Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Η αυτοκινητοβιομηχανία Citroën λέει αντίο μετά από 115 χρόνια!

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën υπάρχει από το 1919. Όλοι ίσως γνωρίζουν το Citroën 2 CV, γνωστότερο ως «πάπια». Τώρα όμως ο κατασκευαστής διακόπτει τις πωλήσεις.

 Ο λόγος: τα νούμερα των πωλήσεων έχουν πέσει κατακόρυφα και είναι προφανές ότι

δεν είναι πλέον κερδοφόρο να συνεχίσει τη λειτουργία του αυτοκινήτου.

Ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων κάνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά, ο Γάλλος κατασκευαστής Citroën είναι απρόθυμος να το κάνει.

Πάντα προκαλούσε αίσθηση με τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων της και εξέπληττε τον κόσμο της αυτοκίνησης.

Ένα από τα πιο γνωστά και ακόμη πολύ δημοφιλή μοντέλα είναι το Citroën 2 CV, το οποίο πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ως «πάπια».

Αλλά και τα μοντέλα D, ήταν πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές τους πριν από 60 χρόνια.

Η κορυφαία ανάρτηση, για παράδειγμα, εξασφάλιζε ομαλή και ευχάριστη οδήγηση στους ανώμαλους δρόμους μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αλλά στη Citroën, τα πράγματα απέχουν πολύ από το πώς ήταν κάποτε.

Η Citroën τραβάει το χειρόφρενο

Είτε επρόκειτο για το υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, τον ενισχυτή φρένων ή τον φωτισμό στροφών, τον οποίο η Citroën εγκαθιστούσε ήδη στα αυτοκίνητά της στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η εταιρεία ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από πολλούς άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ο André Lefèbvre, επικεφαλής της εξέλιξης εκείνη την εποχή, δήλωσε κατά την παρουσίαση της DS, όταν ρωτήθηκε αν επρόκειτο για το αυτοκίνητο του αύριο: «Όχι, αυτό είναι ένα αυτοκίνητο του σήμερα, όλα τα άλλα αυτοκίνητα είναι από το χθες».

Η Citroën ανήκει πλέον στον όμιλο Stellantis, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης μάρκες όπως η Peugeot, η Fiat και η Opel. Αλλά σε ορισμένα μέρη του κόσμου, τα πράγματα δεν πάνε πλέον καλά.

Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια, η Citroën θα σταματήσει να πουλάει νέα αυτοκίνητα στην Αυστραλία την 1η Νοεμβρίου 2024.

Σε μια αναπάντεχη ανακοίνωση, η Citroën ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα σταματήσει να πουλάει νέα αυτοκίνητα στην αγορά της Αυστραλίας μετά από χρόνια κακών στοιχείων πωλήσεων.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο David Owen, Γενικός Διευθυντής της Citroën Αυστραλίας, εξήγησε την απόφαση να αποσυρθεί από την αγορά ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην «ταχέως αναπτυσσόμενη» αγορά.

Έχει ήδη διασωθεί δύο φορές

Παρεμπιπτόντως, η Citroën πουλάει όλο και λιγότερα αυτοκίνητα και στη Γερμανία.

Ενώ ο κατασκευαστής ήταν ακόμα σε θέση να διαθέσει στους δρόμους της Γερμανίας 100.000 νέα αυτοκίνητα το 2009, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 37.000 μέχρι το 2022.

Και: Η Citroën έχει ήδη αντιμετωπίσει δύο φορές την καταστροφή και αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Μια φορά, η κατασκευάστρια εταιρεία ελαστικών Michelin έσωσε τη μάρκα, την άλλη φορά η ανταγωνίστριά της Peugeot.

Κατερίνα Ηλιάδου

grland.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου