Τρίτη 28 Μαΐου 2024

«Η Αμερική παραβιάζει τους παγκόσμιους κανόνες» που επιβάλλει σε άλλους, παραδέχονται οι Financial Times

Ένας αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας προτείνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν εντελώς κάθε συζήτηση για την τάξη που βασίζεται σε κανόνες, υιοθετώντας αντ' αυτού μια αναγωγική ρητορική του Ψυχρού Πολέμου που επικεντρώνεται στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
«Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να ηγηθεί με διπλωματία για να προωθήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και να ενισχύσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του 2021 με Κινέζους ηγέτες που σημειώθηκαν για τον Λευκό Οίκο.πικρός" και "συγκαταβατικός" τόνο προς την ασιατική δύναμη.

Ο διπλωμάτης των ΗΠΑ συνέχισε επικρίνω Η «επιθετική συμπεριφορά» της Κίνας, κατηγορώντας την για «οικονομικό εξαναγκασμό» και υποτιθέμενη περιφρόνηση για τη δημοκρατία. «Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες απειλεί την τάξη που βασίζεται σε κανόνες και διατηρεί την παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο όρος «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» έχει τραβήξει τον έλεγχο ως αγαπημένο σημείο συζήτησης της κυβέρνησης Μπάιντεν. 
Σε ποιους «κανόνες» γίνεται αναφορά, ερωτάται συχνά, και ποιος τους δημιούργησε; Εάν η έκφραση είναι απλώς ένα άλλο όνομα για το «διεθνές δίκαιο», γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο;

Το πρόβλημα, όπως μερικοί Παρατηρητές έχουν επισημάνει, είναι ότι το «διεθνές δίκαιο» και η «διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες» δεν είναι, στην πραγματικότητα, συνώνυμα. 
Το πρώτο είναι κάτι συγκεκριμένο – μια σειρά κωδίκων και συμβάσεων που υποστηρίζονται από κατ' όνομα ανεξάρτητους παγκόσμιους φορείς. 
Το τελευταίο είναι, συχνά, ό,τι θέλει ο Λευκός Οίκος να είναι: «η αντικατάσταση του διεθνούς δικαίου με τα προνόμια της αμερικανικής ηγεμονίας».

Ο αρθρογράφος εξωτερικών υποθέσεων των Financial Times Gideon Rachman Αναγνωρίζει τόσο σε ένα κύριο άρθρο για το θέμα, γράφοντας, «Οι ενέργειες της ίδιας της Αμερικής υπονομεύουν ζωτικά μέρη της τάξης που βασίζεται σε κανόνες». Επιπλέον, ο Rachman παρατηρεί ότι η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες είναι «μια βαθιά ανέμπνευστη έννοια», «μια φράση που δεν σημαίνει τίποτα για ένα φυσιολογικό άτομο».


«Κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει και να πεθάνει για το RBIO», παραδέχεται ο Rachman.

Ως υποκατάστατο σύνθημα προτείνει κάτι ακόμα πιο υποκειμενικό, κλισέ και νεφελώδες. Η Αμερική θα πρέπει να εγκαταλείψει εντελώς κάθε πρόσχημα κανόνων ή εξωτερικής εξουσίας, γράφει, και να επιστρέψει στην ψυχροπολεμική κραυγή συσπείρωσης της «υπεράσπισης του ελεύθερου κόσμου».
Το ζήτημα με την παράθεση κανόνων είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συχνά τους παραβιάζουν. «Οι δασμοί 100% που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μπάιντεν στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα είναι σχεδόν αδύνατο να συμβιβαστούν με τους κανόνες [του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου] για το εμπόριο», σημειώνει ο Rachman.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι θα ασκήσει δίωξη για ένταλμα σύλληψης εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε επίσης τον Λευκό Οίκο σε δύσκολη θέση. Η προοπτική ενός κατώτερου εταίρου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να λογοδοτήσει οδήγησε τον Μπλίνκεν να εξετάσει κυρώσεις στο ΔΠΔ, έναν σημαντικό διαιτητή των κανόνων που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται.

Το έπος ήταν απολύτως ενδεικτικό για όσους υποστηρίζουν ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα μοιράζονται μια κοινή εξωτερική πολιτική, με τον Μπλίνκεν ξαφνικά να είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από ένα συντηρητικό γεράκι όπως ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει μούσες ανοιχτά για την κατάργηση του ΟΗΕ. Οι Δημοκρατικοί συνήθως τουλάχιστον υποκρίνονται την ιδέα ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την παγκόσμια κοινή γνώμη, μέχρι να φτάσει στο απροχώρητο.
Η ψυχροπολεμική πλαισίωση του Ράχμαν απαλλάσσει από αυτή την ανάγκη να συμβαδίσει με τα φαινόμενα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ισχυριστούμε ότι οι "νωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία, και είμαστε καλοί στο να διεκδικούμε τέτοια πράγματα. Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί εναντίον μας αν μια αόριστη έννοια της «ελευθερίας» είναι ο μόνος περιορισμός μας.
Αλλά αυτή η έννοια φαίνεται πιο ασαφής από ποτέ.
Μια πρόσφατη έρευνα ρωτημένος ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είτε θεωρούν τη χώρα τους δημοκρατική. Σε αυτό που πρέπει να προκαλέσει σοκ σε πολλούς Δυτικούς, η Κίνα ήταν μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στη μελέτη, με το 79% των πολιτών της να πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι εξαιρετικά δημοκρατική. Μόνο περίπου οι μισοί Αμερικανοί που ερωτήθηκαν δήλωσαν το ίδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η αντίληψη των ανθρώπων για το αν ζουν σε μια δημοκρατία ή όχι δεν είναι καθόλου ευθυγραμμισμένη με τη διαδικαστική δημοκρατία: αν οι άνθρωποι ψηφίζουν για τους ηγέτες της χώρας τους ή όχι, και αν μια χώρα έχει τα διαδικαστικά χαρακτηριστικά της φιλελεύθερης δημοκρατίας». Εξήγησε Γάλλος αναλυτής Arnaud Bertrand.


«Η αντίληψη της δημοκρατίας συσχετίζεται εξαιρετικά με το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση υπηρετεί την πλειοψηφία σε αντίθεση με μια μειοψηφία»
, συνέχισε. «Για παράδειγμα, η Κίνα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο σε αυτό, με σχεδόν όλους να συμφωνούν με τη φράση "η κυβέρνησή μου συνήθως ενεργεί προς το συμφέρον των περισσότερων ανθρώπων στη χώρα μου"».

«Αυτό είναι τελικά πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία: το όλο θέμα είναι ότι υποτίθεται ότι είναι "για τον λαό", έτσι δεν είναι;»
Οι δείκτες οικονομικής ισότητας και ταξικής κινητικότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στο υψηλότερο σημείο τους κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ πολέμησαν μια παγκόσμια ιδεολογική μάχη με τη Σοβιετική Ένωση για το ποιο σύστημα προσέφερε στους πολίτες της καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται τώρα σε πτώση, καθώς οι νομοθέτες επιδιώκουν ένα δικομματικό νεοφιλελεύθερο όραμα: «το ποσοστό των ανθρώπων που συνεχίζουν να κερδίζουν περισσότερα από τους γονείς τους μειώνεται σταθερά». Αποκαλύπτει μία μελέτη επί του θέματος.
Ο Rachman απορρίπτει την ιδέα ότι οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι αντίπαλοί τους βρίσκονται «στο ίδιο ηθικό επίπεδο».


«Όπως στον Ψυχρό Πόλεμο και στους προηγούμενους αγώνες του 20ού αιώνα, οι δημοκρατίες του κόσμου δεν χρειάζεται να απολογούνται για την αδίστακτη υπεράσπιση των ελεύθερων κοινωνιών», γράφει.

Ο ισχυρισμός προϋποθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει ποτέ συγγνώμη για οτιδήποτε, και ότι οι Αμερικανοί που υπερασπίζονται μοιράζονται την πίστη του στη δική τους ελευθερία και δημοκρατία. Αλλά αυτή η έννοια φαίνεται τώρα πιο αβέβαιη από ποτέ.


sputnikglobe.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου