Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Δυσαρέσκεια ακόμη και μέσα στη ΝΔ για τα Golden Boys των τραπεζών

Αίσθηση, ζωηρές συζητήσεις αλλά και πολλές γκρίνιες προκάλεσε στο στρατόπεδο της ΝΔ η

αποκάλυψη του iΕidiseis.gr για την απόφαση των 4 μεγαλο-τραπεζιτών της χώρας να τριπλασιάσουν τις αποδοχές του, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, σε μία στιγμή που οι πολίτες δυσκολεύονται, αν όχι αδυνατούν να βγάλουν τον μήνα και ατενίζουν με δέος και αγωνία τον επόμενο χειμώνα.

«Όλο το καλοκαίρι δεν ακούγαμε άλλο τίποτα παρά παράπονα για την παρατεταμένη ακρίβεια από τον κόσμο. Και αποκαλύπτεται ότι την ώρα που η κοινωνία παλεύει για να τα βγάλει πέρα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της χώρας αδιαφορούν όχι μόνο για τις υπέρογκες χρεώσεις στις συναλλαγές των πολιτών, αλλά ακόμα και την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Κι εμείς, αντί να αντιδράσουμε, σφυρίζουμε αδιάφορα» λένε γαλάζια στελέχη, τα οποία αντιλαμβάνονται πλήρως ότι το κυβερνητικό επιχείρημα πως οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες, εκτός της Εθνικής δηλαδή, είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένες και επομένως δεν δίνουν λογαριασμό σε για τους μισθούς και τα μπόνους που δίνουν στις διοικήσεις και τα στελέχη τους, είναι έωλο και προκαλεί τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στην κοινωνία.

«Ο κόσμος γνωρίζει ότι πλήρωσε δυσανάλογα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα συνεχίσει για δεκαετίες ακόμα να καταβάλει δυσβάστακτο τίμημα», λένε. Μνημονεύουν, δε, και την κρατική εγγύηση με την οποία κατάφεραν να «ξεφορτωθούν» τα κόκκινα δάνεια, τα οποία πουλήθηκαν στα funds στο 10% έως 20% της αξίας τους, την εντυπωσιακή κερδοφορία συνολικού ύψους 2,3 δις ευρώ που ανακοίνωσαν το καλοκαίρι για το πρώτο εξάμηνο του 2024 (με πρόβλεψη για κέρδη 4,8 δισ. ευρώ στο σύνολο της φετινής χρονιάς), τα υπέρογκα επιτόκια δανεισμού και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων.

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης που διακατέχει την κυβέρνηση μπροστά στη διογκούμενη κοινωνική δυσφορία και τη μαζική απομάκρυνση ψηφοφόρων από την παράταξη.

«Οι πολίτες μας έστειλαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το μήνυμα ότι δεν αντέχουν άλλο την ακρίβεια στις ευρωεκλογές κι εμείς συνεχίζουμε να τους χαμογελάμε αυτάρεσκα και να τους υποσχόμαστε νεφελώδεις μεταρρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα στην ποιότητα ζωής τους» έλεγε χθες παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, προβλέποντας ότι το πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα είναι «ψυχρολουσία» για την κυβερνητική παράταξη.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου