Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Πώς θα γίνεις αληθινός ηγέτης, σύμφωνα με τον Richard Branson

Ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson, ιδρυτής του ομίλου Virgin, έχει πολλά να πει για το τι σημαίνει να είσαι επιτυχημένος ηγέτης. 
Από την εποχή που ξεκίνησε την καριέρα του ως έφηβος με το περιοδικό "Student" μέχρι σήμερα, η εμπειρία του Branson έχει αναδείξει την επικοινωνία ως την πιο απαραίτητη δεξιότητα για την ηγεσία. 
Ο Branson, ο οποίος τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το 2000 και συχνά συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Time με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους παγκοσμίως, τονίζει συνεχώς τη σημασία της επικοινωνίας. 
"Η επικοινωνία είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να περιστρέφεται. Διευκολύνει τις ανθρώπινες συνδέσεις και μας επιτρέπει να μαθαίνουμε, να αναπτυσσόμαστε και να προοδεύουμε. Δεν είναι απλώς το να μιλάς ή να διαβάζεις, αλλά να κατανοείς τι λέγεται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τι δεν λέγεται. Η επικοινωνία είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που μπορεί να έχει κάθε ηγέτης", σημειώνει ο ίδιος. 

Ένας Βρετανός χρηματιστής προέβλεψε την κρίση της Ελλάδας και έβγαλε εκατομμύρια

Η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από άλλους κορυφαίους επιχειρηματίες, όπως οι Bill Gates και Warren Buffett.
 Ο Buffett μάλιστα έχει πει ότι η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία ενώ έχει δηλώσει ότι το μοναδικό δίπλωμα που κρεμά στο γραφείο του είναι αυτό της επικοινωνίας από τον Dale Carnegie, το οποίο έλαβε το 1952. "Χωρίς καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, δεν θα μπορέσεις να πείσεις τους ανθρώπους να σε ακολουθήσουν", έχει πει.

Καλλιέργεια της επικοινωνιακής δεξιότητας

Για να γίνεις λοιπόν καλύτερος στην επικοινωνία, είναι σημαντικό να ακούς και να κατανοείς τα μηνύματα των άλλων, πέρα από το να εκφράζεις απλώς τις δικές σου σκέψεις. Η καλή ακρόαση δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ομάδα και προάγει μια κουλτούρα διαλόγου και συνεργασίας. 
Έρευνα του Harvard με πάνω από 50.000 δεδομένα από 834 οργανισμούς έδειξε ότι η "ανοιχτή συζήτηση" είναι μία από τις πιο ευάλωτες συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο. 
Οι εργαζόμενοι συχνά φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους στους προϊσταμένους τους, φοβούμενοι για τη θέση τους.
 Ένας ηγέτης που ακούει πραγματικά τις ανησυχίες και τις απόψεις των εργαζομένων του δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και να προτείνουν νέες ιδέες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την καινοτομία.

Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων

Η επένδυση στην ανάπτυξη των δικών σου δεξιοτήτων επικοινωνίας, τόσο γραπτών όσο και προφορικών, είναι απαραίτητη. Όπως είπε η πρώην CEO της PepsiCo, Indra Nooyi, "Ποτέ δεν είναι αρκετό να επενδύεις σε δεξιότητες επικοινωνίας".
 Η ικανότητα να απλοποιείς ένα μήνυμα και να το μεταδίδεις αποτελεσματικά είναι το κλειδί για να πείσεις και να οδηγήσεις το κοινό σου.

 Η Carmine Gallo, καθηγήτρια και συγγραφέας στο Πανεπιστήμιο του Harvard, παραθέτει ορισμένα βασικά στοιχεία για την ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων: 
Συντομία και σαφήνεια Είτε μιλάς είτε ακούς, η συντομία και η σαφήνεια είναι κρίσιμες. Απόφυγε την περίπλοκη γλώσσα και προσπάθησε να εξηγήσεις τα πράγματα με απλούς όρους.
 Ισχυρές μεταφορές Οι μεταφορές μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές. Ο Warren Buffet χρησιμοποίησε τη μεταφορά των "τάφρων και κάστρων" για να εξηγήσει την επιχειρηματική στρατηγική, κάνοντάς την εύκολα κατανοητή και αξέχαστη. 
Εξανθρωπισμός των δεδομένων Κάνε τα δεδομένα σου κατανοητά και προσβάσιμα. Μετάτρεψέ τα σε μικρά, κατανοητά κομμάτια για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου