πόδι. Μέσα σε λίγες μέρες, βλέπουμε να διαδραματίζονται σημεία και τέρατα στον «απόλυτο καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό της Ελλάδας»: Πνιγμός 8χρονου παιδιού σε πισίνα κατασκήνωσης, συμπλοκές με πυροβολισμούς και κλωτσιές σε beach bar, θάνατος 19χρονου από τον εκσφενδονισμό καρέκλας σε λούνα παρκ
Μια σειρά γεγονότων που κατατάσσουν την περιοχή τουλάχιστον, ακατάλληλη και επικίνδυνη ως προς τη διαχείριση των Αρχών και της δημοτικής αρχής.
Γεγονότα που βαραίνουν σαφώς τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τον εκάστοτε Δήμο αλλά και Υπουργεία. Οι Δήμοι, που λίγο πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι διατυμπανίζουν επιχειρηματικά μοντέλα για το επερχόμενο καλοκαίρι, τα οποία θα τους αποφέρουν γρήγορα κέρδη, χωρίς να έχουν τις κατάλληλες υποδομές, για να τα υποστηρίξουν.
Οι Δήμοι, που είτε βγάζουν και δίνουν άδειες και γνωστοποιήσεις σε «γνωστά φιλαράκια», είτε δίνουν άδειες σε επιχειρήσεις χωρίς να κρίνουν αν πληρούν τις προϋποθέσεις και εάν έχουν περάσει όλα τα στάδια για να τις λάβουν. Άλλωστε, είναι τόσο γνωστά σε όλους μας αυτά τα «καλοκαιρινά επιχειρηματικά μοντέλα» σε όποιο Δήμο κι εάν κατοικούμε!
Αποτέλεσμα των παραπάνω; Σε κάθε στραβή, σε κάθε ατύχημα και δυστύχημα, το μπαλάκι να πηγαίνει από επιχειρηματία-σε Δήμο-σε Υπουργείο και τούμπαλιν, το γνωστό «δεν φταίω εγώ, εσύ δεν το ανέφερες/έδωσες άδεια/έλεγξες και άλλα τέτοια «όμορφα».
«Στο Πευκοχώρι έρχονται 2-3 λούνα παρκ κάθε καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο ήταν υποχρεωμένο να κάνει γνωστοποίηση και μας ενημέρωσε η αστυνομία, ότι φέτος δεν είχε κάνει και το τμήμα αδειών του δήμου είναι υποχρεωμένο να επιβάλει κυρώσεις. Τα μηχανήματα για το αν είναι καλά για να χρησιμοποιηθούν παίρνουν άδεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εμείς οι δήμοι είμαστε υπεύθυνοι για τη γνωστοποίηση. Αυτό το λούνα παρκ έρχεται εδώ και περίπου δέκα χρόνια στην περιοχή και φέτος δεν έκανε αυτό που έπρεπε», είπε η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, της περιοχής που σκοτώθηκε ο 19χρονος σε λούνα παρκ.
Μια εξοργιστική δήλωση, τόσο για το κοινό όσο για τους συγγενείς του παιδιού, καθώς παραδέχεται ότι ο Δήμος ευθύνεται για τη μη γνωστοποίηση της άδειας του συγκεκριμένου λούνα παρκ!! Φυσικά, ο Δήμος κατηγορεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την άδεια των μηχανημάτων του λούνα παρκ. Και έρχομαι να ρωτήσω:
Το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε όντως άδεια στα μηχανήματα του λούνα παρκ να λειτουργήσουν; Κι αν εάν έδωσε την άδεια, αυτή δεν καταχωρήθηκε στη γνωστοποίηση προς τον Δήμο; Και εφόσον η Δήμαρχος τονίζει, ότι το συγκεκριμένο λούνα παρκ δεν έκανε γνωστοποίηση στον Δήμο (και έπρεπε να του επιβληθούν κυρώσεις), πώς η Δήμαρχος τα “ρίχνει” στο Υπουργείο, αφού δεν είχε στα χέρια της τη γνωστοποίηση με την άδεια για τα μηχανήματα;
Έρχεται λοιπόν, σήμερα (20/8) το Υπουργείο Ανάπτυξης και ανακοινώνει:
Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.
Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας.
Ωστόσο, παραλείψεις και παρατυπίες είχαν διαπιστωθεί και στην κατασκήνωση στη Χαλκιδική, στην οποία πνίγηκε σε πισίνα το 8χρονο κορίτσι! Με την άδεια λειτουργίας ΣΑΦΩΣ να έχει δοθεί από την έναρξη του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, ο διορισμένος πραγματογνώμονας διαπίστωσε, σύμφωνα με την τεχνική έκθεσή του, ότι μια από τις παρατυπίες ήταν το κενό ανάμεσα στους θάμνους που χρησιμοποιούνταν για την περίφραξη της πισίνας.
Να τονίσουμε βέβαια, ότι η συγκεκριμένη κατασκήνωση που πνίγηκε το άτυχο παιδάκι ανήκει στον Δήμο Κασσάνδρας. Άλλη μια άδεια λειτουργίας που δόθηκε «έτσι απλά», χωρίς να γίνουν έλεγχοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου