Της Κατερινας Καπερναρακου
Οι περίφημοι «αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες» για τη λαϊκή κουλτούρα της δεκαετίας του ’60 και του ’70 ήταν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες στα πενήντα ή και μεγαλύτεροι. Σήμερα τα δεδομένα αυτά ανατρέπονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σαράντα γυναίκες και άντρες κάτω από σαράντα και κάποιοι ακόμα και κάτω από τα τριάντα, όπως τους παρουσιάζει το Fortune, δημιουργούν τις εταιρείες τους, αλλάζουν δουλειά, πλουτίζουν, καινοτομούν και διακρίνονται στην ερευνητική ή την εταιρική τους καριέρα. Ενα γνωστό παράδειγμα νεαρότατου επιχειρηματία και όντως διάσημου είναι αυτό του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του «μπαμπά» του Facebook. Eίναι μόλις 26 χρονών και το γιγαντιαίο ηλεκτρονικό καφενείο, που ίδρυσε, ή αν προτιμάτε, ο ιστοτόπος ηλεκτρονικής δικτύωσης, δέχεται επισκέψεις από 500 εκατ. χρήστες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πριν από λίγο καιρό ο νεαρός επιχειρηματίας δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των σχολείων στo Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ.
Ο κ. Ζούκερμπεργκ (2oς στην κατάταξη) δεν είναι φυσικά ο πρώτος διδάξας ως νέος επιχειρηματίας στον κυβερνοχώρο. Είχε προηγηθεί ο Μαρκ Αντρισεν, ο οποίος έβαλε τα πρώτα λιθαράκια για να χτιστεί ο χώρος αυτός (1ος στην κατάταξη). Συν-δημιούργησε τη Νetscape, την ομώνυμη μηχανή αναζήτησης, η οποία είχε αμφισβητήσει το μονοπώλιο στον κλάδο, που οικοδομούσε μεθοδικά ο Internet Explorer της Microsoft. Σήμερα ως δυναμικός επενδυτής σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις μετέχει στα διοικητικά συμβούλια των Facebook, Hewlett-Packard και Skype. Στην τρίτη θέση του καταλόγου των 40 φερέλπιδων επιχειρηματιών συναντούμε δύο ακόμα ονόματα της κοινωνικής δικτύωσης, του Ιβαν Γουίλιαμς και του Μπιζ Στόουν, συνιδρυτών του Τwitter.
Στα 34 του χρόνια ο Αντίτια Μιτάλ, ο νεαρός Ινδός με το παιδικό πρόσωπο και γενικός οικονομικός διευθυντής της Χαλυβουργίας Arcelor Mittal, έχει ήδη ενορχηστρώσει μαζί με τον πατέρα του Λακσμί Μιτάλ την εξαγορά της Arcelor. Αναδιοργανώνει τη στρατηγική της εταιρείας στις καίριες αγορές Βραζιλίας, Ινδίας και Κίνας, χωρίς να πάψει να ενδιαφέρεται για παράπλευρες ευκαιρίες. Η γυναίκα του, Mίγκα Μιτάλ, αγόρασε τη χρεοκοπημένη Escada κι εκείνος την επικρότησε. Εκτός της αναδυόμενης Ινδίας παρούσα στον κατάλογο των 40 (σχεδόν) σαραντάρηδων του Fortune, εκπροσωπείται και η Κίνα. Ο 39χρονος Πόνι Μα Χουατένγκ, ένας από τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους και ίσως ο πιο μοναχικός, ίδρυσε την εταιρεία του Διαδικτύου Tencent - η μεγαλύτερη του κλάδου στην Κίνα βάσει της κεφαλαιοποίησής της. Το 1999 επινόησε την πλατφόρμα στιγμιαίων μηνυμάτων QQ και σήμερα τη χρησιμοποιούν 500 εκατομμύρια χρήστες, αποδεικνύοντας ότι ο κ. Μα Χουατένγκ «εντοπίζει» εγκαίρως τις τάσεις, που θα ακολουθήσουν οι νέοι στην Κίνα.
Στην αναδυόμενη οικονομία της Αργεντινής σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο επίσης 39χρονος Μάρκος Γκαλπερίν, πρώην παίκτης του ράγκμπι στις νεανικές ομάδες της πατρίδας του. Στα 28 του χρόνια ίδρυσε την πρώτη ηλεκτρονική αγορά στη Λατινική Αμερική, ονόματι Mercado-Libre (ελεύθερη αγορά), η οποία σήμερα φιλοξενεί 43 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες. Το 2007 έγινε η πρώτη δημόσια εγγραφή της μετοχής της και έκτοτε η αξία της εκτινάχθηκε 127%.
Για την 38χρονη οικονομολόγο με ειδίκευση στην ανάπτυξη, Εσθερ Ντάφλο, η καινοτομία έγκειται στο ότι χρησιμοποιεί τα μοντέλα της επιστήμης της να αξιολογήσει στο ίδιο το πεδίο πόσο αποτελεσματικά είναι τα διεθνή προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας.
Ο 35χρονος Εντ Ρόζενφελντ δεν παρασύρθηκε ανεπανόρθωτα από τις σειρήνες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία υπηρέτησε ώς το 2005. Εκτοτε στράφηκε στο λιανεμπόριο και ξεκίνησε να εργάζεται στην υποδηματοποιία Steven Madden, προσβλέποντας στα υψηλά κλιμάκια. Το 2008 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, προσέθεσε επτά εμπορικά σήματα στην εταιρεία και αισθάνεται πως δουλεύει «σε μια δουλειά, που επιτέλους κάνει κάτι». Μόνο δύο χρόνια στη θέση της ανώτατης αντιπροέδρου χρειάστηκαν στη Γουέντι Κλαρκ, 39 ετών σήμερα, να διοργανώσει τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Coca Cola εκστρατεία μάρκετινγκ με απήχηση σε 160 χώρες του κόσμου και προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων - αυτή αφορούσε το Μουντιάλ, ενώ εξίσου επιτυχημένη ήταν και η ανάλογη πρωτοβουλία των εφετινών Χειμερινών Ολυμπιακών. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι οι Ολυμπιακοί του 2012 στο Λονδίνο και μέχρι τότε η κ. Κλαρκ θα συνεχίζει να ταξιδεύει αενάως με ένα απλό τζιν και τις σαγιονάρες της. «Η ένταση της δουλειάς χρειάζεται άνετα ρούχα», όπως λέει η ίδια.
Tέλος, οι Φίλιπ Λιμ και Γουέν Ζου δημιούργησαν το εμπορικό σήμα μόδας 3.1 Phillip Lim, μία από τα πιο έξυπνες νέες φίρμες για τους αναλυτές. Η κ. Ζου εκμεταλλεύεται την προηγούμενη εμπειρία στη δικτύωσή της στο εμπόριο και ο κ. Λιμ σχεδιάζει. Τα ρούχα του παραπέμπουν στην υψηλή ραπτική, αλλά οι τιμές τους όχι και τόσο.
Στο Χάρβαρντ
Στον ακαδημαϊκό χώρο στις ΗΠΑ ο 33χρονος Ρόιλαντ Φράιερ αποτελεί αξιοσημείωτο παράδειγμα, όπως επισημαίνει το περιοδικό Fortune. Διδάσκει Οικονομικά στο Χάρβαρντ και ειδικεύεται στη σχέση φυλετικής προέλευσης και εκπαίδευσης. Είναι ο νεαρότερος Αφροαμερικανός, που έλαβε μονιμότητα στο Χάρβαρντ, όντας μόλις 30 ετών. Το 2008 δημιούργησε το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στο Χάρβαρντ, το οποίο διερευνά μεθόδους βελτίωσης των δημοσίων σχολείων. Ο Τσαρλς Μπεστ, πάλι, φροντίζει να στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση με δωρεές τα τελευταία 11 χρόνια με την ιστοσελίδα donorschoose.org. Εχει συγκεντρώσει με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του 70 εκατ. δολάρια για 147.000 έργα μέχρι σήμερα - μεταξύ των δωρητών είναι και οι ιδρυτές του eBay και του Twitter.
Σε εποχές κρίσης η εταιρεία του 30χρονου, Αντριου Μέισον, η Groupn, κάνει θαύματα. Συγκεντρώνει εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες ενεργοποιούνται, όταν ανταποκριθεί συγκεκριμένος αριθμός ενδιαφερομένων – λειτουργεί σε 29 χώρες και στην Ελλάδα. Ο Ιταλός Λορέντζο Σιμονέλι στα 37 του χρόνια είναι ο νεαρότερος επικεφαλής κλάδου στην ιστορία της General Electric. Είναι υπεύθυνος από το 2008 για τις δραστηριότητες μεταφορικού εξοπλισμού, οι οποίες επλήγησαν λόγω σκληρών συνθηκών στην αγορά και τα έσοδα μειώθηκαν 34%. Ευτυχώς οι παραγγελίες αυξήθηκαν 84%.
Στην Google η 35χρονη Μαρίσα Μέγερ προΐσταται 200 διευθυντών προϊόντων και τα έσοδα φθάνουν τα 16 δισ. δολάρια. Στα νέα σχέδιά της συμπεριλαμβάνονται ο επανασχεδιασμός της διαδικασίας αναζήτησης και των εικόνων της Google, καθώς και το λανσάρισμα της στιγμιαίας αναζήτησης. Τέλος, μία επιχειρηματίας πολλά υποσχόμενη είναι η μόλις 29 ετών Μονίκ Πεάν. Ιδρυσε τη φερώνυμη εταιρεία της Monique Pean με κοσμήματα το 2006 και βραβεύτηκε για τις δημιουργίες της, τις οποίες εμπνέεται από την τέχνη των ιθαγενών. Φροντίζει τα υλικά της να ακολουθούν τις αρχές της βιωσιμότητας.
πηγη:kathimerini.gr Διαβάστε περισσότερα...