Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Η επιλογή Τζιτζικώστα και το λάθος μήνυμα

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έχει κάθε δυνατότητα να αποδειχθεί ένας εξαιρετικός Επίτροπος, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όποιο χαρτοφυλάκιο κι αν τελικώς του ανατεθεί. Είναι ένας δυναμικός νέος άνθρωπος, με άριστες σπουδές και λαμπρή πορεία στον επαγγελματικό του βίο και στη

δημόσια διοίκηση.

Αποτελεί, όμως, τη λάθος επιλογή, εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τούτο διότι οι λόγοι που ενώπιον της κοινής γνώμης και βεβαίως του εκλογικού σώματος κυριάρχησαν για την επιλογή του δεν αφορούν τα τυπικά ή ουσιαστικά του προσόντα για τη θέση του κοινοτικού Επιτρόπου, αλλά είναι κυρίως πολιτικοί.

Πρόκειται, πρωτίστως, περί μίας τοποθέτησης η οποία στα μάτια της κοινής γνώμης σχετίζεται με τη ραγδαία υποχώρηση που σημείωσαν τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο πλέον θα μπορεί να υποστηρίζει ότι εκπροσωπείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από έναν δημοφιλή Βορειοελλαδίτη πολιτικό.

Δεύτερον, πρόκειται περί μίας τοποθετήσεως η οποία σχετίζεται με τις δεξιότερες του κέντρου πολιτικές καταβολές του κ. Τζιτζικώστα, οι οποίες αναμένεται να επιδράσουν ως «αντίβαρο» στην άνοδο που σημείωσαν πολιτικοί σχηματισμοί δεξιότερα της ΝΔ στην επίμαχη γεωγραφική περιοχή, κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές.

Τρίτον, η μετάβασή του στις Βρυξέλλες εκλαμβάνεται από πολλούς ως μία προσπάθεια απομάκρυνσής του από το ελληνικό πολιτικό προσκήνιο και από μία ενδεχόμενη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ, όταν και όποτε τεθεί ζήτημα νέας ηγεσίας στην κυβερνώσα παράταξη.

Τούτων λεχθέντων, πρόκειται επίσης περί μίας εγκατάλειψης της θέσης του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εξελέγη τον Οκτώβριο του 2023, πριν, δηλαδή, λιγότερο από ένα έτος.

Υπό το φως όλων αυτών, το πολιτικό μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ορίζοντας ως Έλληνα Επίτροπο στην ΕΕ τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, είναι ότι τα κριτήρια επιλογής του αφορούσαν κυρίως σκοπιμότητες κομματικού και πολιτικού χαρακτήρα για την κυβερνώσα παράταξη και την αποκατάσταση της επιρροής που ασκεί στην Βόρεια Ελλάδα, παρά οτιδήποτε άλλο.

Ένας πολιτικός, ομολογουμένως δημοφιλής, γέννημα θρέμμα της Β. Ελλάδας, προερχόμενος από δεξιές πολιτικές καταβολές και από τμήματα της ΝΔ που βρίσκονται σε αντιδιαστολή με το κεντρώο άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη, επιλέγεται με στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες που κατέγραψε η ΝΔ στην περιοχή, στον απόηχο τόσο του νομοθετήματος περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών όσο και της τροπής που έχει λάβει η υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό, λοιπόν, το πολιτικό μήνυμα δεν αφορά μόνον τη Βόρεια Ελλάδα αλλά το σύνολο της χώρας. Αποτελεί δείγμα γραφής και σαφή ένδειξη των προτεραιοτήτων της παρούσας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στον χειρισμό σειράς ζητημάτων από την ίδια και καταδεικνύει για δεύτερη κατά σειρά φορά, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό γενικών γραμματέων, ότι τα κριτήρια που κυριαρχούν δεν είναι τίποτε άλλο παρά πολιτικά ή ακριβέστερα κομματικά.

Πρόκειται, όμως, για το χειρότερο δυνατό μήνυμα. Διότι αφορά μία κυβέρνηση, η ρητορική της οποίας εδράζεται στην επικράτηση της αξιοκρατίας και της αριστείας ως κριτηρίων εδραίωσης της πολιτικής της. 

Εάν, λοιπόν, η αξιοκρατία και η αριστεία αποδεικνύεται ότι αφορούν μόνον ή εντέλει κυρίως την κομματική και πολιτική τοποθέτηση του καθενός, τότε…


Μπορεί ο κ. Τζιτζικώστας να τα πάει περίφημα στις Βρυξέλλες και ειλικρινώς του το ευχόμεθα χάριν της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Η επιλογή του όμως σημαίνει πολλά για την ποιότητα διακυβέρνησης αυτής της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου