Η αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο διάλογος παρά τις συμφωνίες και τις διαφωνίες που υπάρχουν σε σειρά θεμάτων ήταν το κυρίαρχο μήνυμα από την συνάντηση του

Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις σημαντικές οικονομικές συμφωνίες που υπογράφησαν ενώ έντονη ήταν η διαφωνία τους τόσο για τη Χαμάς, ενώ διαφορετική ήταν η ανάγνωσή τους για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη, το Κυπριακό και τη Μονή της Χώρας.

Στην αναφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι για το θέμα έχει διευθετηθεί από τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Σήμερα δείξαμε ότι παρά τις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μια παράλληλη ιστορία με τις συμφωνία μας. Με το βλέμμα στα πολλά που μας ενώνουν επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας επαφές μέσω των επαφών που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών».

Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν επίσης στον χαρακτήρα της Χαμάς με τον κ. Μητσοτάκη πως να τονίζει πως πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

Η δήλωση αυτή οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο να πάρει το λόγο και πάλι για να τονίσει: «Αλλά υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που δεν είμαστε σύμφωνοι. Εγώ δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Ιδρύθηκε το 1947, είναι μια αντιστασιακή οργάνωση. Θα πρέπει να δούμε αυτό. βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια οργάνωση που θέλει να προσταυτεύσει τα εδάφη και το λαό τους. θα μας λυπούσε αν τη λέγατε τρομοκρατική οργάνωση. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την προσέγγισή σας. Σκοτώνονται τόσα μέλη της Χαμάς».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει: «Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό. Ας συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρξει ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία».