Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

«Πουλήσαμε τα πάντα»: Ζευγάρι συνταξιούχων σαλπάρει σε κρουαζιέρα για πάνω από τρία χρόνια



Το ζευγάρι Γκρέις και ο Τζέρι Γκρέιντι ζουν από το περιεχόμενο της βαλίτσας τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αλλά είναι μια μικρή ταλαιπωρία αν αυτό σημαίνει την εκπλήρωση του ονείρου μιας ζωής.

Το ζευγάρι με ρίζες από Ιταλία και Αμερική, που είναι στα 70 του, θα είναι σύντομα δύο από τους περίπου 800 επιβάτες μιας κρουαζιέρας που θα διαρκέσει τρεισήμισι χρόνια και θα κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το επικό ταξίδι, όπως αναφέρει το Euronews ξεκινά στις 30 Μαΐου και θα επισκεφθεί 425 λιμάνια σε 147 χώρες και στις επτά ηπείρους. Το δρομολόγιο έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε να προλάβει την ανοιξιάτικη και την καλοκαιρινή περίοδο όπου κι αν ταξιδέψει.

Μόλις ξεκινήσει τη λειτουργία του, το Villa Vie Odyssey θα είναι ένα από τα μόλις δύο κρουαζιερόπλοια με κατοικίες.
«Πουλήσαμε τα πάντα»

Οι Γκρέιντι επέστρεψαν στην πατρίδα της Γκρέις, τη Σικελία, πριν από δύο χρόνια και από τότε ζουν σε ένα ενοικιαζόμενο ακίνητο.
Αφού πούλησαν το σπίτι τους στις ΗΠΑ, πέρασαν τους τελευταίους μήνες ξεπουλώντας τα υπάρχοντά τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους.
«Στο τέλος, πουλήσαμε τα περισσότερα από τα υπάρχοντά μας σε φίλους», λέει η Γκρέις. «Οι έξυπνοι ήρθαν αμέσως», προσθέτει.
Έκτοτε, ζουν με τα απολύτως απαραίτητα έχοντας στείλει αρκετές βαλίτσες μπροστά στο κρουαζιερόπλοιο.

«Φοράω τα ίδια ρούχα κάθε μέρα και τα πλένω με το χέρι κάθε βράδυ», λέει η Γκρέις. «Τέρμα η επίδειξη της γκαρνταρόμπας μου», προσθέτει.

«Δεν είναι πιο ακριβό από το να ζεις στη στεριά»

Τα έσοδα πήγαν για τη μίσθωση μιας καμπίνας στο Villa Via Odyssey, η οποία θα κοστίσει περίπου 40.038 ευρώ για ένα χρόνο.
Η τιμή είναι προσιτή. Η πιο ακριβή ετήσια ενοικίαση – μια εξωτερική καμπίνα με μπαλκόνι – κοστίζει περίπου 66.960 ευρώ το χρόνο.
Στο διαβόητο μεγαρόπλοιο The World, οι τιμές ξεκινούν από 1,84 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και φτάνουν τα 13,8 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Villa Vie Odyssey, οι επιβάτες πληρώνουν 82 ευρώ ανά άτομο την ημέρα για εσωτερική καμπίνα, 109 ευρώ για εξωτερικές καμπίνες και 183 ευρώ για εκείνες με μπαλκόνι.
Οι επισκέπτες λαμβάνουν απεριόριστο φαγητό και αναψυκτικά καθώς και αλκοολούχα ποτά στο δείπνο. Υπάρχει δωρεάν WiFi και ιατρικές εξετάσεις αν και εξαιρούνται τα φάρμακα και οι επεμβάσεις.
Η υπηρεσία δωματίου είναι 24 ώρες το 24ωρο, υπάρχει εβδομαδιαία καθαριότητα και ανά δεκαπενθήμερο και η υπηρεσία πλυντηρίου περιλαμβάνονται στην τιμή.
Όπως το βλέπουν οι Γκρέιντι, ξοδεύουν όσα θα ζούσαν σε ένα σπίτι στη στεριά, αλλά ταυτόχρονα κάνουν τον γύρο του κόσμου.

«Δεν έχετε λογαριασμούς, έξοδα, ασφάλειες κ.λπ.»λέει η Γκρέις. «Είναι επίσης ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος να ταξιδεύουμε από το να προσπαθούμε να κλείνουμε ξεχωριστά ταξίδια και πτήσεις μόνοι μας».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι πρέπει να πακετάρω και να ξεπακετάρω βαλίτσες μετά από κάθε ξεχωριστό ταξίδι», προσθέτει ο Τζέρι.

«Ήταν πάντα ένα όνειρό μου»

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γκρέιντι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη θάλασσα.
Το ζευγάρι είχε κάνει κράτηση για να συμμετάσχει στο τριετές ταξίδι Life at Sea Cruises, το οποίο ακυρώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο του 2023 και άφησε εκατοντάδες επιβάτες να ζητούν επιστροφή χρημάτων.
Ήταν μια μακρά αναμονή και η Γκρέις και ο Τζέρι ανυπομονούν να σαλπάρουν.
«Ήταν πάντα όνειρό μου να δω τον κόσμο. Θέλω να ξεκινήσω αυτό το πράγμα», λέει ο Τζέρι. «Είμαστε αλητόβιοι, έχουμε ταξιδέψει πολύ. Δεν ανησυχώ για τίποτα», προσθέτει με νόημα.
Η πρόθεσή τους είναι να παραμείνουν στη θάλασσα όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η κρουαζιέρα, αλλά αν αλλάξουν γνώμη, το πρόγραμμα είναι ευέλικτο.
Το πρόγραμμα λειτουργεί με βάση την πληρωμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και το δρομολόγιο χωρίζεται σε 16 τμήματα που κυμαίνονται από 35 έως 120 ημέρες το καθένα. Οι επιβάτες καταβάλλουν προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό 30 ημέρες πριν από κάθε τμήμα.

Εάν επιθυμούν να εγκαταλείψουν το πλοίο σε οποιοδήποτε σημείο, πρέπει να ειδοποιήσουν τουλάχιστον έξι μήνες πριν από το νέο τμήμα για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Μπορούν επίσης να επιστρέψουν στο πλοίο ανά πάσα στιγμή.
Από την άλλη πλευρά, αν η Γκρέις και ο Τζέρι κολλήσουν το μικρόβιο της ζωής στη θάλασσα, θεωρητικά δεν θα μπορούσαν να ξαναζήσουν ποτέ στη στεριά.

Η κρουαζιέρα, που διοργανώνεται από τη Villa Vie Residences, δεν θα σταματήσει μετά από τρεισήμισι χρόνια, αλλά θα συνεχίσει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Κάθε 15 χρόνια, το πλοίο θα αντικαθίσταται.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αγοράσετε μια καμπίνα άμεσα αντί να την ενοικιάσετε. Οι τιμές ξεκινούν από 91.270 ευρώ για εσωτερικό δωμάτιο,137.370 ευρώ για εξωτερικό και 229.500 ευρώ για μπαλκόνι.

Επιπλέον, υπάρχουν μηνιαίες χρεώσεις 1.613 ευρώ ανά άτομο, 2.300 ευρώ ανά άτομο ή 3.680 ευρώ ανά άτομο αντίστοιχα.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν στη συνέχεια να νοικιάσουν την καμπίνα τους σε άλλα άτομα οι ίδιοι χωρίς προμήθεια ή μέσω της εταιρείας κρουαζιέρας έναντι αμοιβής.

Συνταξιοδοτηθείτε σε κρουαζιερόπλοιο με κατοικίες

Το Villa Vie Odyssey κατασκευάστηκε το 1993 και έχει υποστεί μια πλήρη ανακαίνιση ύψους 11,84 εκατ. ευρώ. Οι εσωτερικές καμπίνες διαθέτουν ακόμη και εικονική οθόνη για να δείχνουν τη θέα έξω.
Υπάρχουν οκτώ καταστρώματα, ένας περιμετρικός περίπατος και μια πισίνα. Οι κάτοικοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία εστιατόρια και πέντε μπαρ. Ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να δαπανηθεί στο σπα, στο γυμναστήριο, στο διαδραστικό μαγειρικό κέντρο» ή στη βιβλιοθήκη. Υπάρχει επιχειρηματικό κέντρο και internet που παρέχεται από την Starlink και τη Viasat 3.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, φίλοι και συγγενείς μπορούν να έρχονται και να επισκέπτονται. Μπορούν να έχουν τη δική τους καμπίνα με 30 δολάρια ανά άτομο την ημέρα για έως και δύο εβδομάδες.

«Και οι τρεις κόρες μας έχουν ήδη κοιτάξει το δρομολόγιο και σκέφτονται πότε μπορούν να μας επισκεφθούν», λέει ο Τζέρι.

Το ζευγάρι κατευθύνεται τώρα προς το Μπέλφαστ, όπου θα αποπλεύσει το Villa Vie Odyssey.

«Το σημαντικότερο πράγμα είναι η προθυμία να το κάνουμε αυτό», λέει ο Τζέρι. «Είναι η περιπέτεια της ζωής μας».

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου