Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Αμερικανός οικονομολόγος: Η Ρωσία «αποαποικιοποιήθηκε» αντί να τιμωρηθεί

Πριν από πέντε χρόνια, η οικονομική ζωή στην Ρωσία βρισκόταν σταθερά στα χέρια των δυτικών εταιρειών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή την στιγμή αυτό αλλάζει.

«Παρά τις εκτεταμένες κυρώσεις, η ρωσική οικονομία είναι ισχυρότερη από

σχεδόν οποιαδήποτε άλλη οικονομία στον κόσμο», σημείωσε ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ σε συνέντευξή του στην Berliner Zeitung και συνέχισε:

«Η Ρωσία σταθεροποίησε το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο εκτέθηκε σε σοκ λόγω της αποσύνδεσης από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Η αρχική πτώση του ρουβλίου απορροφήθηκε γρήγορα. Οι αλυσίδες εφοδιασμού στην βιομηχανία, που είχαν διαταραχθεί από τις κυρώσεις, αποκαταστάθηκαν.

Αυτό που συνέβη λοιπόν ήταν ότι οι ρωσικές εταιρείες εισήλθαν στην αγορά που οι δυτικές εταιρείες έπρεπε να εγκαταλείψουν οικειοθελώς ή αναγκαστικά.

Αυτό δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες κέρδους για τις ρωσικές εταιρείες. Η Ρωσία είναι πλέον μία από τις χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο», τόνισε ο Galbraith.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία τελικά επωφελήθηκε από τις κυρώσεις, ο οικονομολόγος είπε:

«Ναι, η Ρωσία ουσιαστικά «αποαποικιοποιήθηκε» από τις κυρώσεις.

Πριν από πέντε χρόνια, η οικονομική ζωή βρισκόταν σταθερά στα χέρια των δυτικών εταιρειών. Τα εστιατόρια, τα μεγάλα μαγαζιά, τα αυτοκίνητα στους δρόμους. Αυτό αλλάζει επί του παρόντος!

Παράλληλα, οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων διεύρυναν σημαντικά την συμμετοχή τους στη Ρωσία. Ανέλαβαν γραμμές παραγωγής που προηγουμένως λειτουργούσαν από γερμανικές και ιαπωνικές εταιρείες», είπε περαιτέρω στη Berliner Zeitung και υπογράμμισε:

«Οι κυρώσεις είχαν πραγματικά δραστικό αντίκτυπο στις μικρές οικονομίες. Αλλά ο αντίκτυπος στην Ρωσία είναι εντελώς διαφορετικός. Η Ρωσία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, πλούσια σε πόρους, με επιστήμονες, μηχανικούς και τεράστια επιχειρηματική ικανότητα. Έχει αναδυθεί από τις χαοτικές συνθήκες και ανέκαμψε σε μεγάλο βαθμό από την δεκαετία του 1990».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου