Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Στις κορυφαίες οικονομίες όσον αφορά τον περιορισμό του πληθωρισμού και τη διατήρηση της ανάπτυξης η Ινδία


Τα βαθμονομημένα βήματα που ανέλαβαν η κυβέρνηση της Ινδίας και η RBI (Reserve Bank of India) όχι μόνο περιείχαν την υψηλή τροχιά πληθωρισμού, αλλά διατήρησαν επίσης την ανάπτυξη σε υψηλό δρόμο μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών. 
Η πληθωριστική τροχιά της Ινδίας βρίσκεται εντός του εύρους στόχου της κεντρικής τράπεζας, ενώ πολλές από τις 10 κορυφαίες οικονομίες εξακολουθούν να αγωνίζονται να φέρουν τον πληθωρισμό στα επίπεδα ανοχής τους. 
Η Ινδία θα παραμείνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τους παγκόσμιους επενδυτές λόγω της υψηλής ανάπτυξης του ΑΕΠ, της αμβλύνουσας πληθωριστικής πορείας και μιας σταθερής πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης

Η παγκόσμια οικονομία δεν είχε ανακάμψει από τον τρομακτικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, οι γεωπολιτικοί αντίκτυποι όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας επηρέασαν τη διαδικασία ανάκαμψης το 2022 και προτού διευθετηθεί αυτός ο πόλεμος, η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας βάθυνε τη γεωπολιτική και τον γεωπολιτικό κατακερματισμό . Οι γεωπολιτικές διαταραχές και οι γεωπολιτικοί κατακερματισμοί προκάλεσαν κλιμάκωση των τιμών στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων.

Οι τιμές των διεθνών βασικών προϊόντων είχαν εκτοξευθεί με το υπέρογκο κόστος παραγωγής το 2022. Αυτό πρόσθεσε επίσης την έλλειψη διαθεσιμότητας προϊόντων και το υψηλότερο κόστος των εισαγωγών για τις χώρες που εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς πρώτες ύλες βασικών εμπορευμάτων. Τέτοιες εξελίξεις οδήγησαν σε πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο.

Η τροχιά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είχε ανέλθει στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, στο Ηνωμένο Βασίλειο 11,1% τον Οκτώβριο του 2022, στη Γαλλία 6,2% τον Οκτώβριο του 2022, στην Ιταλία 11,8% τον Οκτώβριο του 2022, στον Καναδά 8,1% τον Ιούνιο του 2022, σε και σε Βραζιλία 12,1% τον Απρίλιο 2022 και στην Ινδία (CPI) σε 7,8% τον Απρίλιο του 2022. 
Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην Κίνα παρέμεινε κάτω από το επίπεδο ανοχής του 3% κατά την περίοδο από 1ης Μαρτίου 2022 έως 14 Μαΐου 2024.

Μια τόσο υψηλή τροχιά πληθωρισμού ήταν ανησυχητική για κάθε κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα στις χώρες όπου ο πληθωρισμός εκτοξευόταν στα ύψη. 
Τα βαθμονομημένα μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση της Ινδίας και η Reserve Bank of India είχαν σημαντική επίδραση στην κλιμάκωση της τροχιάς του πληθωρισμού. Τα αποτελεσματικά μέτρα συνέβαλαν στη διατήρηση της υψηλής αναπτυξιακής τροχιάς, συγκρατώντας ταυτόχρονα τις κλιμακώσεις των τιμών.



Η Ινδία τιθασεύει τον πληθωρισμό και διατηρεί την ανάπτυξη

Ο πληθωρισμός του ΔΤΚ ( Δείκτης τιμών καταναλωτή) στην Ινδία κορυφώθηκε τον Απρίλιο του 2022 στο 7,8%, ενισχύθηκε κυρίως από την ανοδική πίεση που δημιουργήθηκε από τις τιμές του αργού πετρελαίου και άλλων διεθνών τιμών εμπορευμάτων. Ο πληθωρισμός του ΔΤΚ μειώθηκε, αλλά παρέμεινε πάνω από την ανώτερη ζώνη του RBI για πολλούς μήνες. Ωστόσο, ο ΔΤΚ παρουσίασε σημαντική βελτίωση τους τελευταίους μήνες, με επιβράδυνση σε 5% τον Φεβρουάριο του 2024, 4,85% τον Μάρτιο του 2024 και 4,83% τον Απρίλιο του 2024.


Ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών χονδρικής (WPI) έφτασε στο υψηλότερο σημείο του στο 16,6% τον Μάιο του 2022, μειώνοντας σταδιακά στο 10,7% τον Σεπτέμβριο του 2022, στο 1,3% τον Μάρτιο του 2023 και περαιτέρω επιβραδύνθηκε στο -0,5% τον Οκτώβριο του 2023. Στη συνέχεια, έδειξε ελάχιστα διακυμάνσεις, σημειώνοντας 0,2% τον Φεβρουάριο 2024, 0,5% τον Μάρτιο 2024 και 1,2% τον Απρίλιο του 2024.

Τάσεις πληθωρισμού στην Ινδία (WPI και CPI)


Η Ινδία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να μετριάσει σημαντικά την τροχιά του πληθωρισμού, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη σταθερά σε υψηλό δρόμο. Ο πληθωρισμός της Ινδίας στο 4,8% βρίσκεται εντός του στόχου της RBI στο 4-6% και το ΑΕΠ αυξάνεται ταχύτερα μεταξύ των δέκα κορυφαίων οικονομιών. Η Ινδία προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα με 6,8% το 2024 ακολουθούμενη από την Κίνα με 4,6% και τις ΗΠΑ με 2,7%. Ο προβλεπόμενος ρυθμός πληθωρισμού της Ινδίας για το 2024 ανέρχεται στο 4,6% από το ΔΝΤ.

Μεταξύ των κορυφαίων ηγετικών οικονομιών, ο προβλεπόμενος ρυθμός πληθωρισμού της Κίνας είναι 1%, επίσης εντός του ορίου ανοχής 3%, ο πληθωρισμός του Καναδά στο 2,6% προβλέπεται στο όριο ανοχής 1-3%, ενώ ο πληθωρισμός των ΗΠΑ στο 2,9% προβλέπεται της ζώνης ανοχής του 2%. Αυτή η ισχυρή οικονομική απόδοση υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες της Ινδίας, επιδεικνύοντας την ικανότητά της να διατηρήσει την ανάπτυξη και τον ταχύτερο ρυθμό, διατηρώντας παράλληλα σταθερότητα στον πληθωρισμό.

Η αύξηση του ΑΕΠ και οι ρυθμοί πληθωρισμού μεταξύ των 10 κορυφαίων οικονομιών

Πηγή: Συντάχθηκε από το WEO Απρίλιος 2024, ΔΝΤ. Το Ναι υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός είναι εντός του επιπέδου ανοχής και το Όχι σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι εκτός του επιπέδου ανοχής.


Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός του ΔΤΚ στην Ινδία μειώθηκε σημαντικά λόγω της συνεχούς μείωσης του πληθωρισμού των κατοικιών από 3,2% τον Ιανουάριο 2024 σε 2,6 τον Απρίλιο του 2024, καυσίμων και φωτός από -0,6% τον Ιανουάριο 2024 σε -4,2% τον Απρίλιο του 2024. Κατηγορίες ένδυσης και υπόδησης από 3,3% τον Ιανουάριο 2024 σε 2,8% τον Απρίλιο του 2024 και τηγάνι, καπνός και οινοπνευματώδη από 3,2% τον Ιανουάριο 2024 σε 2,9% τον Απρίλιο του 2024. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός στα τρόφιμα και τα ποτά στο 7,8 τον Απρίλιο του 2024.

Τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού οδηγούν σε άμβλυνση του πληθωρισμού σε πολλά είδη. Στο μέλλον, η τροχιά του πληθωρισμού στην Ινδία αναμένεται να γίνει κανονική έως τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του 2024, καθώς πολλές από τις καλλιέργειες kharif στη χώρα θα εισέλθουν στις αγορές σιτηρών τροφίμων και θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες προμήθειες. Η συνειδητά αμβλυνόμενη τροχιά του πληθωρισμού και η σταθερή πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελκυστικότητα της Ινδίας προς τους παγκόσμιους επενδυτές.

ΠΗΓΗ: Vietnam Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου